02 Μάι 2024
READING

Πού στρέφεται το ενδιαφέρον των retailers στην ψηφιακή διαφήμιση;

4 MIN READ

Πού στρέφεται το ενδιαφέρον των retailers στην ψηφιακή διαφήμιση;

Πού στρέφεται το ενδιαφέρον των retailers στην ψηφιακή διαφήμιση;

Οι retailers δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες

Η απάντηση βρίσκεται στο περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες -γνωστό και ως User-Generated Content (UGC)-, όπως αποδεικνύει έρευνα της Bazaarvoice, μιας εταιρείας τεχνολογίας που παρέχει λογισμικό που επιτρέπει σε brands και retailers να συλλέγουν και να εμφανίζουν διάφορους τύπους περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου τους.

Καθώς τα social media έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων -ειδικά των Gen Z-ers και των Millennials- οι χρήστες αφιερώνουν πολύ χρόνο κάνοντας αναρτήσεις, παρακολουθώντας τους φίλους τους και τους αγαπημένους τους δημιουργούς και influencers.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι συζητήσεις στα social media επηρεάζουν την κατανάλωση

Έχει περάσει σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία που οι influencers-celebrities βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε social media καμπάνιας των μεγάλων brands, που επενδύουν στις τεράστιες κοινότητες των followers τους και την αναγνωρισιμότητά τους, για να προσεγγίσουν το κοινό με την αμεσότητα που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, όλο και συχνότερα οι marketers στρέφονται σε ερασιτέχνες δημιουργούς των social media, κλείνοντας συμφωνίες συνεργασίας πολύ πιο οικονομικές, με στόχο να τους βοηθήσουν στη δημιουργία περιεχομένου πιο αυθεντικού και σχετικού με τους χρήστες, κάτι που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να κερδίσουν μεγαλύτερο engagement και τελικά, περισσότερες μετατροπές για τα brands.

Αντίο influencers; Ήρθε το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες

Σύμφωνα με την έρευνα της Bazaarvoice, το 52% των brands και των retailers εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακινήσουν τον προϋπολογισμό του από τις πληρωμένες διαφημιστικές προσπάθειες στη δημιουργία ιδιόκτητου περιεχομένου -όπως οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μιας εταιρείας- και “δωρεάν” περιεχομένου -όπως αναρτήσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα άλλο 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα το πράττει ήδη. Σχεδόν οι μισοί (47%) εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν το 10% ή περισσότερο του προϋπολογισμού τους στη δημιουργία ιδιόκτητου και δωρεάν περιεχομένου, εγκαταλείποντας τις προσπάθειες πληρωμένης διαφήμισης.

Και κάπου εδώ, έρχεται το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες ή user-generated content (UGC). Το 86% των brands και των retailers πιστεύουν ότι η ύπαρξη περισσότερου αυθεντικού περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες στα πληρωμένα και ιδιόκτητα μέσα τους, θα βελτίωνε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου τους.

Το επιτυχημένο UGC

Τι σημαίνει User-Generated Content; To UGC είναι ουσιαστικά οτιδήποτε ποστάρει κανείς στο διαδίκτυο, από κείμενο και φωτογραφίες μέχρι βίντεο και GIFs. Συνεπώς, οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και μια κάμερα ή ένα smartphone μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει περιεχόμενο που θα μπορούσε να δελεάσει κάποιο brand και να βγάλει τελικά χρήματα από αυτό.

Όπως σχολιάζουν επαγγελματίες του marketing, το UGC “εκδημοκρατικοποιεί” το περιεχόμενο, εφόσον οποιοσδήποτε χρήστης κάνει κάποια ανάρτηση είναι ουσιαστικά ένας creator, που θα μπορούσε να ανήκει στην creator economy, κλείνοντας μια συνεργασία με μια μάρκα που θέλει να εκμεταλλευτεί το περιεχόμενό του. Το ζήτημα είναι, βέβαια, πώς θα κάνει το περιεχόμενο που δημιουργεί δελεαστικό για τη μάρκα.

Διαβάστε ακόμα: Το αποτελεσματικό content marketing χρειάζεται τα social media

Ανεξάρτητα από το στυλ κάθε brand και τη βιομηχανία στην οποία αυτό ανήκει, ο κοινός παρονομαστής και παράγοντας της επιτυχίας για έναν δημιουργό – και για το ίδιο το brand – είναι η αυθεντικότητα. Η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός ενός συνηθισμένου χρήστη, προσφέρουν στους καταναλωτές στοιχεία με τα οποία να μπορούν να ταυτιστούν, δημιουργώντας μια αίσθηση αληθινής συναισθηματικής σύνδεσης με τη μάρκα.

Συνεπώς, οι δυνατότητες που προσφέρει αυτός ο τρόπος social media marketing είναι πολύ σημαντικές, ειδικά για μικρότερα brands ή για τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να κερδίσουν το ενδιαφέρον τον τοπικού κοινού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αυθεντικότητα του περιεχομένου παίζει ακόμα πιο καίριο ρόλο και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μετατροπών και στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης και προσιτής εικόνας για ένα brand.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.