30 Απρ 2024
READING

Γιατί η Prodea στρέφεται στα βιοκλιματικά κτίρια

4 MIN READ

Γιατί η Prodea στρέφεται στα βιοκλιματικά κτίρια

Γιατί η Prodea στρέφεται στα βιοκλιματικά κτίρια

Το μέλλον του real estate εναρμονίζεται με τις ανάγκες για “πράσινους” χώρους εργασίας

Η ζήτηση για κτίρια που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, φέρουν σειρά πιστοποιήσεων για το ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Prodea Investments, που έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο επενδυτή “πράσινων” κτιρίων στην Ελλάδα.

Η Prodea λαμβάνει πιο εμφατικά υπόψιν παραμέτρους που αποτελούν πυλώνες της ανάπτυξης της εταιρείας, όπως η επένδυση σε βιοκλιματικά κτίρια γραφείων που υιοθετούν τις αρχές ESG και λαμβάνοντας υπόψιν πρακτικές για τη διασφάλιση της υγείας και ευεξίας των χρηστών με σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό που πληροί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας.

Ακίνητα με αντίστοιχες προδιαγραφές δεν υπάρχουν έτοιμα στην αγορά οπότε η εταιρεία είτε αναπτύσσει η ίδια τα ακίνητα, είτε συνεργάζεται με developers μέσω συμμετοχής σε κοινοπραξίες ή με την σύναψη προσυμφώνων για την απόκτηση ακινήτων αφού έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

Η περίπτωση του Αμαρουσίου

Στη συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η Prodea, όπως φαίνεται από τις επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε μέσα στο 2022 προκειμένου να αποκτήσει ακίνητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ilida Business Center, που εξαγόρασε από την Lamda Development τον Μάιο του 2021. Πρόκειται για κτίριο γραφείων υψηλής ποιότητας κατασκευής, με συνολική επιφάνεια ανωδομής 11.750 τ.μ. και 277 θέσεις στάθμευσης.

Ακολούθησε η αγορά του 10,4 στρεμμάτων ακινήτου που επί δεκαετίες στέγαζε τα κεντρικά της Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά Ελλάδος (Λεωφ. Κηφισίας 77) στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού. Το κτίριο είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του ‘70, ενώ η Prodea σχεδιάζει την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων και την κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ.

Η εταιρεία προγραμματίζει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, το οποίο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτήρια συνολικής επιφάνειας περίπου 17.000 τ.μ. Η συνολική επένδυση, αγορά ακινήτου και ανέγερση των νέων, θα ανέλθει περί τα 35 εκατ. ευρώ.

The Element

Στη συμβολή των οδών Φραγκοκλησιάς 6 και Αιγιαλείας, με κατασκευαστή την Τέρνα του oμίλου ΓΕΚ Τέρνα, πριν το καλοκαίρι του 2022 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από την Prodea στους μισθωτές του, την Google και την Elpedison, το σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο “The Element”. Διαθέτει πιστοποίηση LEED, έχει συνολική επιφάνεια ανωδομής 14.000 τ.μ. και δύο υπόγεια περίπου 7.000 τ.μ. με 199 θέσεις πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το ύψος της επένδυσης αυτής (οικόπεδα και κατασκευή) ήταν περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Τα κεντρικά της ΕΥ

Επίσης ένα χρόνο πριν, προχώρησε σε άλλη μια μεγάλη επένδυση αξίας 35 εκατ. ευρώ στο Μαρούσι, καθώς αγόρασε το δεύτερο από τα τρία μεγάλα ακίνητα που ανήκαν σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λουκά Έλληνα για τα οποία είχε ξεκινήσει διαδικασία πώλησης μέσω της πλατφόρμας Altamira η Do Value για λογαριασμό της Eurobank. Πρόκειται για το κτίριο που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της EY στην Ελλάδα.

Το ακίνητο που ανήκε στην εταιρεία Almond Ακινήτων Α.Ε. έχει ανεγερθεί σε τμήμα οικοπέδου συνολικής έκτασης 14.122,40 τ.μ., επί της οδόύ Χειμάρρας 8 και αποτελείται από δύο υπόγεια και τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας περίπου 14.000 τ.μ.

Τα γραφεία της Viva Wallet

Πέρυσι τον Δεκέμβριο η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του κτιρίου γραφείων της Viva Wallet. Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, εξαιρετική προβολή και άριστη προσβασιμότητα, το κτίριο τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές και ενσωματώνει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας φέροντας περιβαλλοντική πιστοποίηση BREEAM In-Use.

Το ακίνητο συνολικής επιφάνειας περίπου 20.100 τ.μ. αναπτύσσεται σε δύο ανεξάρτητες πτέρυγες γραφείων με βοηθητικούς και αιθριακούς χώρους, συνολικής επιφανείας 10.985 τ.μ. και υπόγειες θέσεις στάθμευσης επιφάνειας 9.115 τ.μ.. To τίμημα του deal ανήλθε στα 31,5 εκατ. ευρώ.

Το Kaizen Campus

Παρά τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε λόγω της πανδημίας, η εταιρεία μαζί με την Dimand ολοκλήρωσε το Kaizen Campus, ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων στην Ελλάδα, που φιλοξενεί όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης σε πληθυσμό ομάδα της, αυτήν της Τεχνολογίας – η οποία μάλιστα αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, στην Ελλάδα, με πάνω από 300 Kaizeners.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου είχε ως προτεραιότητα και την ενσωμάτωση των βασικών αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού και πρόκειται να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές σύστημα πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold, αλλά και με τo διεθνές πρότυπο WELL, το οποίο επικεντρώνεται στις συνθήκες για την προώθηση της ευεξίας και της υγείας του ανθρώπου στο κτιριακό περιβάλλον.

Στο Kaizen Campus όμως έχει δοθεί έμφαση και στην ευζωία του προσωπικού, καθώς έχει δημιουργηθεί το Kaizen Hall, ο πολύχώρος που διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα και διαθέτει χώρο εστίασης και εκδηλώσεων, αίθουσα παιχνιδιών με τοίχο αναρρίχησης, F1 Playstation, μπιλιάρδο, πινγκ πονγκ και αρκετές ακόμα παροχές «διαφυγής» προς το προσωπικό.

Εμπλουτίζοντας διαρκώς το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο με σύγχρονα κτίρια που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, η Prodea διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο από 384 εμπορικά ακίνητα αξίας άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Το εννεάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών της Prodea ανήλθε στα 111,4 εκατ. ευρώ έναντι 98,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 (αύξηση 13,1%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.