29 Απρ 2024
READING

Γιατί η BC Partners εξαγόρασε το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ Ακμή

4 MIN READ

Γιατί η BC Partners εξαγόρασε το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ Ακμή

Γιατί η BC Partners εξαγόρασε το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ Ακμή

Η επενδυτική εταιρεία απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στον εκπαιδευτικό όμιλο

Τη σημασία του αναδυόμενου τοπίου που διαμορφώνεται στην ελληνική εκπαιδευτική σκηνή, αναδεικνύει η ανακοίνωση της διεθνούς εταιρείας επενδύσεων BC Partners για την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η συμφωνία είναι σε συνεργασία με τους ιδρυτές Κωνσταντίνο και Καλλιόπη Ροδοπούλου, οι οποίοι παραμένουν μέτοχοι και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επιχείρηση.

Γιορτάζοντας φέτος τη 40ή επέτειό του, ο εκπαιδευτικός όμιλος έχει επιτύχει αδιάκοπη ανάπτυξη από την ίδρυσή του. Σήμερα, μετά από συνεχείς επενδύσεις, λειτουργεί ένα δίκτυο 27 εκπαιδευτηρίων και υποκαταστημάτων, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Με οδηγό του το εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό, ο όμιλος παρέχει διεθνή και καινοτόμο εκπαίδευση σε περισσότερους από 22.000 φοιτητές, σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών κλάδων. Ο όμιλος παραμένει πρωτοπόρος στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθοδηγούμενος από τη σταθερή δέσμευσή του για συνεχή καινοτομία και παροχή προγραμμάτων σπουδών, προσαρμοσμένα κάθε φορά στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κολλέγιο πανεπιστημιακών σπουδών στην Ελλάδα, με 10 Ακαδημαϊκές Σχολές, 8 υπερσύγχρονα campuses, 30 πιστοποιήσεις από διεθνείς φορείς και οργανισμούς και προσφέρει περισσότερα από 70 αναγνωρισμένα bachelors, masters και διδακτορικά, σε συνεργασία με 7 κορυφαία Διεθνή Πανεπιστήμια. Επιπλέον, πρόκειται για το μοναδικό Κολλέγιο στην Ελλάδα, που είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων Compostela Group of Universities. Η ιδιότητα μέλους στο εν λόγω δίκτυο προσφέρει διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώριση και δικτύωση με κορυφαία Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Το ΙΕΚ Ακμή

Με διεθνή διαπιστευτήρια έχοντας ανακηρυχθεί 1 από τα 7 καλύτερα Εκπαιδευτήρια της Ευρώπη, 10 διεθνείς διακρίσεις ποιότητας και υπεροχής, πανελλαδική παρουσία με βραβευμένες επαγγελματικές εγκαταστάσεις σε 8 πόλεις, στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα, τη Ρόδο τη Χαλκίδα και από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και τη Γλυφάδα, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ από το 1993 προσφέρει περισσότερες από 100 δυναμικές ειδικότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της αγορά εργασίας. Επίσης διαθέτει το πρώτο Interactive Career Office, ένα ισχυρό πανελλαδικά δίκτυο 5.500 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων που αποτελεί τη γέφυρα των αποφοίτων του με την αγορά εργασίας.

Ποια είναι η PC Partners

Η BC Partners είναι μια βρετανική διεθνής επενδυτική εταιρεία με περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση σε ιδιωτικά κεφάλαια, πιστώσεις και ακίνητα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η έδρα της βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ η εταιρεία από την πρώτη ημέρα δημιουργίας της το 1986 μέχρι σήμερα έχει 126 επενδύσεις σε 18 χώρες, με συνολική επιχειρηματική αξία άνω των 161 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία είναι η δεύτερη επένδυση της BC Partners GR Investment LP (BCPGR), του ειδικού επενδυτικού βραχίονα της BC Partners που επιδιώκει να επενδύει και να υποστηρίζει εταιρείες με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τα τελευταία 16 χρόνια, μέσω των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η BC Partners, με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις Pharmathen, Pet City, Wind και Nova (για την οποία έχουν δεσμευτεί 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών).

Η κίνηση της BCPGR να μπει στον κλάδο της εκπαίδευσης αντανακλά το ξεχωριστό ενδιαφέρον της BC Partners για το συγκεκριμένο τομέα και υλοποιείται σε συνέχεια των επενδύσεών της σε κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του κλάδου, όπως η Springer Nature, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών επιστημονικών, τεχνικών και ιατρικών πληροφοριών, η Keesing, εταιρεία ανάπτυξης και έκδοσης εκπαιδευτικού περιεχομένου και η EAB, πάροχος έρευνας, λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών -συνδρομητικής βάσης- στον κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αλλά και το μεταβαλλόμενο κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά σχετικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, για το οποίο θα χρειαζόταν συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16.

Υπάρχει μεγάλη μερίδα της αγοράς η οποία εκτιμά  πως η συγκεκριμένη κίνηση  μπορεί και να σχετίζεται με την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης-αν κερδίσει τις εκλογές– στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξει το άρθρο 16 που απαγορεύει σήμερα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ήδη στη χώρα μας ισοτιμούνται πτυχία των 35 μεγάλων και αναγνωρισμένων από το ελληνικό κράτος εκπαιδευτικών ομίλων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ενδεικτικό της απήχησής τους, αποτελεί το γεγονός ότι το 2022 υποβλήθηκαν στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) συνολικά 9.224 αιτήσεις αναγνώρισης τίτλων. Ενώ εκδόθηκαν συνολικά 11.472 πράξεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 115% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019, κατά 66% σε σχέση με το 2020 και κατά 31% σε σχέση με το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.