03 Μάι 2024
READING

Η L’Oréal στέλνει μήνυμα κατά της παρενόχλησης

4 MIN READ

Η L’Oréal στέλνει μήνυμα κατά της παρενόχλησης

Η L’Oréal στέλνει μήνυμα κατά της παρενόχλησης

Η L’Oréal υποστηρίζει θύματα παρενόχλησης

Δυστυχώς, ακόμη και στις μέρες μας, το 80% των Καναδών γυναικών έχουν αναφέρει ότι έχουν βιώσει παρενόχληση στο δρόμο. Και ενώ το catcalling όπως ονομάζεται το φαινόμενο αυτό, όπως και τα ανάρμοστα σχόλια οργιάζουν, μόνο το 6% των γυναικών που έχουν υποστεί αυτές τις ενέργειες, είχαν κάποιον να παρέμβει για λογαριασμό τους.

Ως απάντηση σε αυτό το συγκλονιστικό εύρημα, η L’Oréal Paris Canada συνεργάστηκε με την κοινωνική οργάνωση Right to Be και τη δημιουργική εταιρεία McCann Montreal για να σπάσει τον κύκλο των θυμάτων που αφήνονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ωθήσει τους μάρτυρες να βοηθήσουν να παρέμβουν και να σταματήσουν τα περιστατικά παρενόχλησης στο δρόμο στο μέλλον. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι μια out-of-home καμπάνια που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η L’Oréal επιστρατεύει influencers άνω των 40 ετών

“Asking for it”

Πρόκειται για κατακόκκινες αφίσες οι οποίες κατηγορούν τα θύματα και εξοργίζουν τους περαστικούς αρκετά ώστε να τις ξηλώσουν. Αυτές οι αφίσες τοποθετήθηκαν σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι περαστικοί θα έβλεπαν πρώτα ένα προκλητικό μήνυμα που κατηγορούσε τις γυναίκες ότι ευθύνονται που παρενοχλούνται – με κοινές δικαιολογίες όπως “οι γυναίκες που φορούν κόκκινο κραγιόν το ζητούν”.

Με μια πιο προσεκτική ματιά, μια υποσημείωση καλεί το κοινό να ξηλώσει τις αφίσες, και όταν το κάνει, νέα, λευκού χρώματος μηνύματα παίρνουν τη θέση τους, αποκαλύπτοντας έναν κωδικό QR που κατευθύνει τους ανθρώπους να εγγραφούν για εκπαίδευση που θα τους βοηθήσει να αντισταθούν καλύτερα στην παρενόχληση στους δρόμους στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, το “asking for it” δίνει τη θέση του στο “asking for it to stop” (ζητώντας να σταματήσει).

Η πρωτοβουλία Stand Up

Πίσω στο 2020, η L’Oréal Paris ξεκίνησε το πρόγραμμα Stand Up Against Street Harassment, σε συνεργασία με το Right To Be, για να καταπολεμήσει την παρενόχληση κάθε μορφής. Το πρόγραμμα προσφέρει ένα δοκιμασμένο σύνολο εργαλείων που συμβάλλουν στην εκπαίδευση και στην ενδυνάμωσή των ανθρώπων, ώστε να ορθώνουν το ανάστημά τους και να νιώθουν όσο γίνεται πιο ασφαλείς όταν δέχονται παρενόχληση σε δημόσιο χώρο ή όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών.

Πέρυσι, η εκστρατεία “Stand Up” ήταν προσαρμοσμένη στη 12η ετήσια Διεθνή Εβδομάδα κατά της παρενόχλησης στον δρόμο, η οποία ξεκίνησε στις 3 Απριλίου. Στο πλαίσιό της, η δημιουργική εταιρεία McCann Paris συνεργάστηκε με τη μάρκα ομορφιάς για την ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού βίντεο με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό και πρέσβειρα της L’Oréal, Eva Longoria.

Στο βίντεο, η Longoria μοιράστηκε τα λεγόμενα 5 Ds της σωστής παρέμβασης. Αυτά είναι τα εξής: Direct (Μιλώ ευθέως), Distract (Απόσπαση προσοχής), Delegate (Αντιπρόσωπος), Document (Καταγραφή), Delay (Καθυστέρηση). Η ηθοποιός εξήγησε κάθε μέθοδο, ενώ τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης της ασφάλειας του ατόμου πριν από την εφαρμογή της.

Έτσι και φέτος, η L’Oréal Paris ενισχύει την πρωτοβουλία Stand Up Against Street Harassment, με αφορμή την Anti-Street Harassment Week, 16 -22 Απριλίου. Η εταιρεία ελπίζει ότι η εκστρατεία θα οδηγήσει μισό εκατομμύριο Καναδούς να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν την παρενόχληση με ασφάλεια. Και ότι αν διαφωνούν με τις δηλώσεις που κατηγορούν τα θύματα, ήρθε η ώρα να εκτρέψουν αυτόν τον θυμό στο να αποτελέσουν τη λύση.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η μη κυβερνητική οργάνωση, Right to Be, ενώνει τις δυνάμεις της με την L’Oréal Paris και διοργανώνει σεμινάρια που διεξάγονται από τη W.I.N. HELLAS, με στόχο να αποτρέψει το φαινόμενο της παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους και να εξασφαλίσει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης σε όλες τις γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα: Η L’Oréal προχωρά στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία με την Aesop

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της L’Oreal Paris το 2022, το πρόγραμμα Stand Up παρακίνησε σημαντικά όσους το έχουν παρακολουθήσει, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση να περπατήσουν στον δρόμο και είναι προετοιμασμένοι να παρέμβουν και να πάρουν θέση, αν έρθουν αντιμέτωποι με κάποιο περιστατικό παρενόχλησης.

Η επιτυχημένη πρωτοβουλία του γαλλικού beauty brand αποδεικνύει ότι οι εταιρείες μπορούν να έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παρενόχλησης. Είναι σημαντικό όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος και να επιδείξουμε αλληλεγγύη και σεβασμό προς τα θύματα αυτής της μορφής βίας. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος, και η πρωτοβουλία της L’Oréal Paris Canada αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo & Video: L’Oréal

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.