01 Μάι 2024
READING

Metro: Γιατί τα My market χάνουν μερίδια αγοράς σε αντίθεση με τη χονδρική

4 MIN READ

Metro: Γιατί τα My market χάνουν μερίδια αγοράς σε αντίθεση με τη χονδρική

Metro: Γιατί τα My market χάνουν μερίδια αγοράς σε αντίθεση με τη χονδρική

Η πορεία μίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά, χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από τους πελάτες λιανικής και τις αγορές που αυτοί πραγματοποιούν στα καταστήματά της. Η αγορά που το 2022 είχε τζίρο 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της Lidl Ελλάς κυριαρχείται από τον Σκλαβενίτη, ο οποίος όμως έχει και δραστηριότητα στη χονδρική με τη The Mart, ενώ και ο ΑΒ Βασιλόπουλος εκτός από τα καταστήματα λιανικής έχει την ENA Cash&Carry, η οποία αποτελεί έναν βραχίονα που επίσης του φέρνει ένα μέρος εσόδων αν και αρκετά περιορισμένο σε σύγκριση με το σύνολο του τζίρου του. 

Ο όμιλος που κερδίζει πόντους από τη χονδρική

Σε όλα τα παραπάνω όμως υπάρχει και η Metro. Ο όμιλος συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη που παρουσιάζει μία χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα. Ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προέρχεται από τη χονδρική και τα καταστήματα Metro Cash & Carry, ενώ το μικρότερο μέρος των κερδών του από τη λιανική και τα καταστήματα My market. Το γεγονός όμως είναι ότι η λιανική και τα My market σε αντίθεση με τη χονδρική και τα Metro Cash & Carry, χάνει μερίδια αγοράς στην Ελλάδα. Η λιανική για τον όμιλο Metro έχει εκ των πραγμάτων μικρότερα περιθώρια κερδοφορίας, μικρότερο καλάθι αγορών εν αντιθέσει με τη χονδρική που και τα περιθώρια κερδοφορίας είναι μεγαλύτερα λόγω του μείγματος των προϊόντων που φιλοξενεί αλλά και λόγω του ότι τα καλάθια είναι αρκετά μεγαλύτερα λόγω του ότι η πλειονότητα των πελατών της κάνει αρκετά υψηλούς λογαριασμούς για να εφοδιάσει κάποιο κατάστημα εστίασης, ενδεχομένως κάποιο ξενοδοχείο ή επιχειρήσεις αυτού του χαρακτήρα. Ως προς το μείγμα των προϊόντων είναι συνήθως οικονομικότερα σε επίπεδο τιμοκαταλόγων χονδρικής και επομένως αφήνουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους. 

Στη χονδρική η μέση δαπάνη είναι εκ των πραγμάτων αρκετά υψηλότερη. Eνδεικτικό της πορείας των δύο αυτών καναλιών πώλησης, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατα μερίδια που έδωσε στη δημοσιότητα ο όμιλος Metro, η λιανική του το 2022 έχασε 0,2% σε μερίδιο αγοράς, σε αντίθεση με τη χονδρική που κέρδισε μερίδιο 0,5%. 

Kυρίαρχη δύναμη στη χονδρική

Εκτός των άλλων όμως ο όμιλος Metro στη χονδρική αποτελεί κυρίαρχη δύναμη, με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας και από τον Σκλαβενίτη και από την ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ τα Cash&Carry αποτελούν το ανάχωμα που συγκρατεί τις συνολικές πωλήσεις του ομίλου, οι οποίες το 2022 άγγιξαν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2023 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Tην ίδια στιγμή τα Cash & Carry καταστήματα ενισχύθηκαν τόσο πέρσι όσο και φέτος από την ανοδική πορεία του τουρισμού, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη και με την πορεία του κλάδου HoReCa όπου υπάγονται καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, τα My market εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την εγχώρια κατανάλωση και όπως πληροφορείται το THETOTALBUSINESS αυτή την περίοδο, δηλαδή στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, συνεχίζουν να χάνουν μερίδια στην αγορά. Μία αγορά η οποία κινήθηκε με αύξηση τζίρου 8,5% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η αλυσίδα λιανικής του ομίλου Metro βρέθηκε χαμηλότερα από το συγκεκριμένο ποσοστό. 

Επιπλέον, αλυσίδες όπως είναι ο Σκλαβενίτης, ευνοούνται αρκετά έντονα από τα καταστήματα άνω των 2.500 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία έρχονται να κερδίσουν με τη σειρά τους μερίδιο της προτίμησης των καταναλωτών και ταυτόχρονα να προσθέσουν πόντους στις πωλήσεις της μεγαλύτερης αλυσίδας στη χώρα. 

Το στοίχημα των convenience stores

Το σημείο που θα ποντάρει μελλοντικά για να ενισχύσει τα κέρδη της λιανικής του ο όμιλος, θα είναι τα franchise convenience καταστήματα γειτονιάς, My market Local, τα οποία θα έρθουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών σε διευρυμένο ωράριο και λειτουργούν μέσω συνεργατών του ομίλου, οι οποίοι έχουν αποκτήσει το δικαίωμα δικαιόχρησης. Η συγκεκριμένη επιλογή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς το 2022 τα μικρά καταστήματα με επιφάνεια έως και 400 τετραγωνικά μέτρα αναπτύχθηκαν κατά 11,6% και αποτέλεσαν την κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις υπόλοιπες. Αμέσως μετά ακολούθησαν τα υπερμάρκετ, στα οποία όπως προείπαμε κυριαρχεί ο Σκλαβενίτης και είχαν ανάπτυξη τζίρου 7,9% το 2022 όπως προκύπτει από στοιχεία αγοράς της εταιρείας μετρήσεων Circana (πρώην IRI).

To αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας τα μεγάλα καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ. συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε τζίρο με 11,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως συμβαίνει όμως και με τα μικρά καταστήματα έως 400 τ.μ. όπου ο τζίρος στην ίδια περίοδο αναπτύχθηκε με 13,3%. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.