02 Μάι 2024
READING

Ιβάν Σαββίδης: Από εργάτης σε καπνεργοστάσιο, πανίσχυρος επιχειρηματίας!

7 MIN READ

Ιβάν Σαββίδης: Από εργάτης σε καπνεργοστάσιο, πανίσχυρος επιχειρηματίας!

Ιβάν Σαββίδης: Από εργάτης σε καπνεργοστάσιο, πανίσχυρος επιχειρηματίας!

H ζωή του Ιβάν Σαββίδη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στις ιστορίες Ελλήνων που κατάφεραν μέσα από δυσκολίες να φτάσουν ψηλά. Βέβαια, στην περίπτωση του Ελληνορώσου επιχειρηματία, το «ψηλά» δεν αρκεί για να περιγράψει το μέγεθος των επιτευγμάτων του, αφού, χωρίς υπερβολή, αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους παγκοσμίως με περιουσία πάνω από 1.7 δισ. δολάρια.

Πάντως, όταν στις 27 Μαρτίου του 1959 είδε το πρώτο φως του ήλιου στο ελληνικό χωριό Σάντα, της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, οι συνθήκες μόνο ευνοϊκές δε μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Ήταν το όγδοο παιδί μίας οικογένειας εργατών, με καταγωγή από τον Πόντο, που πάλευαν σκληρά για να επιβιώσουν. Ο ίδιος πάντως από μικρός είχε δείξει στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζει, όπως η ευφυΐα του και η αποφασιστικότητά του.

Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον. Εκεί, ολοκλήρωσε τις μαθητικές του υποχρεώσεις και το 1977 κατετάγη στον Σοβιετικό στρατό. Όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του, το 1980, ξεκίνησε η πορεία του στον επαγγελματικό «στίβο», καθώς έπιασε δουλειά στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Χαρακτηριστικό της επιθυμίας του να πετύχει είναι το γεγονός ότι, αν και ξεκίνησε από τη θέση του απλού εργάτη, έφτασε να γίνει υποδιευθυντής του εργοστασίου. Ταυτόχρονα ήθελε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και έτσι το 1988 αποφοίτησε από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ, με τον τίτλο του Μάστερ. Το πτυχίο αυτό ήταν και το «διαβατήριο» για μια άλλη καριέρα, αφού στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον τομέα των οικονομικών.

Η πορεία του στη Ρωσία

Το 1993, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας Donskoy Tabak, στο «τιμόνι» της οποίας έμεινε για κάτι περισσότερο από μια δεκαετία.

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το 2004, προχώρησε στην ίδρυση του ομίλου Agrocom, υπό την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή κρέατος, την εμφιάλωση νερού, τη συσκευασία προϊόντων, την κατοχή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και ιχθυοκαλλιεργειών. Τα προϊόντα που παράγονται διανέμονται τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό, ενώ υπό την κατοχή του βρίσκεται και μία ρωσική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

 

Μάλιστα, το περιοδικό Forbes κατέταξε την Agrocom στην 152η θέση στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών, με τον όμιλο να συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 40 εταιρείες, στις οποίες εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα.

Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον του για τον Τουρισμό, καθώς έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Ροστόφ. Η μεγαλύτερη στιγμή όμως του Ιβάν Σαββίδη, χωρίς αμφιβολία, πραγματοποιήθηκε το 2018. Τότε, σε ένα mega-deal, πούλησε έναντι 1,6 δισ. δολαρίων την καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak στον ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco. Το συγκεκριμένο deal εκτόξευσε την περιουσία του 65χρονου -σήμερα- επιχειρηματία και του χάρισε μία θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Σημειώνεται ότι, έως και το 2018, η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη, Κυριακή Σαββίδου, ήταν τυπικά μεγαλομέτοχος της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας.

Η αγάπη του για την πολιτική

Εκτός από τον κόσμο των επιχειρήσεων, ο Ιβάν Σαββίδης ασχολήθηκε και με την πολιτική. Συγκεκριμένα, εξελέγη μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, το 1998 και το 2003. ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής και στην Ρωσική Δούμα, ενώ κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007 πέτυχε ξανά την εκλογή του ως βουλευτής, συμμετέχοντας στις εκλογές με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, από τη θέση του υπεύθυνου των διαβουλευτικών σχέσεων με τη Βουλή των Ελλήνων. Ακόμα, υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης.

Οι επενδύσεις του στην Ελλάδα

Το όνομα του Ιβάν Σαββίδη στην ελληνική πραγματικότητα ακούστηκε για πρώτη φορά έντονα το 2006, όταν υπήρξε ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΠΑΟΚ. Τελικά τότε το deal δεν ολοκληρώθηκε και πήρε… αναβολή μέχρι τις 10 Αυγούστου 2012, όταν, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετό καιρό, πήρε στην κατοχή του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2013, προχώρησε σε μια εμβληματική κίνηση για την Μακεδονία, και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς ανέλαβε επίσημα τη διαχείριση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, με μηνιαίο μίσθωμα 95.000 ευρώ. Ο ίδιος έδειχνε ασταμάτητος και έναν μήνα μετά εξαγόρασε το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, με έδρα την Ξάνθη, ποσοστό το οποίο πούλησε, μαζί με την Donskoy Tabak στην Japan Tobacco, το 2018.

Οι επενδύσεις του συνεχίστηκαν τον Μάιο του 2014, με την αγορά έκτασης στο Παλιούρι Χαλκιδικής που περιλάμβανε και το ξενοδοχείο Ξενία, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 ολοκλήρωσε το deal με την Σουρωτή, την γνωστή εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας μεταλλικού νερού, Σουρωτή ΑΕ. Ακόμα, ως μέλος της κοινοπραξίας Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), συμμετείχε στην εξαγορά του 67% του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Τέλος, τον Απρίλιο του 2020 διέθεσε 205 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την οικογένεια Στέγγου για την αγορά του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς.

Μεγάλη είναι και η αγάπη του για τα ΜΜΕ, καθώς έδειξε τη διάθεσή του να ασχοληθεί ενεργά μαζί τους. Η αρχή έγινε τον Μάιο του 2017 όταν πέρασε στην κατοχή του το 19% του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ποσοστό το οποίο πάντως πούλησε λίγο αργότερα. Μέσω της εταιρείας Dimera απέκτησε τα σήματα των εφημερίδων του ομίλου Πήγασος, δηλαδή του Έθνους και της Ημερησίας, που ανήκανε στον επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα. Τον Αύγουστο του 2017 ήρθε τελικά και η είσοδός του στην τηλεοπτική πραγματικότητα της χώρας, καθώς αγόρασε από τον Φίλιππο Βρυώνη τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV, ο οποίος πλέον λειτουργεί με το όνομα Open TV.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούλιο του 2019 σταμάτησε η καθημερινή κυκλοφορία του Έθνους, ενώ τον Αύγουστο του 2020 όμοια τύχη είχε το Έθνος της Κυριακής.

Κεφάλαιο αθλητισμός

Όπως είπαμε, από τον Αύγουστο του 2012 ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ. Υπό την προεδρία του μάλιστα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1985, την περίοδο 2018-19, στο οποία μάλιστα τερμάτισε αήττητη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την χρονιά εκείνη ο ΠΑΟΚ έκανε το νταμπλ, καθώς κατέκτησε και τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος Ποδοσφαίρου. Μία εξίσου σημαντική στιγμή πάντως δεν σημειώθηκε στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά εκτός αυτών, καθώς τον Μάιο του 2015, ο Ιβάν Σαββίδης προχώρησε σε εφάπαξ αποπληρωμή των χρεών της ομάδας του προς το δημόσιο, «απελευθερώνοντάς» την από ένα βάρος που την απασχολούσε για χρόνια. Σημαντική είναι και η δραστηριότητά του στη Ρωσία, καθώς υπήρξε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΦΚ Ροστόφ, από το 2002 μέχρι το 2005, ενώ από το 2005 έως και το 2008, ήταν πρόεδρος της δεύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας του Ροστόφ επί του Ντον, της ΦΚ ΣΚΑ Ροστόφ. Επίσης, του ανήκει η γυναικεία ομάδας χειροσφαίρισης του Ροστόφ, η οποία έχει μπάτζετ πολλών εκατομμυρίων ευρώ και «πλούσια» ιστορία με πολλούς τίτλους.

Κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι γνωστός για την αγάπη του προς τον ποντιακό ελληνισμό, ενώ είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας. Από τη θέση αυτή διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να γίνουν μέλη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού οι ελληνικές μειονότητες των γειτονικών της Μαύρης Θάλασσας χωρών. Μία ακόμα σημαντική του πρωτοβουλία ήρθε το 2016, όταν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκαν οι έδρες Ποντιακών Σπουδών και Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος “Ιβάν Σαββίδης”, προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές, ενώ έχει προχωρήσει πολλές φορές σε δωρεές προς το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδου, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο. Στις 26 Φεβρουαρίου 2013, ύστερα από απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απέκτησε ελληνική ιθαγένεια, με διαδικασία τιμητικής πολιτογράφησης λόγω της προσφοράς του στη χώρα. Είναι δημότης Θέρμης από το 2017, ενώ εκεί ζουν και πολλά μέλη της οικογένειάς του.

Forbes: Πόσο πλούσιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης - Fpress.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.