06 Μάι 2024
READING

Γιατί το Netflix έχει ακόμα δρόμο για να κατακτήσει το live streaming

4 MIN READ

Γιατί το Netflix έχει ακόμα δρόμο για να κατακτήσει το live streaming

Γιατί το Netflix έχει ακόμα δρόμο για να κατακτήσει το live streaming

Πώς η ζωντανή μετάδοση του “Love Is Blind” παραλίγο να καταστρέψει το μέλλον του Netflix

Η έντονη αρνητική αντίδραση των τηλεθεατών που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση την εκπομπή “Love Is Blind” είναι απόδειξη ότι -παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των υπηρεσιών streaming και τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεόρασης on demand- οι ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές εξακολουθούν να έχουν μεγάλη απήχηση.

Οι θαυμαστές της reality σειράς “Love Is Blind” απογοητεύτηκαν όταν το live streaming event του Netflix καθυστέρησε για 75 λεπτά, λόγω τεχνικών δυσκολιών του streamer. Αναπόφευκτα, οι τηλεθεατές κατέφυγαν στα social media για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους και συνέχισαν να περιμένουν , μέχρι που τελικά η ζωντανή μετάδοση ακυρώθηκε. Το εν λόγω περιστατικό αποτελεί μία σημαντική υπενθύμιση ότι η live TV εξακολουθεί να έχει απήχηση και ότι οι τεχνικές δυσκολίες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους θεατές.

Διαβάστε ακόμα: Το διαφημιστικό δίλημμα του Netflix

Το Netflix απολογήθηκε μέσω Twitter

Το Netflix ανέλαβε να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο Twitter και να ενημερώσει όλους ότι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπομπή, αλλά δεν θα είναι πλέον ζωντανή. “Λυπούμαστε απίστευτα που το Love is Blind Live Reunion δεν εξελίχθηκε όπως το είχαμε σχεδιάσει”, έγραψε ο κολοσσός του streaming. “Το βιντεοσκοπούμε τώρα και θα το έχουμε στο Netflix το συντομότερο δυνατό. Και πάλι, σας ευχαριστούμε και ζητούμε συγγνώμη”.

Μετά από σχεδόν μιάμιση ώρα, οι θεατές μπόρεσαν τελικά να συντονιστούν. Αν και το πολυαναμενόμενο γεγονός ήταν αναμφίβολα απογοητευτικό για τους θαυμαστές – εκτός από την τεράστια σπατάλη του χρόνου τους, σηματοδότησε ένα ντροπιαστικό πισωγύρισμα για το Netflix, μια εταιρεία της οποίας η εκτεταμένη τεχνολογική ικανότητα αναστάτωσε έναν ολόκληρο κλάδο.

Το show ήταν μόλις το δεύτερο live event της πλατφόρμας, με πρώτο το κωμικό αφιέρωμα του Chris Rock, το οποίο πήγε άψογα τον Μάρτιο. Το Love is Blind Live Reunion, από την άλλη πλευρά, δεν ήταν απλώς λίγο προβληματικό – ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή που κανείς δεν φάνηκε να περιμένει.

Live-streaming VS Television

Παρά το γεγονός ότι ανταγωνιστικές πλατφόρμες όπως το Amazon Prime και η Apple TV+ μπήκαν στο παιχνίδι του live streaming με συνεργασίες σε αθλητικά γεγονότα, το Netflix απέφευγε αυτή την προσέγγιση. Ο CEO της πλατφόρμας, Ted Sarandos, είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχε κερδοφόρος τρόπος μετάδοσης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, αφού έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, το Netflix αποφάσισε να κάνει το άλμα στο live-streaming, αν και όχι για αθλητικές διοργανώσεις.

Αν και η τηλεόραση καθιερώθηκε στο παρελθόν ως ένας τρόπος να παρακολουθούμε τις αγαπημένες μας εκπομπές, το live streaming εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση σε εκδηλώσεις όπως κωμικές εκπομπές και reunion αφιερώματα. Η αμεσότητα και η αυθεντικότητα της ζωντανής μετάδοσης προσφέρει μια πιο αυθόρμητη και ακατέργαστη εμπειρία από την επεξεργασμένη και επαναλαμβανόμενη αίσθηση μιας μαγνητοσκοπημένης εκπομπής. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει μία εκπομπή αργότερα, η παρουσία του κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης προσθέτει μια ιδιαίτερη καθηλωτική αίσθηση.

Το Netflix δεν έχει ασχοληθεί με το τι ακριβώς πήγε στραβά από τεχνικής άποψης. Αλλά πιθανώς θα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μην εμφανιστεί ξανά ένα τέτοιο ζήτημα. Αν και δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει στα σχέδια της εταιρείας για live streaming, έχει ήδη εξασφαλίσει τα δικαιώματα για τη μετάδοση των Screen Actors Guild Awards από το 2024, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα events.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο streaming με διαφημίσεις

Τι μάθαμε από την ακύρωση της ζωντανής μετάδοσης

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακόμη και στην εποχή του streaming και του on-demand περιεχομένου, εξακολουθεί να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην παρακολούθηση γεγονότων που εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο, καθώς δημιουργεί μια αίσθηση κοινής εμπειρίας και κοινού ενθουσιασμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για γεγονότα που αναμένονται με μεγάλη προσδοκία ή που έχουν σημαντικό πολιτιστικό αντίκτυπο.

Αν και η ακύρωση της live μετάδοσης του “Love Is Blind” ήταν μια επική απογοήτευση, αυτό που έγινε σαφές από όλη αυτή την αναστάτωση, είναι ότι οι τηλεθεατές εξακολουθούν να ενθουσιάζονται με το να παρακολουθούν κάτι σε πραγματικό χρόνο – όπως ακριβώς ενθουσιάζονταν στα 90’s.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.