02 Μάι 2024
READING

Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα social media

4 MIN READ

Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα social media

Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα social media

Τα brands θέλουν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των social media

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Βρίσκονται παντού και πάντα, δεν έχουν ρεπό ή αργίες – λειτουργούν 24/7. Σήμερα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης, το 59% για την ακρίβεια, χρησιμοποιεί κάποια μορφή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, DataReportal.

Το 2005 μόλις το 5% των Αμερικανών ενηλίκων χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Pew Research Center. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στο εκπληκτικό 72%. Η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο εκθετική, αλλά και οι ίδιες οι πλατφόρμες δεν έχουν πάψει να εξελίσσονται, συνεχίζοντας να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους καταναλωτές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν και μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πάνω από 4 τρις ώρες πέρασαν στα social apps οι καταναλωτές το 2022

Για να επωφεληθούν πλήρως οι μάρκες από όλα όσα έχουν να προσφέρουν αυτά τα κανάλια, θα χρειαστεί να συμβαδίσουν με το 24/7 των social media. Έτσι, θα μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε οτιδήποτε χρειαστεί. Να αποτρέψουν μια κρίση ή να εκμεταλλευτούν μια ευκαιρία της στιγμής. Αλλά αν δεν δίνουν μεγάλη προσοχή, μπορούν επίσης εξίσου εύκολα να παρασυρθούν από μια viral διασημότητα ή να χάσουν σημαντικές ευκαιρίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους.

Εν τω μεταξύ, οι πλατφόρμες των social media πολλαπλασιάζονται με αλματώδη ρυθμό. Κι αυτό δυσκολεύει τα brands, που παλεύουν να καταλάβουν σε ποιες πρέπει να προσανατολιστούν και πώς πρέπει να περιηγηθούν στην κάθε μία. Ωστόσο, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να εφαρμόσουν για να διασφαλίσουν ότι αξιοποιούν τα social media με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Καθιέρωση σαφούς στρατηγικής για την ταυτότητα της μάρκας

Σήμερα, το ζητούμενο είναι να συναντούν τα brands τους καταναλωτές εκεί όπου βρίσκονται, είτε πρόκειται για το TikTok, το Instagram ή το Reddit. Αυτό δεν αφορά μόνο στην προώθηση των προϊόντων τους, αλλά και στη διαχείριση του feedback -κυρίως του αρνητικού- των πελατών τους.

Όταν οι πελάτες είναι αναστατωμένοι, θέλουν να ακουστούν – θα στραφούν κατά συνέπεια στο ευκολότερο για εκείνους κανάλι για να εκφράσουν τα παράπονά τους, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι ή όχι το προτιμώμενο μέσο μιας μάρκας για την υποβολή παραπόνων. Οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να περιμένουν ότι η εξυπηρέτηση πελατών τους θα περιορίζεται σε μια γραμμή βοήθειας ή σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των υπηρεσιών αυτών.

Προετοιμασία για ένα μεταβαλλόμενο τοπίο

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο πιο πολύ αλλάζουν τα πράγματα, τόσο πιο πολύ συνεχίζουν να αλλάζουν. Είναι μια αέναη διαδικασία, γεμάτη εξελίξεις που πρέπει να παρακολουθούν διαρκώς οι επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Twitter και του TikTok. Αυτή την στιγμή το πρώτο κατακλύζεται από παραπλανητικούς λογαριασμούς που επηρεάζουν όλη την αγορά -ακόμα και το χρηματιστήριο- ενώ παράλληλα οι διαφημιστές αποσύρονται σωρηδόν. Ενώ το δεύτερο αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από κάθε άλλη πλατφόρμα, ξεπερνώντας από και το ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως.

Για να είναι σε θέση να παίρνουν σωστές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της δημοσίευσης και της διαφήμισης σε κάθε πλατφόρμα, οι εταιρείες θα πρέπει να παρακολουθούν διαρκώς αυτές τις εξελίξεις και όλα όσα λέγονται για το brand τους, τον κλάδο τους και τον ανταγωνισμό εκεί.

Audio Moderation

Τi είναι αυτό; Πρόκειται για τη διαχείριση της παρενόχλησης και των προβληματικών σχολίων στο διαδίκτυο σε ηχητικές συζητήσεις. Ο ήχος είναι πολύ βασικό “όπλο” των social media. Μόνο στο TikTok, το 88% των χρηστών αναφέρει ότι για αυτούς ο ήχος είναι το σημαντικότερο στοιχείο για τη συνολική εμπειρία τους από την εφαρμογή.

Η διαχείριση των ηχητικών σχολίων, είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή των σχολίων κειμένου, καθώς απαιτεί άφθονο χρόνο και πόρους. Ωστόσο, τα κοινωνικά κανάλια που βασίζονται στον ήχο -TikTok, Reels του Instagram, Clubhouse, Stage Channels της Discord- μόλις άρχισαν να αναζητούν σχετικές λύσεις. Ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν μια σειρά από κανόνες (γνωστούς ως Automatic Programming Interface – API) που θα τους επιτρέπουν να εξάγουν πληροφορίες και να τις αξιοποιούν για ανάλυση της ομιλίας.

Διαβάστε ακόμα: Το Instagram αφαιρεί το shopping tab – Τι σημαίνει αυτό για τα social media;

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι μάρκες θέλουν να συνδέονται με συνέπεια με τις κοινότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι το στοιχείο που δημιουργεί αφοσίωση, χωρίς να χάνει το διασκεδαστικό του χαρακτήρα. Η πρόκληση για τις μάρκες είναι να το πράττουν αποτελεσματικά, εντός προϋπολογισμού, και συνεχώς, 24 ώρες το 24ωρο, ακολουθώντας τους ρυθμούς των social media.

Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής διαχείρισης της κοινότητας μπορεί να είναι απίστευτα απαιτητική. Χρειάζεται χρόνος, πόροι και εκπαίδευση, και χωρίς όλα αυτά σε ισχύ, τα brands μπορεί να μην ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών ή να χάσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία. Έτσι, συχνά απευθύνονται σε εξωτερικούς συνεργάτες, που τις βοηθούν να αναπτύξουν όλες τις απαραίτητες στρατηγικές.

Με πληροφορίες από Ad Age

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.