02 Μάι 2024
READING

Ξεκινά η μεταμόρφωση του Athens Heart σε “πράσινα” γραφεία της ΑΑΔΕ

3 MIN READ

Ξεκινά η μεταμόρφωση του Athens Heart σε “πράσινα” γραφεία της ΑΑΔΕ

Ξεκινά η μεταμόρφωση του Athens Heart σε “πράσινα” γραφεία της ΑΑΔΕ

Μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα υποδεχτεί την ΑΑΔΕ

Το εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς εγκαινιάστηκε το 2008 και παρά τα φιλόδοξα σχέδια της τότε ιδιοκτήτριας Pasal Development, χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση χωρίς ποτέ να καταφέρει να φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο επισκεψιμότητας και εσόδων. Μετά την απόκτησή του από την Premia Properties, θα ανακατασκευαστεί και θα μεταμορφωθεί σε κτιριακό συγκρότημα “πράσινων” γραφείων.

Με την οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του Athens Heart στην οδό Πειραιώς 180 να έχει εκδοθεί, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου σε ένα σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα 26.500 τ.μ. με πιστοποίηση LEED Gold, που θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ενώ έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της νέας εταιρείας, Skyline Real Estate, στους νέους μετόχους της, την Dimand και την Premia ΑΕΕΑΠ, ώστε να ξεκινήσει η ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων, αξίας 438 εκατ. ευρώ.

Στη νέα του μορφή, το Athens Heart θα αποτελεί ένα βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα μαζί με το νέο κτίριο που θα κατασκευαστεί στο όμορο του εμπορικού κέντρου οικόπεδο, επίσης ιδιοκτησία της Premia. Το συνολικό κόστος της επένδυσης από 20 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, θα ξεπεράσει τελικά τα 50 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του κατασκευαστικού κόστους.

Η ΑΑΔΕ ο νέος ένοικος

Σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης που υπέγραψε στα τέλη Μαΐου η ΑΑΔΕ με την κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Premia Properties, Primalaft Athens, μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής και να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των κεντρικών γραφείων της.

H σύμβαση μίσθωσης είναι 12ετούς διάρκειας και το ετήσιο συνολικό μίσθωμα ανέρχεται σε 4,382 εκατ. ευρώ για τους γραφειακούς χώρους που θα στεγάζονται στο πρώην Athens Heart, συμπεριλαμβανομένων 92 θέσεων στάθμευσης. Επίσης, αναμένονται επιπλέον έσοδα από τη διαχείριση των επιπλέον περίπου 500 θέσεων στάθμευσης που υπάρχουν στα 3 υπόγεια πάρκινγκ του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο θα αναβαθμιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ηλεκτροκίνησης.

Τα έργα της Premia

Το project Skyline και η μετατροπή του Athens Heart σε γραφειακούς χώρους αποτελούν δύο μεγάλα έργα που έχει σε διαδικασία υλοποίησης η Premia. Ήδη από το 2021 εξάλλου η νέα στόχευση της εταιρείας αφορούσε την περαιτέρω δραστηριοποίησή της στον κλάδο των logistics, με την απόκτηση νέων αποθηκευτικών χώρων, αλλά και τον τριπλασιασμό της αξίας των ακινήτων που είχε στην κατοχή της, από περίπου 120 εκ. ευρώ το 2020 σε 360 εκ. ευρώ.

Και εγένετο η Skyline Real Estate

Έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της νέας εταιρείας, Skyline Real Estate, στους νέους μετόχους της, την Dimand και την Premia ΑΕΕΑΠ, ώστε να ξεκινήσει η ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων, αξίας 438 εκατ. ευρώ. σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των ομίλων Alpha Bank και της κοινοπραξίας των Dimand- Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 35% και η κοινοπραξία των Dimand και Premia το 65% (επί του ποσοστού 65%, η συμμετοχή της Dimand είναι 75% και της Premia 25%).

Aπό τα ακίνητα αυτά, κάποια θα πουληθούν, ενώ κάποια άλλα θα τα κρατήσουν οι επενδυτές για να τα αξιοποιήσουν. Ξεχωρίζουν το κτίριο γραφείων όπου υφίσταται και υποκατάστημα της τράπεζας και φιλοξενούνται στα γραφεία της Alpha Finance στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι.

Επίσης, το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή, επί της πλατείας Κοραή (επιφάνεια 10.000 τ.μ.) όπου και αυτό όπως και ένα ακόμη κτίριο της Alpha Bank (στα παλιά κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Σοφοκλέους με επιφάνεια άνω των 30.000 τετραγωνικών μέτρων). Τα δύο αυτά ακίνητα το πιθανότερο είναι ότι θα αποκτήσουν χρήση ξενοδοχείου και γραφείων με εμπορικά καταστήματα αντίστοιχα και ότι θα παραμείνουν στους τωρινούς τους ιδιοκτήτες προς εκμετάλλευση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.