01 Μάι 2024
READING

Γιατί το Amazon εγκαταλείπει το Shipment Zero;

3 MIN READ

Γιατί το Amazon εγκαταλείπει το Shipment Zero;

Γιατί το Amazon εγκαταλείπει το Shipment Zero;

Η δέσμευση του Amazon για το κλίμα τίθεται υπό αμφισβήτηση

Ο παγκόσμιος e-retailer προχώρησε πρόσφατα σε μια σημαντική αλλαγή, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευσή του για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το Amazon αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία του “Shipment Zero”, που ήταν μέρος των προσπαθειών του να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε εικασίες σχετικά με το αν η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στο κέρδος έναντι του περιβάλλοντος.

Η αρχική πρωτοβουλία “Shipment Zero”, που ανακοινώθηκε πριν από μερικά χρόνια, είχε ως στόχο να φτάσει τις μισές από τις αποστολές του Amazon σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030. Ωστόσο, η εταιρεία έχει πλέον εντάξει τον στόχο αυτό στην ευρύτερη δέσμευσή της για το κλίμα, η οποία στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα σε όλες τις δραστηριότητές της έως το 2040.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Amazon θέλει να αναζωογονήσει την παρουσία του στην Ευρώπη

Με την κατάργηση του ξεχωριστού στόχου Shipment Zero, το Amazon αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει πλέον νόημα να εστιάζει πιο στενά σε μία μόνο πτυχή της επιχείρησης.

Το δίλημμα της γρήγορης παράδοσης

Η υπηρεσία ταχείας παράδοσης που προσφέρει το Amazon αποτελεί βασικό σημείο πώλησης για τους πελάτες και πολλοί συνδρομητές του προγράμματος Prime βασίζονται σε αυτήν. Ωστόσο, η επίτευξη γρήγορης παράδοσης συνεπάγεται συχνά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων και την επακόλουθη έκλυση επιβλαβών εκπομπών. Η απόφαση να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία Shipment Zero εγείρει ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον η δέσμευση της εταιρείας για το περιβάλλον διακυβεύεται προς όφελος της ικανοποίησης των απαιτήσεων των πελατών για γρήγορες παραδόσεις.

Το Amazon, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη μείωση των εκπομπών, τονίζοντας τις επενδύσεις της σε ηλεκτρικά φορτηγά διανομής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, η εγκατάλειψη της συγκεκριμένης δέσμευσης για τις αποστολές είναι σημαντική, επειδή το Amazon βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τεράστιους στόλους οχημάτων και αεροσκαφών για τις δραστηριότητές του στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίοι συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα ερωτηματικά

Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του Amazon δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ενώ η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2040, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκπομπές της έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί κατά 61% μεταξύ 2018 και 2021. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σημερινών μέτρων βιωσιμότητας του e-retailer και την ικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon επενδύει στην υγειονομική περίθαλψη

Η απόφαση να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία Shipment Zero οδήγησε σε επαναξιολόγηση της αφοσίωσης του Amazon στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να αυξάνονται, οι καταναλωτές και οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος ζητούν όλο και περισσότερο διαφάνεια και πρακτικές δράσεις από τις μεγάλες εταιρείες.

Μένει να δούμε πώς το Amazon θα αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες και αν θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να δώσει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα στις επιχειρηματικές του πρακτικές στο μέλλον.


Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.