04 Μάι 2024
READING

Τα μηνύματα βιωσιμότητας κάνουν τις τηλεοπτικές διαφημίσεις αξέχαστες

4 MIN READ

Τα μηνύματα βιωσιμότητας κάνουν τις τηλεοπτικές διαφημίσεις αξέχαστες

Τα μηνύματα βιωσιμότητας κάνουν τις τηλεοπτικές διαφημίσεις αξέχαστες
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Έρευνα της Sky αποκαλύπτει το “πράσινο φωτοστέφανο” της διαφήμισης για τη βιωσιμότητα

Καθώς ο κόσμος παλεύει με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, οδηγώντας σε αύξηση της πράσινης διαφήμισης. Οι μάρκες ενσωματώνουν όλο και περισσότερο μηνύματα βιωσιμότητας στη διαφήμισή τους για να προσελκύσουν αυτούς τους καταναλωτές με οικολογική συνείδηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της GlobalWebIndex, το 69% των καταναλωτών πιστεύει ότι είναι απαραίτητο οι μάρκες να φροντίζουν το περιβάλλον. Πράγματι, οι μάρκες που ενσωματώνουν μηνύματα βιωσιμότητας στη διαφήμισή τους έχουν δει σημαντική αύξηση της δέσμευσης των καταναλωτών, της πιστότητας της μάρκας και των πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο απέχει το greenwashing από το greenhushing;

Η άνοδος της πράσινης διαφήμισης δεν οφείλεται μόνο στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των καταναλωτών, αλλά και στους κανονισμούς. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οδηγώντας τις μάρκες να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές και μηνύματα για να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανονισμούς.

Η αποτελεσματικότητα των πράσινων διαφημίσεων

Μία νέα έρευνα της Sky Media, στο πλαίσιο του 2023 Sky Zero Footprint Fund, αποκαλύπτει τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών βιωσιμότητας. Η Sky Media είναι μια εταιρεία παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών που ανήκει στον όμιλο της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, Sky.

Η μελέτη της Sky Media περιελάμβανε 52 καμπάνιες, που κάλυπταν επτά διαφορετικές κατηγορίες, και διεξήχθη σε ένα αντιπροσωπευτικό κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αριθμούσε πάνω από 5.300 συμμετέχοντες στη Sky. Στόχος της έρευνας ήταν να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών βιωσιμότητας και μη βιωσιμότητας σε διάφορες κατηγορίες εμπορικών σημάτων και να αποκαλύψει τον αντίκτυπο της διαφήμισης βιωσιμότητας στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η βιωσιμότητα επηρεάζει την επιλογή της μάρκας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μηνύματα βιωσιμότητας επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές των καταναλωτών για τις μάρκες, καθώς τρεις στους πέντε πελάτες της Sky απάντησαν ότι τα μηνύματα βιωσιμότητας στη διαφήμιση επηρέασαν τις αποφάσεις τους. Ακόμη και εκείνοι που αρχικά ήταν ανθεκτικοί στα οικολογικά μηνύματα επηρεάστηκαν από τις εκστρατείες βιωσιμότητας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι βιώσιμες καμπάνιες έχουν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται μια μάρκα, σε όλες τις κατηγορίες. Ο τομέας της ενέργειας είχε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με τις μη βιώσιμες διαφημίσεις, ακολουθούμενος από τα οικονομικά με 9% και την τεχνολογία με 10%.

Την ίδια στιγμή, οι βιώσιμες διαφημίσεις έχουν παρουσιάσει αύξηση της ανάκλησης της μάρκας. Συγκεκριμένα, η αύξηση της ανάκλησης χωρίς βοήθεια -όταν οι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν τη μάρκα χωρίς καμία βοήθεια- ήταν 0,3%, ενώ η αύξηση της ανάκλησης με βοήθεια -όταν οι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν τη μάρκα με κάποια βοήθεια, όπως μια υπόδειξη ή προτροπή- ήταν 1,9%. Η αύξηση στη ρητή ανάκληση -όταν οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλέσουν τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της διαφήμισης- ήταν ακόμη μεγαλύτερη, 11,2%. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι τα μηνύματα βιωσιμότητας στη διαφήμιση μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ικανότητα του κοινού να θυμάται και να ανακαλεί τη μάρκα.

Χρειάζεται προσοχή

Ωστόσο, η υλοποίηση μιας βιώσιμης καμπάνιας μπορεί να είναι δύσκολη, με πολλές μάρκες να πέφτουν στην παγίδα του greenwashing. Πρόκειται για μία πρακτική προβολής ψευδών ή υπερβολικών ισχυρισμών σχετικά με τις πρακτικές, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες περιβαλλοντικής ή κοινωνικής βιωσιμότητας μιας εταιρείας, προκειμένου να προσελκύσει τους καταναλωτές που ανησυχούν για το περιβάλλον ή άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται η εποχή της προσομοιωμένης διαφήμισης;

Η έρευνα της Sky Media διαπίστωσε ότι το κοινό ανταποκρίνεται θετικά σε αξιόπιστους και υποστηριζόμενους ισχυρισμούς, σε σαφή μηνύματα χωρίς ασάφειες, στο σωστό τόνο και στη δημιουργική εκτέλεση που συνδέεται με τα πράσινα μηνύματα. Όπως φαίνεται, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην πράσινη διαφήμιση και οι μάρκες χρειάζεται να στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας με πραγματική δράση.

Το κλειδί είναι η διαφάνεια. Τα brands πρέπει να είναι ειλικρινή σχετικά με το έργο που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας, με το πόσο καιρό θα τους πάρει και με το ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους αυτή. Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να είναι όλα τέλεια για να μιλήσουν για τους στόχους και τις πράξεις τους.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.