02 Μάι 2024
READING

Έρχεται η εποχή της προσομοιωμένης διαφήμισης;

3 MIN READ

Έρχεται η εποχή της προσομοιωμένης διαφήμισης;

Έρχεται η εποχή της προσομοιωμένης διαφήμισης;

Μετά τις viral OOH διαφημίσεις, ακολουθούν οι simulated-out-of-home;

Βρισκόμαστε πλέον πολύ μακριά από τις εποχές που υπαίθρια διαφήμιση σήμαινε μια αφίσα σε στάση λεωφορείου ή ένα τεράστιο billboard που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Ακόμα και ένα ψηφιακό billboard με κινούμενη εικόνα μοιάζει πλέον ξεπερασμένο.

Σήμερα, τα feeds στα social media κατακλύζονται από φανταστικά, τρισδιάστατα billboards που πιθανότατα δεν θα δούμε ποτέ από κοντά. Τι θα ακολουθήσει; Ίσως οι προσομοιωμένες με τεχνητή νοημοσύνη OOH διαφημίσεις.

Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola ζωντανεύει διάσημα έργα Τέχνης

Virality vs πραγματικότητα

Σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας στη διαφήμιση είναι πιο θολά από ποτέ. Έτσι, αν οι διαφημιστές επιδίδονται ήδη σε illusions OOH (δηλαδή σε εφάπαξ εκτελέσεις που δημιουργούνται για χρονοδιαγράμματα και όχι για τον πραγματικό κόσμο), θα είχε θεωρητικά σημασία αν οι διαφημιστικές πινακίδες δεν ήταν τελικά πραγματικές;

Στην τέχνη ο όρος “πραγματικότητα” δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Οτιδήποτε αποτελεί μέρος μιας ανθρώπινης εμπειρίας είναι στην πραγματικότητα αληθινό. Αυτό δεν είχε ισχυριστεί και ο Pablo Picasso, λέγοντας πως “ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, είναι πραγματικό”;” Έχει, λοιπόν, σημασία αν οι OOH διαφημίσεις είναι απτές ή όχι; Αφήνουν μια επίδραση, μια εντύπωση, διαμορφώνουν μνήμη και γεύση, και ό,τι έχουν αφήσει γίνεται μέρος των ατόμων που το έχουν παρακολουθήσει.

Η υπαίθρια διαφήμιση αποτελεί εδώ και καιρό ένα κανάλι που εμπνέει τη δημιουργικότητα. Και με την αύξηση των κινητών τηλεφώνων με κάμερες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τις διαφημίσεις έχει εξελιχθεί και -ακόμη και εκτός των κύκλων του marketing- μία εξαιρετική διαφήμιση έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει φήμη για το εμπορικό σήμα.

Χρειάζεται όμως προσοχή

Καθώς τα έργα τέχνης που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη γίνονται σχεδόν δυσδιάκριτα από τα πραγματικά, γεγονός που αποδεικνύεται από τον Πάπα Φραγκίσκο με το μπουφάν Balenciaga που ξεγέλασε τα social media πριν λίγο καιρό, οι διαφημιστές χρειάζεται να προχωρήσουν με προσοχή.

Η θόλωση των ορίων μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας στη διαφήμιση μπορεί να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στα υπέρ, επιτρέπει περισσότερη δημιουργικότητα και καινοτομία, δίνοντας τη δυνατότητα στους διαφημιστές να αιχμαλωτίσουν το κοινό και να δημιουργήσουν αξιομνημόνευτες καμπάνιες. Μπορεί επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εξερευνήσουν πολύπλοκες ιδέες και να προκαλέσουν συναισθήματα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση και σύγχυση, διαβρώνοντας ενδεχομένως την εμπιστοσύνη μεταξύ εμπορικών σημάτων και καταναλωτών. Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, να βρεθεί μια ισορροπία, διασφαλίζοντας ότι η δημιουργικότητα δεν θέτει σε κίνδυνο τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Μόνα Λίζα και η τεχνητή νοημοσύνη ηγούνται της τουριστικής ώθησης της Δανίας

Η τεχνητή νοημοσύνη “μαγνητίζει” τους διαφημιστές

Δεν είναι μόνο η απεριόριστη δημιουργικότητα που προσελκύει τους διαφημιστές- η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει δυνατότητες εξατομίκευσης και ενημερωτικά μηνύματα που μπορεί να είναι κάπως συντριπτικά.

Οι διαφημίσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην είναι το αναπόφευκτο επόμενο βήμα στα διαφημιστικά PR κόλπα της OOH διαφήμισης, αλλά σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον κλάδο. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή προσομοιωμένης διαφήμισης. Viral, φανταστικό ή αληθινό – όπως και να ονομάσουμε αυτό το νέο επερχόμενο μοντέλο, είναι σίγουρα το μέλλον των εμπειριών.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: The Drum|Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.