01 Μάι 2024
READING

Tι άλλαξε και τι αλλάζει στην ΙΟΝ

4 MIN READ

Tι άλλαξε και τι αλλάζει στην ΙΟΝ

Tι άλλαξε και τι αλλάζει στην ΙΟΝ

Η νέα εποχή της ΙΟΝ είναι πλέον για τα καλά εδώ. Η μετάβαση ξεκίνησε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά υψηλό μετοχικό ποσοστό.  Ωστόσο, τα πράγματα ήρθαν να αλλάξουν ακόμα περισσότερο τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο κύριος Θεοδωρόπουλος απέκτησε πλέον ποσοστό πλειοψηφίας στην εταιρεία, που ανέρχεται στο 75% του μετοχικού της κεφαλαίου. Με αυτόν τον τρόπο φάνηκε να έρχεται το τέλος μίας μακράς περιόδου κατά την οποία η ιδιοκτησία ανήκε στην οικογένεια Κωτσιόπουλου και συγκεκριμένα στον ιδρυτή της ιστορικής εταιρείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο και στη συνέχεια στην Τίνα Κωτσιοπούλου, η οποία τον διαδέχθηκε στη διοίκηση μετά τον θάνατό του. 

Μετοχικές αλλαγές και νέα πρόσωπα

Η είσοδος Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ έφερε στο προσκήνιο εκτός από μετοχικές αλλαγές και αλλαγές προσώπων. Εκτός από τον ίδιο τον επιχειρηματία που συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο, σε αυτό έχουν εισέλθει πρόσωπα όπως είναι η Μαρία Γεώργαλου, με την οποία ο ίδιος έχει συνεργαστεί αρκετά έντοντα τα τελευταία χρόνια και η ίδια διατηρεί εμπειρία από το χώρο του Venture Capital-Private Equity στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στα Βαλκάνια, στην Πορτογαλία και αλλού. Πλέον η ΙΟΝ θα υπάγεται στον όμιλο συμμετοχών, την Bespoke Holdings, που δημιουργήθηκε το 2022, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατομμυρίων ευρώ. Ένας όμιλος, ο οποίος όταν ολοκληρωθούν συγκεκριμένα βήματα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που εξαγόρασε ο επιχειρηματίας, βρεθούν υπό την κοινή ομιλική ομπρέλα και προκύψουν ικανές συνέργειες, τότε θα εισέλθει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Μόλις πριν από λίγες ώρες η ΙΟΝ έγινε γνωστό ότι αναδείχθηκε ένας από τους τρεις καλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα μαζί με τον Παπαστράτο και την Aegean Airlines. Η διάκριση προήλθε από την έρευνα Employer Brand, η οποία διεξάγεται στην Ελλάδα με τη μορφή συνεντεύξεων από τη Randstad.  

Ισχυρό μερίδιο των εξαγωγών στο τζίρο

Σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις της εμβληματικής εταιρείας, έχουν οι εξαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσιευμένη οίκονομική χρήση του 2021 κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 24,8%, στα 13,7 εκατ. ευρώ από 11,01 εκατ. ευρώ το 2020. Τη μεγαλύτερη εξαγωγική κίνηση κατέγραψαν οι αγορές της Βουλγαρίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Αλβανίας, των ΗΠΑ, της Λιβύης και της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στην Βουλγαρία με προϊόντα NUCREMA καθώς και οι εξαγωγές στην Ρωσία, καλύπτονται από την θυγατρική μονάδα INTERION A.D. στη Σόφια. Το 41% – από 38% το 2020 – του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες. 

Η εταιρεία το 2021 είχε κύκλο εργασιών στα 116,69 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 2,5% έναντι του 2020 (113,8 εκατ. ευρώ). Σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 121,69 από 118,9 το 2020.

Το προσεχές διάστημα η ενσωμάτωση της εταιρείας στα επιχειρηματικά πεπραγμένα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, θα κάνει ακόμα πιο έντονη και ξεκάθαρη τη σχέση του με την εταιρεία, η οποία αναμένεται να έχει από του χρόνου παρουσία και στο κοινό περίπτερο των εταιρειών του. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει φέτος για πρώτη φορά στην έκθεση Food Expo, όπου σε κοινό περίπτερο στεγάστηκαν οι Ελληνικοί Χυμοί, η Αμβροσία και το Έδεσμα, η Νίκας. Πρόκειται βέβαια για τη συνέχεια που δίνει στον κλάδο των επιχειρήσεων ο ίδιος, μετά την πώληση της Chipita, από την οποία κατάφερε να εισπράξει την υπεραξία που δημιούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την πώλησή της προ διετίας στη Mondelez International. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι και η ΜΕΒΓΑΛ αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού πεδίου τοποθετήσεών του, καθώς έχει αποκτήσει και εκεί ποσοστό μειοψηφίας και συμμετέχει μαζί με την οικογένεια Χατζάκου, μέτοχο πλειοψηφίας στην μακεδονίτικη βιομηχανία. 

Να σημειωθεί ότι την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών από τον Σ. Θεοδωρόπουλο ενέκρινε πρόσφατα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έκρινε ότι δεν προκύπτει ζήτημα περί δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά μέσω συγκέντρωσης. 

Τα πάντα για την ΙΟΝ ξεκίνησαν όταν το 1930 μια παρέα φίλων δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Εκεί που βρίσκεται έως και σήμερα. Φιλοδοξία τους ήταν να γίνουν σοκολατοποιοί. Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 267/23.9.1930 φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Η εταιρεία πήρε το όνομά της από το βότανο «ίον το εύοσμον», ή αλλιώς τον μενεξέ.

Έχοντας πλέον περάσει σε μία νέα σελίδα ιστορίας, η εταιρεία καλείται να μετεξελιχθεί, να μεγαλώσει κι άλλο και να διευρύνει τις εξαγωγές της. Κάτι που στα χέρια ενός ικανού μάνατζερ όπως ο Θεοδωρόπουλος, μόνο απίθανο ή μακρινό δεν μπορεί να φαντάζει. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.