02 Μάι 2024
READING

Με ποιο τρόπο η Wolt συνεχίζει να διευρύνει το δίκτυό της

6 MIN READ

Με ποιο τρόπο η Wolt συνεχίζει να διευρύνει το δίκτυό της

Με ποιο τρόπο η Wolt συνεχίζει να διευρύνει το δίκτυό της

Ανεβάζει τον πήχυ με νέες προσθήκες πόλεων και συνεργασίες

Με την πανδημία να αποτελεί παρελθόν και το καταναλωτικό κοινό να έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, οι εφαρμογές online delivery συνιστούν πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο καθημερινότητας. Απέναντι στην κυριαρχία της efood και την αναδυόμενη Box, η φιλανδική Wolt συνεχίζει να στοχεύει στην διεύρυνση του δικτύου της και στις νεωτερικές συνεργασίες. Η δυναμικής της αγοράς εξάλλου δείχνει ότι σχεδόν το απαιτεί. Πέρυσι αναπτύχθηκε κατά 65,7% σε σχέση με το 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2018 το ποσοστό ξεπέρασε το 729%.

Η πανδημία, αλλά και η διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου στην εγχώρια αγορά λειτούργησαν ως επιταχυντές για το online delivery που πριν από μερικά χρόνια έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα. Μελέτη της εταιρείας Stochasis κατέδειξε ότι η ελληνική αγορά Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Παραγγελίας Άμεσης Παράδοσης από 50 εκατ. ευρώ το 2018, ανήλθε στα 364,7 εκατ. ευρώ το 2022, με τους Έλληνες καταναλωτές να στρέφονται για την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων στο ηλεκτρονικό κανάλι.

Η είσοδος της Wolt

Το 2019, όταν έκανε την επίσημη πρώτη στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών της Wolt αυξανόταν με ρυθμούς 200% ετησίως και είχε καταφέρει να συνεργάζεται με 3.500 εστιατόρια, 10.000 διανομείς και να έχει πάνω από 1,5 εκατ. χρήστες που παραγγέλνουν είτε μέσω του site της είτε των εφαρμογών της σε AppStore και Google Play. Στην Ελλάδα, που ήταν η 14η χώρα δραστηριοποίησής της, η Wolt προσπάθησε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του καταναλωτικού κοινού της πρωτεύουσας, ξεκινώντας την διανομή από συγκεκριμένες περιοχές, βόρεια της Αττικής.

Ένα δίκτυο σε διαρκή ανάπτυξη

Η Wolt άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα, προσθέτοντας τη μία νέα περιοχή εξυπηρέτησης μετά την άλλη σε όλη την Ελλάδα, και μαζί με αυτές και χιλιάδες καταστήματα και προσωπικό. Το 2022, η εταιρεία των Φινλανδών Miki Kuusi, Elias Aalto, Mika Matikainen, Oskari Pétas, Lauri Andler και Juhani Mykkänen εξαγοράστηκε από την DoorDash του Κινεζο-Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Tony Xu, προς 7 δισ. δολάρια.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της διανομή στα βόρεια της Αττικής, η Wolt ήταν διαθέσιμη σε 10 πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λάρισα, Βόλο, Αγρίνιο και Κοζάνη, έχοντας διευρύνει την ποικιλία των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται, όπως ο Μουστάκας, ενώ παρέχει υπηρεσίες μικρής λιανικής για μεμονωμένα καταστήματα και αλυσίδες (Cellier, Intersport, Φούρνοι Βενέτη, Lego).

Η περίπτωση των Ιωαννίνων

Η online delivery πλατφόρμα συνεχίζει το δυναμικό πλάνο γεωγραφικής επέκτασής της, με τα Ιωάννινα να αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη στο δίκτυό της. Από την Πέμπτη 11 Μαΐου, οι καταναλωτές της πόλης έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους εύκολα και γρήγορα μέσα από την εφαρμογή της Wolt, από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, επιλέγοντας ανάμεσα σε πάνω από 70 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών που είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή.

Ο αριθμός των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων εστίασης αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, ενώ παράλληλα στην πλατφόρμα, οι χρήστες μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και από επιλεγμένες επιχειρήσεις λιανικής. Παράλληλα, η Wolt διαθέτει συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους με ευκολία και να τα παραλαμβάνουν άμεσα στην πόρτα τους.

Συνεργασία-ματ

Η προσθήκη της 11ης πόλης, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύμπραξη της Wolt με την e-fresh.gr. Μέσα από την εν λόγω συνεργασία, οι πελάτες της Wolt μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους από τα δύο καταστήματα της e-fresh.gr στην Αττική που είναι πλέον διαθέσιμα στην εφαρμογή. Οι 8.500 κωδικοί προϊόντων που προσφέρονται καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών των καταναλωτών, ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται συχνά με ακόμα περισσότερες ετικέτες και προσφορές.

Η κίνηση ματ της φιλανδικής πλατφόρμας ωστόσο αφορά το ωράριο παροχής των υπηρεσιών παράδοσης, που είναι διαθέσιμη 7 ημέρες την εβδομάδα, και η ελάχιστη παραγγελία ξεκινάει μόλις από τα 15€. Συγκεκριμένα, τα ψώνια από το κατάστημα e-fresh Νότια Προάστια, έρχονται στην πόρτα των καταναλωτών, μέσω της Wolt, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, όλο το 24ωρο, το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 21:00 και την Κυριακή από τις 08:30 μέχρι και τις 16:30. Αντίστοιχα, το κατάστημα e-fresh Βόρεια Προάστια, εξυπηρετεί μέσω της πλατφόρμας της Wolt, Δευτέρα με Σάββατο, από τις 06:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την Κυριακή, από τις 08:30, έως τις 16:30. Ενώ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν εβδομαδιαίες προσφορές, αλλά και ειδικά αφιερώματα εκπτώσεων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η Wolt επιχειρεί να αλλάξει το stauts της αγοράς. Ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο, είχε προχωρήσει στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκάστοτε πελάτες τις πλατφόρμας έχουν την δυνατότητα να παραγγέλνουν και να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους όχι μόνο την ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η εξέλιξη αυτή είχε έρθει ενώ η efood διατηρούσε ωράριο διανομής προϊόντων από τις 8 το πρωί έως και τις 00.45 τα μεσάνυχτα. Μάλιστα η efood δεν είχε εφαρμόσει το συγκεκριμένο ωράριο σε όλες τις πόλεις δραστηριότητάς της καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η διανομή σταματούσε στις 22.30.

Τι προσπαθεί να κάνει η Wolt;

Και μέσα από τη συνεργασία της με την e-fresh.gr και με την σταδιακή προσθήκη και άλλων πόλεων στο δίκτυό της, επιδιώκει να δηλώσει “παρών” σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες όπως αυτές της ελληνικής αγοράς και να αποσπάσει μερίδιο από την πίτα που καταλαμβάνει η efood, η οποία έχει ήδη δρέψει καρπούς στην Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά εκείνη είναι που προηγήθηκε δραστηριοποιούμενη στο εσωτερικό, πριν ακόμα εξαγοραστεί από τον όμιλο Delivery Hero. Μετά και την εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, δε, η ανταγωνιστική στη Wolt πλατφόρμα απέκτησε το δίκτυο καταστημάτων μικρής λιανικής Kiosky’s, την ίδια στιγμή που διατηρεί 42 dark stores σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία αποτελούν αποκύημα της προϋπάρχουσας συνεργασίας με τον όμιλο Μούχαλη, πριν ακόμα προκύψει η συμφωνία εξαγοράς ανάμεσα στις δύο πλευρές.

H Ελλάδα αποτέλεσε μια από τις πρώτες αγορές στις οποίες η Wolt αποφάσισε να επενδύσει, δημιουργώντας ένα δίκτυο dark stores. Στόχος της εταιρείας ήταν και παραμένει η διευκόλυνση των καταναλωτών στα καθημερινά τους ψώνια, φέρνοντας με συνέπεια και ακρίβεια την παραγγελία στην πόρτα τους, σε λιγότερο από μισή ώρα. Μέχρι στιγμής η εταιρεία μετράει 7 καταστήματα στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Πάτρα, δηλαδή συνολικά 10 καταστήματα, τα οποία και λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Το πρώτο κατάστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του στο κέντρο της Αθήνας, και με την ίδια λογική είναι τοποθετημένα και τα υπόλοιπα καταστήματα του δικτύου της εταιρείας.

Εξάλλου, αυτό που καταφέρνει με την πλήρη επέκταση του ωραρίου όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, είναι εκτός του να καλύψει αυθόρμητες αγορές και έκτακτες ανάγκες κάθε στιγμή, να καλύπτει ταυτόχρονα τις όπου διατηρεί παρουσία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λάρισα, Βόλο, Αγρίνιο και Κοζάνη, στις οποίες πλέον ήρθαν να προστεθούν και τα Ιωάννινα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.