02 Μάι 2024
READING

Η H&M αποκαλύπτει 10 καινοτομίες για τη βιώσιμη μόδα

5 MIN READ

Η H&M αποκαλύπτει 10 καινοτομίες για τη βιώσιμη μόδα

Η H&M αποκαλύπτει 10 καινοτομίες για τη βιώσιμη μόδα

H&M: Η βιωσιμότητα στην πασαρέλα

Η βιομηχανία της μόδας, εκτός από τη λάμψη της, συνοδεύεται εδώ και καιρό από μια σκοτεινή πλευρά – μια πλευρά που αποτελεί σημαντική απειλή για τον πλανήτη μας. Με τους γρήγορους κύκλους παραγωγής, την εξάρτηση από μη ανανεώσιμους πόρους και τη μαζική παραγωγή αποβλήτων, η βιομηχανία μόδας έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ρυπογόνους τομείς παγκοσμίως. Είναι υπεύθυνη για το εντυπωσιακό 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτό το σκηνικό, η H&M, μία από τις κορυφαίες εταιρείες λιανικής πώλησης μόδας παγκοσμίως, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίσιμη κατάσταση, καθώς αντιμετώπισε επικρίσεις για τις fast fashion πρακτικές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Η μάρκα κατηγορήθηκε για greenwashing και μη βιώσιμες πρακτικές, γεγονός που δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευσή της για θετική αλλαγή.

Το ταξίδι της H&M προς τη βιώσιμη μόδα

Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μετασχηματισμό, η εταιρεία ξεκίνησε ένα ταξίδι προς τη βιωσιμότητα, με γνώμονα το βαθύ αίσθημα ευθύνης και το όραμα για ένα “πράσινο” μέλλον. Αντιλαμβανόμενη τις επιζήμιες επιπτώσεις της βιομηχανίας, η H&M προσπάθησε να πρωτοστατήσει σε μια στροφή προς πιο ηθικές και βιώσιμες πρακτικές.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M στοχεύει σε ταχύτερες, ισχυρότερες, κυκλικές δραστηριότητες

Έτσι, ο Σουηδός retailer δεσμεύτηκε να ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων του, από την προμήθεια πρώτων υλών έως την παραγωγή, τη διανομή και τη δέσμευση των πελατών. Η H&M κατανόησε ότι η πραγματική πρόοδος θα απαιτούσε συνεργασίες και υποστήριξη για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, η H&M καθιέρωσε τα Global Change Awards – μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στον εντοπισμό και την ενδυνάμωση startups που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο για τη βιώσιμη μόδα. Παρέχοντας οικονομικές επιχορηγήσεις, καθοδήγηση και μια πλατφόρμα προβολής, η H&M είχε ως στόχο να καταλύσει την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και να προωθήσει ουσιαστικές αλλαγές στον κλάδο. Μέσω των Global Change Awards, η H&M αποκάλυψε δέκα αξιόλογες καινοτομίες που έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν το τοπίο της μόδας.

Οι καινοτομίες για τη βιώσιμη μόδα

– Algreen. Αυτή η νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Λονδίνο έχει αναπτύξει μια διαδικασία για τη μετατροπή των αποβλήτων τροφίμων σε μια έκδοση πολυουρεθάνης με βιολογική βάση. Αντικαθιστώντας μόλις το 1% της πολυουρεθάνης που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, η Algreen εκτιμά ότι μπορεί να εξαλείψει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια κιλά εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει την πρώτη γραμμή παραγωγής της μέχρι το τέλος του 2023.

– Alt Tex. Η Alt Tex αντιμετωπίζει το ζήτημα των πολυεστερικών υφασμάτων με βάση το πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας τα απόβλητα τροφίμων για τη δημιουργία βιώσιμων υλικών. Η εταιρεία ζυμώνει τα απόβλητα σε πολυμερή, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε νήματα και πλέκονται σε ένα ισχυρό υλικό που μπορεί να κομποστοποιηθεί στο τέλος του κύκλου ζωής του. Η Alt Tex στοχεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να λανσάρει τα προϊόντα της έως το 2024.

– DyeRecycle. Αυτή η startup επικεντρώνεται στην ανακύκλωση βαφών από παλιά ρούχα, χρησιμοποιώντας βιώσιμες χημικές διεργασίες για την εξαγωγή και την αναβίωση του χρώματος για επαναχρησιμοποίηση. Η προσέγγιση αυτή μειώνει σημαντικά τις εκπομπές κατά 85% και τη χρήση νερού κατά 60%. Η επιχείρηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πιλοτικά έργα φέτος.

– KBCols. Η KBCols στοχεύει να φέρει επανάσταση στις διαδικασίες βαφής αναπτύσσοντας βιοδιασπώμενες και μη τοξικές βαφές που προέρχονται από ζωντανούς μικροοργανισμούς. Αυτή η καινοτομία μπορεί να μειώσει τη χρήση νερού κατά 60%, παράλληλα με τον χρόνο που απαιτείται για τη βαφή των ενδυμάτων.

– Nanoloom. Η εταιρεία πρωτοπορεί στη χρήση του γραφενίου, ενός εξαιρετικά ελαφρού και ανθεκτικού υλικού που αποτελείται από ένα μόνο στρώμα ατόμων άνθρακα, για τη δημιουργία βιοδιασπώμενων και μη τοξικών υφασμάτων. Με τις εξαιρετικές ιδιότητές του, το ύφασμα γραφενίου προσφέρει ευελιξία, αντοχή και αδιάβροχες δυνατότητες. Η Nanoloom σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το πρώτο της προϊόν μέσα σε ένα χρόνο.

– PhycoLabs. Με έδρα τη Βραζιλία, αυτή η startup παράγει ύφασμα από φύκια, αξιοποιώντας την ικανότητά τους να αναπτύσσονται με ελάχιστους πόρους, όπως το ηλιακό φως και το CO2. Η προσέγγιση αυτή συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που συνδέεται με τις καλλιέργειες που βασίζονται στη γη, όπως το βαμβάκι, οι οποίες απαιτούν φυτοφάρμακα και μεγάλες ποσότητες νερού.

– Refiberd. Η Refiberd αντιμετωπίζει την πρόκληση της διαλογής και ανακύκλωσης διαφορετικών υλικών υφασμάτων, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική για την αυτόματη ανίχνευση και τον διαχωρισμό των υφασμάτων στα απορρίμματα ρούχων. Αφαιρώντας κουμπιά, φερμουάρ και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, τα ρούχα μπορούν να σταλούν στις κατάλληλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Η εταιρεία στοχεύει να ολοκληρώσει τα πληρωμένα πιλοτικά έργα το επόμενο έτος.

– Rethread Africa. Αυτή η εταιρεία, με έδρα την Κένυα, αξιοποιεί γεωργικά απόβλητα από την παραγωγή ζαχαροκάλαμου και καλαμποκιού για τη δημιουργία πολυεστέρα βιολογικής βάσης. Το υλικό αυτό απαιτεί λιγότερους πόρους, είναι σχεδιασμένο για βιοδιασπασιμότητα και παρέχει πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες.

– SXD. Η SXD επικεντρώνεται στην εξάλειψη των αποβλήτων υφασμάτων μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Εισάγοντας μια ιδέα σχεδιασμού και τον τύπο υφάσματος, το λογισμικό τους παράγει σχέδια χωρίς απόβλητα, βελτιστοποιώντας τη χρήση υλικών. Η εταιρεία στοχεύει να παράγει 100.000 αποδοτικά μοτίβα φέτος.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M μπαίνει στο παιχνίδι του resale

– Tereform. Αυτή η νεοσύστατη επιχείρηση έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο για την ανακύκλωση πολυεστερικών υφασμάτων με τη χρήση οξείδωσης. Χρησιμοποιώντας μεταλλικούς καταλύτες και οξυγόνο, η Tereform μπορεί να διασπάσει τα μόρια, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίησή τους. Η διαδικασία αυτή μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά δύο τρίτα και παράγει ένα υλικό ισχυρότερο από τις παραδοσιακές μεθόδους ανακύκλωσης.

Από υφάσματα από απορρίμματα τροφίμων μέχρι προηγμένες τεχνολογίες ανακύκλωσης, αυτές οι καινοτομίες δίνουν ελπίδα εν μέσω των προκλήσεων βιωσιμότητας της βιομηχανίας της μόδας. Μέσα από την αφοσίωση, την εφευρετικότητα και την ακλόνητη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα, η H&M και αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις μας δείχνουν ένα μέλλον όπου η μόδα συνυπάρχει αρμονικά με το περιβάλλον.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.