03 Μάι 2024
READING

Το περίπλοκο streaming παρόν του Spotify

4 MIN READ

Το περίπλοκο streaming παρόν του Spotify

Το περίπλοκο streaming παρόν του Spotify

Ο τομέας του music streaming συνεχίζει να έχει τεράστια απήχηση στο κοινό. Σύμφωνα με στοιχεία της MIDiA, μιας εταιρείας ερευνών σχετικά με τη ψυχαγωγία, 523,9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εγγράφηκαν σε κάποια υπηρεσία music streaming το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί αύξηση της τάξεως του 26,4% ή αλλιώς 109,5 εκατομμύρια χρήστες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το Spotify εξακολουθεί να παραμένει η υπηρεσία streaming με τις περισσότερες συνδρομές, κατακτώντας το 31% του συνολικού μεριδίου της αγοράς έστω και αν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ελάχιστη πτώση. Συγκεκριμένα το 2019 το μερίδιο αγοράς του άγγιζε το 34%, ενώ το 2020 το 33%.

Εκτός από τη μουσική, μεγάλη έμφαση δίνεται από την πλατφόρμα και στα podcasts, το πιιο δυναμικά ανερχόμενο νέο μέσο στα media και τις υπηρεσίες streaming αυτήν τη στιγμή. Το Spotify αποτελεί αγαπημένο προορισμό των εκατομμυρίων λάτρεων των podcasts, και μάλιστα έχει αρχίσει να εξελίσσει και διαφημιστικά εργαλεία εντός της εφαρμογής του, για να βοηθήσει τους παραγωγούς των podcasts.

Πρόκειται λοιπόν ουσιαστικά για έναν κολοσσό του περιεχομένου, και ως τέτοιος την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την αξιοπιστία του, με αφορμή την πανάκριβη συνεργασία του με τον σταρ του podcast και δημοφιλή περσόνα Joe Rogan.

To Spotify έχει υπογράψει αποκλειστική συμφωνία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τα podcasts του Joe Rogan, φέρνοντας στην πλατφόρμα τα εκατομμύρια των ακροατών του. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, έπειτα από podcasts του Rogan με αμφιλεγόμενους καλεσμένους, που παρουσίασαν απόψεις σχετικά με τον κορονοϊό αντίθετες με τις παραδοχές της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, το Spotify κατηγορήθηκε για παραπληροφόρηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rogan, ο οποίος δηλώνει ότι απλώς θέλει να “μιλάει σε ανθρώπους”, κατηγορείται για παραπληροφόρηση, ενώ τον έχουν κατακρίνει έντονα για τις απόψεις του για τα εμβόλια. Αυτήν τη φορά όμως, τα φώτα σχετικά με το θέμα τράβηξε η αντίδραση του θρυλικού μουσικoύ Neil Young, που ουσιαστικά ζήτησε από το Spotify να επιλέξει μεταξύ της μουσικής του και της παραπληροφόρησης του Rogan – και να αφαιρεθεί τελικά το έργο του από την πλατφόρμα. Ακολούθησε ανάλογη αντίδραση της Joni Mitchell. Το Spotify επέλεξε τον Joe Rogan.

Την Κυριακή, στις 30 Ιανουαρίου, ο Joe Rogan ζήτησε συγγνώμη από το Spotify, λέγοντας ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την ενημέρωση των ακροατών. Παράλληλα, η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει ειδικές προειδοποιητικές σημάνσεις στο περιεχόμενό της σχετικά με τον Covid. Το ζήτημα όμως έφερε στην επιφάνεια μια συζήτηση, που δεν είχε γίνει για το Spotify.

Μέχρι τώρα, τα πάντα αφορούσαν την επιτυχία του, το πόσο μέσα στις τάσεις της αγοράς είναι, πώς οι καινοτομίες του και τα όσα προσφέρει στον κλάδο του content θέτουν τον τόνο για την αγορά. Αποδεικνύεται, όμως, λένε οι αναλυτές, ότι η πλατφόρμα αναπτύχθηκε εξαιρετικά γρήγορα, χωρίς να είναι προετοιμασμένη, και τώρα αντιμετωπίζει προβλήματα που συνήθως αφορούν τα ΜΜΕ και εταιρείες όπως το Facebook. Είναι πρόκληση και ζήτημα λεπτής ισορροπίας για το Spotify να μπορεί να ελέγχει το περιεχόμενό του χωρίς να το περιορίζει, και χωρίς να παίρνει αποφάσεις μόνο με βάση το marketing και τα ακριβά του συμβόλαια. Αλλά, σχολιάζουν κάποιοι, τίθεται μήπως θέμα ελευθερίας του λόγου; Και μήπως το Spotify μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αφού τα έσοδά του βασίζονται κατά βάση στις συνδρομές και όχι στις διαφημίσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Facebook;

Έτσι, καθώς η δημοφιλής music και podcast streaming πλατφόρμα συνεχίζει να προσθέτει περισσότερους συνδρομητές συνολικά συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες music streaming, έστω και σε αργότερους ρυθμούς, σε σχέση, για παράδειγμα με το Amazon Music, φαίνεται παράλληλα ότι έχει αρχίσει να αποκτά, λόγω του περιεχομένου της, και άλλες παραμέτρους.

Αναμένεται ενδιαφέρουσα η εξέλιξη τη δημοφιλούς πλατφόρμας, καθώς κινείται σε ένα πεδίο που τώρα ανιχνεύεται και διαρκώς γίνεται περισσότερο περίπλοκο. Γιατί, επιπλέον, το Spotify έχει να διαχειριστεί και τους σταρ καλλιτέχνες που του δίνουν το υλικό τους, αλλά και τους συνδρομητές που αναγνωρίζουν σταδιακά τη δύναμή τους, και δείχνουν έτοιμοι να πιέσουν αν χρειαστεί. Η χάραξη μια σταθερής πολιτικής μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.