06 Μάι 2024
READING

Η επανεφεύρεση του retail

4 MIN READ

Η επανεφεύρεση του retail

Η επανεφεύρεση του retail
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Η επαναφορά της στρατηγικής των φυσικών καταστημάτων

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα καταστήματα ήταν κλειστά και το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοξευόταν, οι retailers άρχισαν να επανεξετάζουν την αναγκαιότητα του φυσικού retail. Ωστόσο, σήμερα – τρία χρόνια μετά, είναι πλέον σαφές ότι τα καταστήματα παραμένουν το απόλυτο κλειδί για το μέλλον του λιανικού εμπορίου.

Για του λόγου το αληθές, το 63% των καταναλωτών κάνουν τις περισσότερες αγορές τους στα καταστήματα τώρα που η πανδημία έχει υποχωρήσει, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα “2023 Retail Customer Service Survey” της πλατφόρμας κινητής επικοινωνίας, Theatro. Όπως είναι αναμενόμενο οι retailers καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους για τα καταστήματα και να υιοθετήσουν μια ευρύτερη επανεφεύρεση της επιχείρησης, αν θέλουν να αξιοποιήσουν πραγματικά τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα: Τι επηρεάζει τις καταναλωτικές αποφάσεις της Gen Z;

Αυτή η “επανεφεύρεση” περιλαμβάνει την αξιοποίηση δεδομένων σχετικά με την επισκεψιμότητα, τις πωλήσεις και τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών για την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις τοποθεσίες των καταστημάτων, τη βελτιστοποίηση των τύπων και των τοποθεσιών των καταστημάτων και την προσαρμογή των διαρρυθμίσεων, των τιμών και των ποικιλιών προϊόντων στην τοπική πελατεία.

Βρίσκοντας την κατάλληλη τοποθεσία

Πολλοί retailers έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την ανάλυση δεδομένων για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις τοποθεσίες των καταστημάτων τους. Με την ανάλυση της επισκεψιμότητας, των δεδομένων πωλήσεων και των δημογραφικών στοιχείων των πελατών, οι λιανοπωλητές μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής εξυπηρέτησης και να καθορίσουν τον βέλτιστο αριθμό και τη βέλτιστη θέση των καταστημάτων.

Για παράδειγμα, τα δεδομένα σχετικά με την επισκεψιμότητα των πεζών μπορούν να βοηθήσουν τους retailers να κατανοήσουν πόσοι άνθρωποι επισκέπτονται μια συγκεκριμένη περιοχή, πότε την επισκέπτονται και τι κάνουν όσο βρίσκονται εκεί. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της καλύτερης χρονικής στιγμής για το άνοιγμα ενός καταστήματος ή για τον εντοπισμό πιθανών τοποθεσιών με υψηλή επισκεψιμότητα.

Ομοίως, τα δεδομένα πωλήσεων μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ποια προϊόντα είναι δημοφιλή σε μια συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίες μπορούν να ενημερώσουν για την επιλογή προϊόντων και τις στρατηγικές marketing. Τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τους retailers να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της αγοράς-στόχου τους και να προσαρμόσουν ανάλογα τις προσφορές τους.

Destination shopping

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου επανεξετάζουν επίσης το μέλλον του καταστήματος, θεωρώντας το όχι μόνο ως ένα μέρος για την αγορά προϊόντων, αλλά ως έναν προορισμό πολλαπλών χρήσεων που προσφέρει μια σειρά διαφορετικών εμπειριών. Έτσι, όλο και περισσότερο οι retailers προσθέτουν παρακείμενες υπηρεσίες για να απολαμβάνουν οι πελάτες τους ενώ ψωνίζουν και διοργανώνουν εκδηλώσεις όπως pop-ups και product shows.

Η επανεφεύρεση των καταστημάτων αφορά επίσης τον συνδυασμό των online και offline καναλιών σε μια απρόσκοπτη αγοραστική εμπειρία για τους πελάτες, με υπηρεσίες όπως η παραλαβή στο κατάστημα των online αγορών. Σημαντική είναι, επίσης, και η δυνατότητα της τοπικής απογραφής, που επιτρέπει στους καταναλωτές να ελέγχουν τη διαθεσιμότητα των προϊόντων πριν επισκεφτούν το κατάστημα.

Η ενίσχυση της δέσμευσης

Κάτι που μερικές φορές παραβλέπεται είναι ο ρόλος των φυσικών καταστημάτων στην οικοδόμηση σχέσεων με τους πελάτες και στη θεμελίωση της μάρκας. Η φυσική παρουσία δίνει στους καταναλωτές την αίσθηση της ασφάλειας και της διαβεβαίωσης ότι έχουν να κάνουν με μια αξιόπιστη εταιρεία. Τα καταστήματα μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τις τοπικές προτιμήσεις, συμπεριφορές και πρότυπα αγορών.

Διαβάστε ακόμα: Τι θα άλλαζαν οι καταναλωτές στα καταστήματα

Γι’ αυτόν το λόγο, οι retailers χρειάζεται να επενδύουν στους υπαλλήλους τους, παρέχοντας ευκαιρίες κατάρτισης και ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να ευδοκιμήσουν στο μελλοντικό τοπίο του λιανικού εμπορίου. Χρειάζεται, λοιπόν, να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες πλατφόρμες και εφαρμογές για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, ώστε να αισθάνονται συνδεδεμένοι μεταξύ τους και με τη δουλειά τους και να μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες στους καταναλωτές.

Μεγάλο μέρος του σύγχρονου retail αφορά τη διαχείριση των συνεχών αλλαγών. Αλλά ένα πράγμα παραμένει το ίδιο. Τα φυσικά καταστήματα διατηρούν έναν κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση σχέσεων, στην κατανόηση της συμπεριφοράς των πελατών και στη θεμελίωση της μάρκας. Η ανάμνηση αυτής της καθολικής αλήθειας θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας καθώς οι retailers επαναπροσδιορίζουν τις επιχειρήσεις τους για μελλοντική ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.