01 Μάι 2024
READING

Η κλασική μουσική στην Apple

4 MIN READ

Η κλασική μουσική στην Apple

Η κλασική μουσική στην Apple

Σε ποιους απευθύνεται το Apple Music Classical;

Η νέα εφαρμογή της Apple έρχεται δωρεάν με μια συνδρομή στο Apple Music και είναι η πρώτη ξεχωριστή, αυτόνομη μουσική εφαρμογή της Apple. Η διαθεσιμότητα μουσικής υψηλής ποιότητας και η δυνατότητα ακρόασης εκτελέσεων από τις κορυφαίες συμφωνικές ορχήστρες, μικρά σύνολα και σολίστες στον κόσμο είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Για χρόνια, οι λάτρεις της κλασικής μουσικής έμειναν πίσω στην επανάσταση του streaming. Δυσκολεύονταν να βρουν ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής σε υπηρεσίες streaming λόγω της πολυπλοκότητας των μεταδεδομένων για την κλασική μουσική και της φύσης των κλασικών έργων που εκτείνονται σε πολλά κομμάτια, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση της μουσικής.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Apple λανσάρει υπηρεσία Buy Now, Pay Later

Παρά τις προσπάθειες προσέγγισης του κοινού της κλασικής μουσικής, πολλές δημοφιλείς υπηρεσίες streaming δεν έχουν προσφέρει επαρκώς μια ικανοποιητική εμπειρία για τους οπαδούς της κλασικής μουσικής. Όμως το Apple Music Classical επιχειρεί να ασχοληθεί σοβαρά με τους Bach, Beethoven και Bartók.

Το Apple Music Classical

Πριν από δύο χρόνια η Apple αγόρασε την Primephonic -έναν εξειδικευμένο ιστότοπο κλασικής μουσικής- και ανέπτυξε μια νέα υπηρεσία που προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία πελατών για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής. Η εφαρμογή Apple Music Classical διαθέτει μια εξαιρετική διεπαφή χρήστη που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν τον αγαπημένο τους συνθέτη, την εποχή και την ενορχήστρωση και προσφέρει καταγεγραμμένες εκδόσεις των καλύτερων συμφωνικών ορχηστρών, μικρών συνόλων και σολίστ του κόσμου.

Το Apple Music Classical διαθέτει επίσης μια τεράστια βάση δεδομένων κλασικής μουσικής – μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία streaming. Η μουσική είναι διαθέσιμη σε ποιότητα χωρίς απώλειες, κάτι που είναι σημαντικό για τα όργανα υψηλής συχνότητας, όπως τα έγχορδα.

Η τρέλα των μεταδεδομένων (metadata)

Ο λόγος για τον οποίο η Apple έδωσε στην κλασική μουσική τη δική της εφαρμογή είναι τα metadata: οι μικροσκοπικές πληροφορίες που συνδέονται με κάθε τραγούδι και επιτρέπουν στους ακροατές να βρίσκουν εύκολα τα τραγούδια που θέλουν να ακούσουν. Είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο η Apple αγόρασε την υπηρεσία streaming δυτικής κλασικής μουσικής Primephonic το 2021.

Το πρόβλημα με την εξυπηρέτηση μη δημοφιλούς μουσικής είναι ότι απαιτούνται πιο συγκεκριμένα δεδομένα για την εύρεσή της. Εκεί που η σύγχρονη pop μουσική συνήθως ερμηνεύεται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά από τον συνθέτη ή τον καλλιτέχνη που την προκάλεσε, η κλασική μουσική από όλο τον κόσμο έχει ερμηνευτεί και ηχογραφηθεί από διαφορετικούς ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, κάνοντας αναζήτηση “speak now” στην τυπική εφαρμογή του Apple Music, είναι εύκολο να βρει κάποιος το άλμπουμ Speak Now της Taylor Swift. Αλλά είναι πιο δύσκολο να βρει τη “5η Συμφωνία” του Beethoven που ερμηνεύεται από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, αν αναζητήσει το ίδιο το κομμάτι.

Αυτοί οι τίτλοι τραγουδιών είναι συχνά μεγαλύτεροι, με διάφορους τρόπους χρονολόγησης του κάθε κομματιού στη ζωή του συνθέτη – που μερικές φορές, μάλιστα, είναι γραμμένοι στον τίτλο. Μετά από χρόνια τριβής, ακόμη και οι μηχανικοί της Apple δεν μπόρεσαν να χωρέσουν όλα τα επιπλέον μεταδεδομένα που απαιτούνται για τη σωστή εμφάνιση της κλασικής μουσικής στην εφαρμογή Apple Music, εξ ου και αυτό το παρακλάδι. Και λειτουργεί. Για τους οπαδούς της ευρωπαϊκής μουσικής των τελευταίων 1.000 ετών, το Apple Music Classical κάνει απλή την εύρεση και ακρόαση των αγαπημένων δυτικών κλασικών συνθετών.

Διαβάστε ακόμα: Το περίπλοκο streaming παρόν του Spotify

Δεν είναι σαφές γιατί η Apple ανέπτυξε μια υπηρεσία κλασικής μουσικής, όταν η κλασική μουσική αντιπροσωπεύει μόνο το 1% περίπου της συνολικής κατανάλωσης μουσικής -σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Luminate. Από την άλλη, η έρευνα της Apple διαπίστωσε ότι οι οπαδοί της κλασικής μουσικής ακούνε μεγαλύτερη ποικιλία ειδών από ό,τι άλλοι ακροατές μουσικής.

Μπορεί η Apple να επιτύχει με τους οπαδούς της κλασικής μουσικής, όταν τόσες άλλες υπηρεσίες έχουν αποτύχει; Αυτό είναι ακόμη ένα ανοιχτό ερώτημα. Αλλά τουλάχιστον ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στο streaming δίνει επιτέλους προσοχή.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.