03 Μάι 2024
READING

Η γλυκιά ιστορία της Βιολάντα αποκτά “πράσινο” πρόσημο

5 MIN READ

Η γλυκιά ιστορία της Βιολάντα αποκτά “πράσινο” πρόσημο

Η γλυκιά ιστορία της Βιολάντα αποκτά “πράσινο” πρόσημο

Με τη νέα μονάδα στη Λάρισα ενισχύει την παρουσία της εντός κι εκτός Ελλάδας

Παρά τα 6.500 σημεία πώλησης διεθνώς και τα 16.800 στην ελληνική επικράτεια, η τρικαλινή μπισκοτοποιία Βιολάντα δεν εφησυχάζει. Εμπλουτίζει διαρκώς το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις – η τρίτη μονάδα που αναμένεται στη Λάρισα, όμως, δεν θα μοιάζει με καμία άλλη διεθνώς, αφού υιοθετεί καθαρή, “πράσινη” τεχνολογία που βασίζεται σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που ανήκει στον πρόεδρο και ιδιοκτήτη της Βιολάντα, Κωνσταντίνο Τζιωρτζιώτη.

Η ιστορία της Βιολάντα ξεκίνησε το 1975 από ένα συνοικιακό αρτοποιείο στα Τρίκαλα, όπου η παραγωγή ποιοτικών αρτοσκευασμάτων και ψωμιού συνδυάστηκε με την αγάπη του ιδιοκτήτη Μόδεστου Τσίνα και το ταλέντο της ομάδας του στην ζαχαροπλαστική. Ο γαμπρός του Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης μετουσίωσε όλα τα παραπάνω σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα με ένα και μοναδικό στόχο: τη δημιουργία και παραγωγή ποιοτικών, πρωτότυπων αλλά και παραδοσιακών γεύσεων σε κουλουράκια και μπισκότα, από παραδοασιακές συνταγές.

Οι εγκαταστάσεις

Όχι μόνο τα κατάφερε, ιδρύοντας το 2003 την εταιρεία μπισκότων Βιολάντα, αλλά πέτυχε με τη συνεχή εξέλιξη και τις επενδύσεις, να αποκτήσει έρεισμα στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Στην περιοχή των Τρικάλων, η εταιρεία διαθέτει δύο εργοστάσια. Το πρώτο και κεντρικό, παράγει 12.500 τόνους μπισκότων και ετοιμάζεται να δεχθεί νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγή στους 16.500 τόνους ετησίως. Ήδη λειτουργεί επιπλέον μια γραμμή παραγωγής γεμιστής γκοφρέτας, δυναμικότητας 800 τόνων ετησίως συν μια γραμμή παραγωγής δημητριακών, δυναμικότητας 2.000 τόνων.

Το δεύτερο, επίσης στα Τρίκαλα, λειτουργεί από το 2017, εξυπηρετώντας κατά κύριο λόγο τις ανάγκες της θυγατρικής της εταιρείας Vita-Free που ίδρυσε το 2016 εστιάζοντας σε προϊόντα υγιεινής διατροφής και τις φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Η συγκεκριμένη μονάδα διαθέτει καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής μπισκότων και snacks, συνολικής ετήσιας δυναμικής 2.500 τόνων, η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί.

Η νέα επένδυση

Η εταιρεία ολοκλήρωσε στο τέλος του 2021 τη δεύτερη φάση του τριετούς επενδυτικού της σχεδίου, ύψους 14 εκατ. ευρώ. Η επένδυση περιλαμβάνει δύο νέες γραμμές παραγωγής και ένα νέο logistics center έτοιμων εμπορευμάτων 3.500 παλετοθέσεων.

Τώρα καινοτομεί με το νέο εργοστάσιο στη Λάρισα, που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό εργοστάσιο μπισκότων στον κόσμο χωρίς καμινάδα. Η παγκόσμια περιβαλλοντική καινοτομία έγκειται στο γεγονός πως η πρωτοποριακή βιομηχανία μπισκότων, μέσω της μοναδικής συνδυαστικής τεχνολογίας “Βιολάντα steam free”, έχει καταργήσει τις καμινάδες ρύπων στη γραμμή παραγωγής αλλά και τις καμινάδες αποβολής υδρατμών και θερμών αερίων μέσω ειδικών εναλλακτών νερού γεωθερμίας.

Η επένδυση πραγματοποιείται στην Λάρισα και ολοκληρώνεται περί τα μέσα Ιουνίου ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές παραγωγές με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το ύψος της επένδυσης έφτασε τα 4,2 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο θα παράγει σε πλήρη ανάπτυξη 2,5 χιλιάδες τόνους μπισκότα ετησίως. Η νέα γραμμή παραγωγής που εγκαταστάθηκε στο πράσινο εργοστάσιο της Βιολάντα θα παράγει Πτι-Μπερ, Digestive, Cookies Full 45 και μπισκότα με τρία υλικά.

Τεχνολογική καινοτομία με “πράσινο” αποτύπωμα

Η καινοτόμα τεχνολογία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη βιομηχανία μπισκότων, έγκειται σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που ανήκει στον πρόεδρο και ιδιοκτήτη της Βιολάντα, ο οποίος έπειτα από πολυετή σχεδιασμό, σε συνεργασία με μηχανικούς και στελέχη της εταιρείας, ανέπτυξαν και έθεσαν σε λειτουργία την “πράσινη” τεχνολογία.

Η νέα τεχνολογία που ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία για πρώτη φορά η Βιολάντα, φέρει 100% ελληνική υπογραφή και αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία για νέο τεχνολογικό επαναπροσδιορισμό, πολλών ψηνόμενων προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την κατάργηση των καμινάδων ρύπων κατασκευάστηκε καθετοποιημένος ηλεκτροτροφοδοτούμενος φούρνος τούνελ υποστηριζόμενος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά κ.ά.) καταργώντας έτσι κάθε καύσιμη ύλη και εκμηδενίζοντας την εκπομπή ρύπων. Για την κατάργηση των καμινάδων αποβολής υδρατμών και θερμών αερίων θερμοκηπίου σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν ειδικοί εναλλάκτες νερού οι οποίοι μέσω γεωθερμίας ψύχουν διαιρετικά τους υδρατμούς με αποτέλεσμα την υγροποίηση τους. Τα οφέλη που προκύπτουν από την παραπάνω εφαρμογή είναι αφενός μεν η κατάργηση των καμινάδων υδρατμών, με αποτέλεσμα τον άμεσο περιορισμό αποβολής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και αφετέρου η δωρεάν παραγωγή ζεστού νερού, αρκετό για την υπερκάλυψη των αναγκών του εργοστασίου.

Η Βιολάντα διατηρώντας ακέραιη την εταιρική κουλτούρα της και λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη και την ταχύτητα των κλιματικών μεταβολών κατήργησε τόσο τις καμινάδες ρύπων όσο και τις καμινάδες θερμών αερίων εκμηδενίζοντας σχεδόν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τα ισοδύναμα (CO2e) που προκαλούνται άμεσα από τη παραγωγή ενός προϊόντος. Παράλληλα, με την ως άνω τεχνολογία εκλογικεύεται αισθητά το κόστος παραγωγής, καθώς λόγω της υποστηριζόμενης ηλεκτροτροφοδοτησης μέσω Α.Π.Ε., μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό κόστος.

Ενίσχυση εξαγωγών

Με το 25% των πωλήσεών της να πραγματοποιείται στο εξωτερικό, η Βιολάντα σήμερα ελέγχει 36 κέντρα διανομής παγκοσμίως και πάνω από 6.500 σημεία πώλησης διεθνώς. Το δίκτυο διανομής της περιλαμβάνει 30 αγορές, ανάμεσά τους τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κολομβία -όπου η παραγωγή μπισκότων γίνεται δια νόμου με την προσθήκη βιταμινών που λείπουν από τον πληθυσμό-, την Κόστα Ρίκα, την Νότια Αφρική, την Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Νέα Ζηλανδία, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες.

Η ελληνική αγορά

Σε εγχώριο επίπεδο, η βιομηχανία διαθέτει τρία κέντρα διανομής, τα οποία εξυπηρετούν περισσότερα από 16.800 σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα. Η Βιολάντα διαθέτει δύο κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένα εντός του κεντρικού εργοστασίου, τα οποία εξυπηρετούν 79 τοπικά κέντρα διανομής και χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Το κέντρο διανομής Αθηνών εξυπηρετεί το Λεκανοπέδιο Αττικής, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Το κέντρο διανομής Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί την κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Το κέντρο διανομής Κεντρικής Ελλάδος βρίσκεται, όπως προαναφέραμε, εντός των κεντρικών εγκαταστάσεων της Βιολάντα και εξυπηρετεί τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Με 160 προϊόντα από την κατηγορία των μπισκότων και της σοκολάτας, η Βιολάντα διηγείται εδώ και 48 χρόνια μια διαφορετική, γλυκιά ιστορία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία που ανήκει στην πρωτοβουλία “Ελλα-δικά μας” ενισχύει το επενδυτικό της πλάνο για μεγαλύτερη παρουσία στην εγχώρια αγορά και τη διεύρυνση του δικτύου της σε όλο τον κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.