02 Μάι 2024
READING

Ποιες μάρκες γρήγορης εξυπηρέτησης προτιμούν οι Gen Z-ers;

4 MIN READ

Ποιες μάρκες γρήγορης εξυπηρέτησης προτιμούν οι Gen Z-ers;

Ποιες μάρκες γρήγορης εξυπηρέτησης προτιμούν οι Gen Z-ers;

Στη σημερινή εποχή, όπου όλα γίνονται γρήγορα, οι μάρκες γρήγορης εξυπηρέτησης – γνωστές κυρίως ως fast-food brands- παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των γευστικών προτιμήσεων όλων των γενιών. Ωστόσο, όσον αφορά τους καταναλωτές της Gen Z, ορισμένες μάρκες αποδεικνύονται πιο επιτυχημένες από άλλες στο να τραβήξουν την προσοχή τους και να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία έρευνας αγοράς, Numerator, οι Gen Z-ers έχουν ξεχωριστές προτιμήσεις όσον αφορά τις αλυσίδες γρήγορης εξυπηρέτησης (quick-service chains).

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z εγκαταλείπει τη βιομηχανία μόδας και αγοράζει καλλυντικά και τα παιχνίδια

Chipotle και Starbucks στην κορυφή

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές της Gen Z παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη κλίση προς την Chipotle, με μια εντυπωσιακή 58% υψηλότερη πιθανότητα να επισκεφθούν τη δημοφιλή αλυσίδα μεξικάνικου φαγητού. Αυτό δείχνει την ικανότητα της μάρκας να ανταποκρίνεται στις αξίες και τις προτιμήσεις αυτής της γενιάς.

Ομοίως, τα Starbucks αναδεικνύονται ως προτιμώμενη επιλογή, απολαμβάνοντας 43% υψηλότερη πιθανότητα επισκέψεων από πελάτες της Gen Z. Το Jack In The Box εξασφαλίζει επίσης σημαντική παρουσία μεταξύ της Gen Z, με 26% αύξηση των ποσοστών επίσκεψης. Η Chick-fil-A ακολουθεί από κοντά με 8% υψηλότερη πιθανότητα προσέλκυσης επισκεπτών της Gen Z. Ωστόσο, τα Wendy’s, Taco Bell και Burger King φαίνεται να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην προσέλκυση πελατών της Gen Z σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ομαδοποιώντας την Gen Z

Εμβαθύνοντας περισσότερο, η μελέτη “Zooming in on Gen Z Buyers” αποκαλύπτει ενδιαφέροντα μοτίβα με βάση συγκεκριμένα ηλικιακά εύρη. Για τις ηλικίες 18 έως 20 ετών, η Panera Bread και η Little Caesars Pizza αναδεικνύονται σε αγαπημένους προορισμούς εστίασης, αντανακλώντας τις προτιμήσεις του συγκεκριμένου τμήματος.

Τα Starbucks και τα McDonald’s κυριαρχούν στις επιλογές των 21-23 ετών, υποδεικνύοντας μια μετατόπιση στις προτιμήσεις για φαγητό καθώς η Gen Z μεταβαίνει στην πρώιμη ενηλικίωση. Μεταξύ των ηλικιών 24-26 ετών, τα Chipotle και Jack In the Box κατέχουν την πρώτη θέση, γεγονός που υποδηλώνει την εξέλιξη των γευστικών προτιμήσεων αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Πέρα από το φαγητό

Πέρα από τις προτιμήσεις για τα εστιατόρια fast-food, η έρευνα ρίχνει φως σε διάφορες άλλες πτυχές της καταναλωτικής συμπεριφοράς της Gen Z. Οι νεότεροι καταναλωτές της Gen Z μεταξύ 18 και 20 ετών παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιούν τα δικά τους χρήματα για να φάνε έξω (68%), να αγοράσουν ρούχα (65%) και να αγοράσουν είδη παντοπωλείου (64%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη υποδεικνύει μείωση των αγοραστικών προτύπων για κατηγορίες όπως η ένδυση, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα είδη παντοπωλείου μεταξύ των ηλικιών 21 έως 23 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα γίνεται οικονομικά πιο ανεξάρτητη και συνειδητοποιημένη ως προς τον προϋπολογισμό.

Τεχνολογία και social media

Όπως είναι αναμενόμενο, η έντονη προτίμηση της Gen Z για την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντανακλάται στα αποτελέσματα της έρευνας. Περίπου το 45% των Gen Z-ers καταναλωτών παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους για έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 61% υψηλότερο από τον μέσο όρο όλων των ερωτηθέντων. Επιπλέον, το 29% των καταναλωτών της Gen Z εκφράζουν την τάση να αναζητούν προϊόντα στα social media, παρουσιάζοντας 38% μεγαλύτερη πιθανότητα σε σύγκριση με την ευρύτερη βάση ερωτηθέντων.

Αυτές οι πληροφορίες υπογραμμίζουν τη σημασία των ψηφιακών πλατφορμών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προσέγγιση και τη δέσμευση με τους καταναλωτές της Gen Z.

Ο ρόλος των influencers

Μια ξεχωριστή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Human8 δείχνει περαιτέρω την αυξανόμενη επιρροή της Gen Z και τις μοναδικές προοπτικές της. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο (34%) των Gen Z-ers βιώνουν άγχος όταν αποσυνδέονται από το Διαδίκτυο, ακόμη και για μια μέρα. Επιπλέον, ένα σημαντικό 81% των καταναλωτών της Gen Z συμμετέχουν σε δραστηριότητες μετατροπής, ξεπερνώντας τα ποσοστά συμμετοχής άλλων γενιών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Διαβάστε ακόμα: Ποια brands έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη “δύσκολη” Gen Z

Η Gen Z έχει επίσης μια πιο θετική εικόνα για τις εταιρείες social media σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές. Ενώ το 55% των καταναλωτών Gen Z πιστεύουν ότι αυτές οι εταιρείες έχουν υπερβολική ισχύ, το ποσοστό αυξάνεται σε 73% για την Gen Y, 66% για την Gen X και 76% για τους Baby Boomers.

Εν τω μεταξύ, περίπου το 39% των Gen Z-ers ακολουθούν influencers με τους οποίους μπορούν να συσχετιστούν, γεγονός που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο του influencer marketing στις αγοραστικές τους αποφάσεις.

Καθώς οι μάρκες γρήγορης εξυπηρέτησης προσπαθούν να προσελκύσουν την προσοχή των καταναλωτών της Gen Z, η κατανόηση των προτιμήσεών τους είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά. Η Chipotle, η Starbucks και άλλες αλυσίδες που έχουν μεγάλη απήχηση σε αυτή τη δημογραφική ομάδα είναι έτοιμες να to πετύχουν.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.