02 Μάι 2024
READING

Πώς η κουλτούρα μπορεί να βελτιώσει τις στρατηγικές marketing

4 MIN READ

Πώς η κουλτούρα μπορεί να βελτιώσει τις στρατηγικές marketing

Πώς η κουλτούρα μπορεί να βελτιώσει τις στρατηγικές marketing

Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν καλύτερα την κουλτούρα για να συνδεθούν με το κοινό τους

Ο ρόλος της κουλτούρας στο branding των εμπορικών σημάτων δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Είναι ο λόγος που η Rihanna δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες μουσικές σούπερ σταρ στον κόσμο, αλλά και ιδρύτρια μιας κορυφαίας μάρκας ομορφιάς, της Fenty Beauty.

Ο αντίκτυπος της κουλτούρας είναι επίσης εμφανής στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, με την παραγωγή ταινιών μεγάλου προϋπολογισμού που βασίζονται σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως το Air (Nike Jordans), η ταινία The Super Mario Bros, καθώς και η επερχόμενες κυκλοφορίες όπως η Barbie και το Gran Turismo – το οποίο βασίζεται στο δημοφιλές παιχνίδι PlayStation.

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνει ένα brand εμβληματικό;

Η κουλτούρα στο marketing

Η κουλτούρα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, αλλά για την κουλτούρα στο marketing, δεν υπάρχει μια καθολική γλώσσα. Αυτό μπορεί να δυσχεράνει την αποτελεσματική συνεργασία. Για ένα επιτυχημένο marketing, λοιπόν, οι marketers θα πρέπει να έχουν σαφή στόχο και να εξετάζουν τον αντίκτυπο των ενεργειών τους. Θα πρέπει να σκέφτονται την προοπτική του κοινού τους και να έχουν επίγνωση του τρόπου με τον οποίο το marketing επηρεάζει την κοινωνία.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις τους, ορισμένα εμπορικά σήματα δεν έχουν λάβει υπόψη τους τον πολιτισμό κατά τη δημιουργία εκστρατειών marketing ή προϊόντων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, ορισμένες μάρκες έχουν κατηγορηθεί για πολιτισμική οικειοποίηση, όπου χρησιμοποιούν στοιχεία ενός πολιτισμού χωρίς άδεια ή κατανόηση, με αποτέλεσμα να προσβάλλουν ή να προκαλούν αντιδράσεις από την κοινότητα του πολιτισμού.

Άλλες μάρκες έχουν επικριθεί για αναίσθητες ή προσβλητικές εκστρατείες marketing που βασίζονται σε στερεότυπα ή διαιωνίζουν επιβλαβείς προκαταλήψεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έλλειψη πολιτισμικής ευαισθησίας και κατανόησης της μάρκας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών και ζημία στη φήμη της.

Για παράδειγμα, η Pringles στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε να εμπορεύεται πατατάκια με μπέικον σε περιοχές που γιόρταζαν το Ραμαζάνι, καταφέρνοντας να προσβάλει ενώ ο στόχος ήταν ακριβώς το αντίθετο. Από την άλλη πλευρά, η Toyota κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ενσωματώσει τις πολιτισμικές διαφορές και τα κίνητρα στις επικοινωνίες της, με την τηλεοπτική διαφήμιση έξι εκδόσεων για το Camry στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατανόηση της κουλτούρας

Η κατανόηση των βασικών διαστάσεων της κουλτούρας μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους σε διαφορετικές αγορές και περιοχές. Γνωρίζοντας τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ διαφόρων ομάδων ανθρώπων, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμόσουν τα μηνύματα marketing και τις στρατηγικές επικοινωνίας τους ώστε να έχουν καλύτερη απήχηση στο κοινό-στόχο τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, στην αύξηση της δέσμευσης και τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιτυχία στις εν λόγω αγορές.

Η πολιτισμική ευαισθησία δεν περιορίζεται μόνο στη γλώσσα και το στυλ επικοινωνίας. Περιλαμβάνει επίσης την κατανόηση των αξιών, των πεποιθήσεων και των εθίμων της κουλτούρας-στόχου, καθώς και τυχόν πιθανά ταμπού ή ευαισθησίες που μπορεί να πρέπει να αποφευχθούν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας, την αναζήτηση τοπικών συνεργατών ή συμβούλων και το να είστε ανοιχτοί και δεκτικοί στα σχόλια του κοινού-στόχου.

Πώς ορίζεται, όμως, η κουλτούρα;

Μπορεί να οριστεί ως ένα σύνολο κοινών αξιών, πεποιθήσεων, στάσεων, συμπεριφορών, εθίμων και πρακτικών που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή κοινωνία. Μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από τη γλώσσα και τα στυλ επικοινωνίας μέχρι τους κοινωνικούς κανόνες, τις θρησκευτικές πρακτικές, την κουζίνα, τη μουσική και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμα: Το brand purpose θα κάνει τις εταιρείες να ξεχωρίσουν

Η κουλτούρα δεν είναι στατική, αλλά εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου ως απάντηση σε διάφορους παράγοντες όπως η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία, η μετανάστευση και οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Ως αποτέλεσμα, διαφορετικές περιοχές, χώρες, ακόμη και κοινότητες εντός αυτών των περιοχών ή χωρών μπορούν να έχουν διακριτά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και ταυτότητες.

Η πολιτισμική ευαισθησία και κατανόηση είναι απαραίτητες για τις μάρκες που θέλουν να δημιουργήσουν αποτελεσματικές και θετικές εκστρατείες marketing, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις ακούσιες αρνητικές συνέπειες. Τα brands που λαμβάνουν επιτυχώς υπόψη τους τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και δημιουργούν αυθεντικές και με σεβασμό καμπάνιες μπορούν να δουν αυξημένες πωλήσεις και αφοσιωμένους πελάτες.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.