03 Μάι 2024
READING

Πώς η πανδημία οδήγησε στην επαναφορά του retail

3 MIN READ

Πώς η πανδημία οδήγησε στην επαναφορά του retail

Πώς η πανδημία οδήγησε στην επαναφορά του retail
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Έρχεται η άνοδος του retail;

Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Από τότε επαναπροσδιορίσαμε πολλά για τη ζωή μας: αλλάξαμε τον τρόπο που εργαζόμαστε και τον τρόπο που ζούμε, δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική υγεία. Αυτός ο πιο σκόπιμος τρόπος ζωής προκάλεσε επίσης μια απίστευτη αναζωπύρωση της επιχειρηματικής ενέργειας και μετατόπισε τη νοοτροπία των καταναλωτών από τις επιπόλαιες και παρορμητικές αγορές προς επιλογές που βασίζονται περισσότερο σε αξίες.

Εν ολίγοις, οι αλλαγές των τελευταίων τριών ετών έφεραν ένα νέο κύμα συνειδητοποιημένων καταναλωτών και δημιούργησαν ένα σημείο καμπής για το λιανικό εμπόριο. Η πανδημία αναμενόταν να αποδυναμώσει το λιανικό εμπόριο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε, καθώς τα lockdowns και η κοινωνική απομάκρυνση έγιναν για αρκετό καιρό κανονικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα μοιάζει το κατάστημα του αύριο;

Αλλά το retail δεν αποδυναμώθηκε. Στην πραγματικότητα ανέδειξε εκ νέου αυτό που κάνει αυτές τις επιχειρήσεις τόσο ανθεκτικές: τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης, τη συγκίνηση της ανακάλυψης και το πλεονέκτημα της ευελιξίας. Τα καταστήματα είναι ισχυρότερα από ποτέ και φαίνεται πως έχουν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους.

Οι καταναλωτές αναζητούν τη σύνδεση

Η πανδημία δημιούργησε μια νοσταλγία για έναν απλούστερο τρόπο ζωής και μια επιθυμία για επικοινωνία και σύνδεση. Το retail είναι το πιο κατάλληλο για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες, δημιουργώντας εμπειρίες που προσελκύουν τους καταναλωτές.

Μία πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας, Square, αποκαλύπτει ότι το 94% των retailers σχεδιάζουν να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους στο κατάστημα, μετατρέποντας τα ψώνια σε σημαντικό βίωμα. Τα μονολιθικά διαδικτυακά κανάλια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη συναισθηματική εμπειρία που προσφέρει το retail -έτσι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί απλώς λόγω της ευκολίας που προσφέρει. Οι πραγματικές αγορές, όπου δημιουργούνται σχέσεις και πιστότητα στη μάρκα, θα συμβαίνουν στα καταστήματα.

Οι αυθεντικοί influencers

Οι influencers και το χορηγούμενο περιεχόμενο έχουν γίνει διαδεδομένα στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών – οι οποίοι απαιτούν πλέον διαφάνεια και έλεγχο των επιλογών τους, καθώς κουράζονται από τις κατασκευασμένες συστάσεις. Στην πραγματικότητα, το 89% των καταναλωτών εμπιστεύονται τις συστάσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερο από τη διαφήμιση της μάρκας και το 64% δεν εμπιστεύεται αυτά που προωθούν οι influencers στα social media, σύμφωνα με τη Statista.

Αυτή η αλλαγή έχει κινητοποιήσει τα εμπορικά σήματα να αναζητήσουν τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπου οι άνθρωποι των καταστημάτων με συγκεκριμένη οπτική και γούστο δημιουργούν μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε πελάτη.

Διαβάστε ακόμα: Τι θα άλλαζαν οι καταναλωτές στα καταστήματα

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι retailers παρέμειναν ανταγωνιστικοί παρά τα εμπόδια – είτε με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε ακόμη και με μια παγκόσμια πανδημία. Χάρη στην ευελιξία, τη δημιουργικότητα και την αυξημένη εστίαση στην εμπειρία, βρίσκονται σε μοναδική θέση για να προσφέρουν την απόλυτη αγοραστική εμπειρία που θα οδηγήσει στην επιτυχία τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.