12 Οκτ 2024
READING

Μήπως η μεταπώληση χρειάζεται καταστήματα;

4 MIN READ

Μήπως η μεταπώληση χρειάζεται καταστήματα;

Μήπως η μεταπώληση χρειάζεται καταστήματα;

Διαδικτυακό ή φυσικό resale – Ιδού η απορία

Ο κλάδος του resale δεν χρειάζεται απαραίτητα φυσικά καταστήματα για να υπάρχει. Με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των διαδικτυακών αγορών, η μεταπώληση μπορεί να πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου, χωρίς φυσικά καταστήματα.

Πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις μεταπώλησης λειτουργούν αποκλειστικά στο διαδίκτυο, όπως το eBay, το Poshmark και το ThredUp. Αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν σε επιχειρήσεις -αλλά και σε ιδιώτες- να πωλούν μεταχειρισμένα προϊόντα σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης φυσικού καταστήματος.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M μπαίνει στο παιχνίδι του resale

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο οι πωλητές αφήνουν την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειάς τους σε τρίτους, ενώ παράλληλα αγωνίζονται να εξασφαλίσουν κέρδη. Φαίνεται, λοιπόν, πως η πώληση μεταχειρισμένων αγαθών στο διαδίκτυο αποτελεί πρόκληση και συχνά δεν είναι κερδοφόρα, παρά την ανάπτυξη της αγοράς μεταπώλησης.

Την ίδια στιγμή, οι πλατφόρμες μεταπώλησης, ThredUp και Trove, έχουν κερδίσει δυναμική συνεργαζόμενες με δημοφιλή brands για την ανάπτυξη δικών τους πλατφορμών μεταπώλησης ως υπηρεσία. Η ThredUp έχει περισσότερους από 40 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των H&M, J. Crew και Target, ενώ το πελατολόγιο της Trove περιλαμβάνει τις Canada Goose, Lululemon και Patagonia.

Είναι όντως κερδοφόρα;

Παρά την υγιή και αυξανόμενη ζήτηση για μεταχειρισμένα προϊόντα – η συμβουλευτική εταιρεία, WD Partners, διαπίστωσε ότι το 92% των Αμερικανών καταναλωτών ψωνίζουν, αγοράζουν, πωλούν ή ανταλλάσσουν μεταχειρισμένα αντικείμενα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο – οι μεγάλοι παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου στο χώρο αγωνίζονται για να πετύχουν ή να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

Το τελευταίο τρίμηνο, τα μικτά κέρδη της ThredUp μειώθηκαν κατά 7% σε 41 εκατoμμύρια ευρώ. Το περιθώριο μικτού κέρδους, το οποίο είναι η διαφορά μεταξύ των συνολικών εσόδων και του κόστους πωληθέντων, μειώθηκε επίσης από 66,1% σε 63,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, οι καθαρές ζημίες αυξήθηκαν κατά 8,9% σε 17,8 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλο ένα παράδειγμα μεγάλου παίκτη που δυσκολεύεται, είναι η ηλεκτρονική εταιρεία μεταπώλησης ειδών πολυτελείας The RealReal, η οποία ενδέχεται να κινδυνεύει με πτώχευση. Η εταιρεία μείωσε πρόσφατα τις χρόνιες ζημίες της, αλλά μόνο μετά από δραστικά μέτρα όπως απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων, την απότομη αποχώρηση του ιδρυτή της και σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική της. Αλλά και η διαδικτυακή αγορά μεταχειρισμένων, Poshmark, εξαγοράστηκε πέρυσι από το νοτιοκορεατικό διαδικτυακό μεγαθήριο, Naver, μετά από δύο χρόνια αυξανόμενων ζημιών.

Μήπως τελικά το resale χρειάζεται φυσικά καταστήματα;

Σύμφωνα με τη WD Partners, εταιρείες όπως η ThredUp και η Trove, καθώς και οι μάρκες που συνεργάζονται μαζί τους, δεν μπορούν να ξεφύγουν από την πολυπλοκότητα της μεταπώλησης ή από την πραγματικότητα ότι είναι σταθερά κερδοφόρα μόνο σε φυσικά καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι retailers συνειδητοποίησαν τις αδυναμίες τους στη διαχείριση των αποθεμάτων. Ωστόσο, εξακολουθούν να προσπαθούν να εφοδιάζουν αποτελεσματικά τα καταστήματα και τις αποθήκες τους με τον σωστό αριθμό μονάδων διατήρησης αποθεμάτων (SKU). Η αγορά μεταπώλησης, από την άλλη πλευρά, αποτελεί μοναδική πρόκληση για τους λιανοπωλητές, καθώς τα είδη παραλαμβάνονται ένα προς ένα, σε ένα μόνο χρώμα και μέγεθος και σε διαφορετικές συνθήκες, διαταράσσοντας την παραδοσιακή διαδικασία διαχείρισης αποθεμάτων.

Με άλλα λόγια, στη μεταπώληση οι retailers πρέπει να χειρίζονται κάθε αντικείμενο ξεχωριστά – να το επιθεωρούν, να το φωτογραφίζουν και να το αναρτούν στο διαδίκτυο. Είναι πολλή σκληρή δουλειά και απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση από τους παραδοσιακούς retailers.

Το μοντέλο του φυσικού retail λειτουργεί καλύτερα για τη μεταπώληση, επειδή το προσωπικό των καταστημάτων μπορεί να επιλέξει τα κατάλληλα αντικείμενα για τους τοπικούς πελάτες τους. Τα καταστήματα μπορούν να είναι ευέλικτα ως προς το τι δέχονται και πόσο πληρώνουν για το μεταχειρισμένο απόθεμα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βελτιώσει το resale της αγοράς πολυτελείας;

“Τοπικό resale”

Το σύστημα “τοπικής μεταπώλησης” λειτουργεί καλά τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη. Εξάλλου, το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και βιώσιμο εδώ και πολλά χρόνια. Έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η ελάχιστη απόσταση μεταφοράς -και κατ΄ επέκταση η μείωση του κόστους μεταφοράς- και η δυνατότητα εξατομικευμένης εξυπηρέτησης των πελατών. Επίσης, η τοπική αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων στηρίζει την κοινότητα τοπικών πωλητών και καταναλωτών και βοηθά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Είτε στο διαδίκτυο, είτε στα καταστήματα, το σίγουρο είναι ότι οι οι retailers που μπαίνουν στο παιχνίδι του resale, έχουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που επιλέγουν να μην το κάνουν. Και από την πλευρά τους, οι καταναλωτές βρίσκουν την αξιοπιστία και τη δυνατότητα της ανακάλυψης νέων εναλλακτικών αγορών στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.