02 Μάι 2024
READING

Πώς υλοποιήθηκε η στροφή του ομίλου AVE στα τρόφιμα

4 MIN READ

Πώς υλοποιήθηκε η στροφή του ομίλου AVE στα τρόφιμα

Πώς υλοποιήθηκε η στροφή του ομίλου AVE στα τρόφιμα

Η εταιρεία συμφερόντων Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη αποτελεί μετεξέλιξη της Audiovisual

Η ΑVE Α.Ε. (Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος ΑΕ) ιδρύθηκε το 1982, ως εταιρεία διανομής ταινιών video στην Ελλάδα και την Κύπρο, δημιουργώντας το πρώτο στούντιο αναπραγωγής βιντεοκασετών στην χώρα. Την συμφερόντων Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη εταιρεία γνωρίσαμε επί τρεις δεκαετίες ως Audiovisual, ένα σήμα που συνόδευε τις περισότερες προβολές κινηματογραφικών ταινιών.

Έκτοτε, έχει διεισδύσει ευρέως στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας αποτελώντας ένα σύνολο εταιρειών το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικό είναι ότι το 2003 πραγματοποίησε την είσοδό του σε νέες αγορές με την εξαγορά Power Μusic (σημερινή Power Media Productions) καθώς και της Ster Cinemas. Από το 2004 ξεκίνησε να αποκτά διαδοχικά ποσοστα στο Allou! Fun Park, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο διασκέδασης στην Ελλάδα, στην περιοχή του Ρέντη, φτάνοντας να κατέχει το 100% από τον Δεκέμβριο του 2017.

Το 2005 εξαγόρασε την Προοπτική Α.Ε. ενώ παράλληλα, ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία “Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος Α.Ε.”, στον κλάδο Τηλεόραση & Ψυχαγωγία, στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Έξι χρόνια μετά προχώρησε στην αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, 50%, της International Gaming and Entertainment (IGE S.A.) την οποία εξαγόρασε εξ ολοκλήρου δύο χρόνια μετά.

Το 2015 απέκτησε το 51% των μετοχών της Σαμαράς Office Supplies και ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε την Odeon Entertainment, στην οποία μεταφέρεται η διαχείριση των κινηματογράφων από τις εταιρείες Oden Cinemas & Ster Cinemas, τις οποίες πούλησε το 2020 λόγω απόφασης πλάνου αποεπένδυσης.

Η AVE εξαγόρασε το 2019 τον όμιλο εταιρειών Kristelcom (Teleunicom SA, Teleunicom Cyprus LTD, Globalsat SA, Globalsat Cyprus LTD). Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε αναδιάρθρωση του ομίλου μέσω συγχωνεύσεων.

Η μετεξέλιξη και η είσοδος στα τρόφιμα

Χωρίς να περιορίζεται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, η AVE εξελίχθηκε σε έναν όμιλο εταιρειών με πολυσχιδή δραστηριότητα. Στα μέσα του περασμένου Μάρτη η AVE προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία “AVE Dairy Industry Μονοπρόσωπη Α.Ε.” και βασικό αντικείμενο εργασιών την αγορά και επεξεργασία γάλακτος παντός είδους και την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Ενώ στα τέλη του 2021 μέσω του μέσω του Family Office Tethys προχώρησε στην απόκτηση του 35% του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου PFC (Paros Farming Community). Το επενδυτικό πλάνο της νέας διοίκησης φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την αναβάθμιση του οινοποιητικού και τυροκομικού εξοπλισμού, τη δημιουργία επισκέψιμων εγκαταστάσεων στο οινοποιείο και τη γενική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης τους. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις, ο συνεταιρισμός στοχεύει να αυξήσει σημαντικά την ετήσια παραγωγή των φιαλών του οίνου του, φθάνοντας πάνω από 300 χιλιάδες φιάλες, σε σύγκριση με τις 40 χιλιάδες που παράγονταν μέχρι τώρα. Μάλιστα στα σχέδια είναι και η τυποποίηση ελαιολάδου με τη δημιουργία ετικέτας ΠΟΠ. Στο ελαιουργείο επί του παρόντος παρέχονται μόνο υπηρεσίες.

Η Retail & More και τα Carrefour

Από πέρσι, η θυγατρική του ομίλου AVE, Retail & More, επανέφερε το σήμα της Carrefour στην ελληνική αγορά, δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ελληνική αγορά. Ο σχεδιασμός για το 2023 περιλαμβάνει το άνοιγμα 20 νέων καταστημάτων Carrefour στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγορών.

Ειδικότερα, εντατικοποιεί το πλάνο ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour, με γνώμονα την ωρίμανση των καταστημάτων που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2022, το άνοιγμα περίπου 20 νέων καταστημάτων με την μέθοδο franchise με έμφαση στις τουριστικές περιοχές και την επαρχία, την αξιολόγηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν σαν συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου, την δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς, όπως και την αντιπροσώπευση και διανομή τροφίμων και ποτών.

Σήμερα λειτουργούν 22 καταστήματα Carrefour Market και Carrefour Express σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Αττική, όπου το πρώτο κατάστημα είχε κάνει την εμφάνισή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο πλάνο της εταιρείας είναι να αναπτύξει και στη χώρα μας τρεις ακόμα τύπους καταστημάτων: τα Carrefour Bio με βιολογικά και οικολογικά προϊόντα, τα SUPECO, τα οποία είναι parking discount stores, και τα Carrefour Flash, πλήρως αυτοματοποιημένα καταστήματα μικρής επιφάνειας, με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη ταμείων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.