01 Μάι 2024
READING

Dialectica: Η startup του Γιώργου Τσαρούχα που διαπρέπει

4 MIN READ

Dialectica: Η startup του Γιώργου Τσαρούχα που διαπρέπει

Dialectica: Η startup του Γιώργου Τσαρούχα που διαπρέπει

H Dialectica είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startup εταιρείες της Ευρώπης. Και αυτό δεν είναι ένα συμπέρασμα που το βγάλαμε εμείς αυθαίρετα, αφού συμπεριλαμβάνεται για τέταρτη συνεχή χρόνια στη σχετική λίστα των Financial Times.

Η Dialectica ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από περίπου 9 χρόνια, από τους Γιώργο Τσαρούχα και Frederick Corkett, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, όχι μόνο αποτελεί πλέον ένα Global Brand, με διεθνές πελατολόγιο και πέντε γραφεία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, αλλά είναι και ένας από τους πρώτους ενοίκους του Πύργου του Πειραιά. Μάλιστα, αριθμεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους και ένα δίκτυο με 400.000 ειδικούς σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η επιτυχία και η αναγνώριση είναι πολύ μεγάλη, με τον Γιώργο Τσαρούχα μάλιστα να διακρίνεται ως «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2023, στην κατηγορία «Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας» των βραβείων της EY.

Το αντικείμενο της Dialectica

Η Dialectica ξεκίνησε το 2016 και είναι μια εταιρεία τεχνολογίας και παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών και δεδομένων. Με όραμα να βοηθήσει επενδυτές και εταιρείες να παίρνουν υψηλής ποιότητας επιχειρηματικές αποφάσεις, η startup του κ. Τσαρούχα συνδέει τους πελάτες της που αναζητούν πληροφορίες σε διάφορους τομείς και αγορές, με ειδικούς που έχουν τις απαντήσεις.

Η Dialectica δίνει πρόσβαση σε θεσμικούς επενδυτές, private equity fund, henge funds, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις σε real-time πληροφορίες, για να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων.

Πλέον διαθέτει μια data base με μισό εκατομμύριο experts, η οποία διαρκώς διευρύνεται. Το αντικείμενο της Dialectica είναι το Business Intelligence, κομμάτι της αγοράς του Knowlendge Brokering (υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας), μια αγορά η οποία το 2021 είχε αξία της τάξης των 2 δις.δολ., η οποία «τρέχει» με 15-20% ανάπτυξη ετησίως.

Το Knowlendge Brokering είναι τμήμα της παγκόσμιας αγοράς market research (υπηρεσίες και προϊόντα έρευνας αγοράς), η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 80 δισ. δολ. και στόχος της Dialectica είναι να διεκδικήσει μερίδιο και από αυτή την αγορά.

Αποστολή της άλλωστε είναι να επιτύχει την απαράμιλλη αναγνώριση των πελατών ως την πιο αξιόπιστη και καινοτόμο πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων στον κόσμο, χτίζοντας παράλληλα έναν πολυπόθητο οργανισμό που προσελκύει και καλλιεργεί κορυφαία ταλέντα.

Άνοιγμα σε νέες αγορές και στο βάθος…Nasdaq

Είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές startup να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε πολλές αγορές, ενώ, παράλληλα, προσεγγίζουν μεγάλα funds τα οποία τις χρηματοδοτούν και τις βοηθούν να αναπτυχθούν.

Ωστόσο πλέον η Dialectica έχει…ξεφύγει από αυτό το μοντέλο, καθώς μπαίνει και αυτή σε ρόλο επενδυτή, κοιτάζοντας συνεχώς για εξαγορές και συνεργασίες με άλλες εταιρείες του εξωτερικού, προκειμένου να αυξήσει το αποτύπωμά της στην αγορά.

Ο CEO Γιώργος Τσαρούχας σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές του συζητήσεις δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να φτάσει η εταιρεία όλο και πιο ψηλά, ενώ σκέφτεται ακόμα και στην είσοδό της στον Nasdaq.

Στο επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό

Ο ίδιος πιστεύει ότι η Dialectica θα γίνει μία από τις μια από τις μεγαλύτερες information services εταιρείες στον κόσμο και κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα στο επίκεντρο έχει τους υπαλλήλους του, καθώς όπως λέει είναι υποχρέωσή του να τους εκπαιδεύσει και να τους προετοιμάσει για την δύσκολη αγορά εργασίας. Και φυσικά όποιος αντέχει και έχει τα φόντα να προχωρήσει και να να αφοσιωθεί σε αυτό που κάνει, μένει στην εταιρεία, αμείβεται καλά και συνεχίζει.

Η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα Learning & Development, Internal Mobility, Coaching. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τον επιχειρηματία της χρονιάς, ο κ. Τσαρούχας είπε ότι στη Dialectica υπάρχουν άτομα που ξεκίνησαν μαζί μετά από το πανεπιστήμιο και σήμερα ηγούνται ομάδων 50 ατόμων και άνω.

Αυτή η γνώση που προσφέρει ενισχύεται συνεχώς μέσα από μία καινοτόμα τεχνολογική πλατφόρμα με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει και επιτρέπει την ακόμα καλύτερη διαχείριση του τεράστιου όγκου της πληροφορίας, καθώς και μέσων νέων εργαλείων που εμβαθύνουν στο τεχνολογικό DNA της εταιρείας, όπως τα B2B Surveys που βοηθούν στην άντληση μεγαλύτερου όγκου real-time πληροφοριών από experts σε κάθε κλάδο μέσα σε ακόμα πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.