03 Μάι 2024
READING

Πώς σκοπεύει ο ΟΤΕ να γίνει πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών

5 MIN READ

Πώς σκοπεύει ο ΟΤΕ να γίνει πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών

Πώς σκοπεύει ο ΟΤΕ να γίνει πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών

Το πλάνο περιλαμβάνει οπτικές ίνες, 5G και εμπλουτισμό δραστηριοτήτων

Στη συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου εστιάζει ο ΟΤΕ προτεραιοποιώντας την αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και την ενίσχυση των δικτύων 5G αλλά και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον καταναλωτή, υποστηρίζοντας το όραμά του να γίνει πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών.

Με την σημαντική πρωτοβουλία που έλαβε το 2022 για τη δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, ο ΟΤΕ αντάμειψε μεν τους πιστούς του πελάτες, έκλεισε δε τη χρονιά με μια μεγάλη αύξηση στους χρήστες υψηλών ταχυτήτων, με τους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών να φτάνουν σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο. Στόχος είναι ο ΟΤΕ να καλύψει τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας, ή 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, έως το 2027.

Ο αγώνας δρόμου για τις συνδέσεις FTTC

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι συνδρομητές έχουν αυξηθεί σημαντικά στην αγορά των ταχυτήτων 100 Mbps, ύστερα και από την κίνηση-ματ του ΟΤΕ. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, υπήρχαν 733.484 συνδέσεις FTTC. Ο ΟΤΕ από το σύνολο αυτών των συνδέσεων καταλαμβάνει μεριδιακά το 82% της αγοράς, με 598.933 συνδέσεις και οι υπόλοιποι πάροχοι καλύπτουν τις υπόλοιπες 134.551 συνδέσεις. Χαμηλότερα είναι στις FTTH συνδέσεις (οπτική ίνα έως το σπίτι), που φτάνουν συνολικά τις 102.703 με τον ΟΤΕ να έχει τις 83.155 και τους υπόλοιπους παρόχους τις 19.548.

Ως προς τις συνδέσεις έως και 300 Mbps με FTTC στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ανέρχονταν αριθμητικά στις 68.134, με τον ΟΤΕ να έχει τις 54.667 και τους υπόλοιπους παρόχους τις 13.467. Σε ό,τι αφορά την οπτική ίνα έως το σπίτι (FTTH) σε ταχύτητες έως και 300 Mbps οι αριθμοί είναι ακόμα χαμηλότεροι καθώς συνολικά φτάνουν τις 13.336 συνδέσεις, με τον ΟΤΕ να έχει τις 10.584 και τους άλλους παρόχους μόλις 2.752.

Κινητή τηλεφωνία

Στο τέλος του 2022, εξάλλου, παρείχε κάλυψη δικτύου 5G σε ποσοστό πάνω από 80% του πληθυσμού και έχει θέσει ως στόχο το καλυφθεί το 90% του συνόλου της επικράτειας μέχρι τα τέλη του 2023. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα καταγράφουν ήδη κάλυψη άνω του 90%, ενώ οι ταχύτητες υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.

Παράλληλα, δίνει έμφαση στις τουριστικές περιοχές όπου στρέφεται το ενδιαφέρον της αγοράς κατά τη θερινή σεζόν. Το 60% των αναβαθμίσεων αφορά περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Το 40% σταθμών βάσεων είναι σε τουριστικές περιοχές παρόλο που εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα. Από τις περιοχές αυτές, οι Κυκλάδες ήταν οι πρώτες που αναπτύχθηκε το 5G δίκτυο αμέσως μόλις δόθηκε η άδεια, ενώ όλοι οι σταθμοί που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές έχουν αναβαθμιστεί, χωρίς να εξαιρούνται ούτε μικρά ακριτικά νησιά όπως το Καστελόριζο, η Κάσος, η Σύμη και η Γαύδος.

Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων

Η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στο πεδίο των επιχειρηματικών πελατών (B2B) και στα έργα πληροφορικής (ICT) αποτελεί καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για τη δική του μελλοντική εξέλιξη αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και του δημοσίου. Τα έσοδα από υπηρεσίες ICT αυξήθηκαν κατά 26%, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, επωφελούμενα από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το brand και η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει ο ΟΤΕ στους πελάτες του, του επιτρέπουν να λανσάρουν νέες υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και υποστηρίζουν το όραμά του να γίνει πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών, εντάσσοντας στο portfolio των προϊόντων-υπηρεσιών του το BOX και το payzy by Cosmote.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές με το payzy by Cosmote

Η εμπειρία της τελευταίας διετίας απέδειξε ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει αντικαθιστώντας σταδιακά και μέχρι ένα βαθμό τη χρήση μετρητών. Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2021 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος συνολικής αξίας σχεδόν 49 δισ. ευρώ.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η Cosmote λάνσαρε στα τέλη του 2022 το payzy, ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό εργαλείο που απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο. Μέσα από το mobile app που μπορεί να κατεβάσει από το Google Play και το App Store, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Ήδη η εφαρμογή διαθέτει περισσότερους από 100.000 ενεργούς πελάτες και συνεχίζει να αναπτύσσται δυναμικά.

Το BOX

Η υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού της Cosmote ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2019, αντικαθιστώντας το giaola.gr που “έτρεχε” μέχρι τότε, με το BOX, κάνοντας έτσι την είσοδό της σε μια αγορά που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από έναν μόλις χρόνο λειτουργίας, τον Νοέμβριο του 2020, το Skroutz Food μετακόμισε στην πλατφόρμα του BOX της Cosmote και μαζί του ένα μέρος από τους 40.000-50.000 ενεργούς πελάτες του. Η μεγάλη “μετάλλαξη” όμως πραγματοποιήθηκε το 2020 με την πανδημία και την ανάγκη να μεταφερθούν τρόφιμα από τα super market στα σπίτια των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό και ως “απάντηση” στην συνεργασία της efood με την Σκλαβενίτης, η πλατφόρμα online delivery της Cosmote προχώρησε στη σύμπραξή της με τα σούπερ μάρκετ Μασούτης και Κρητικός.

Την χρονιά που πέρασε η πλατφόρμα του BOX ενσωμάτωσε περισσότερους από 250.000 κωδικούς προϊόντων, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία σε κουζίνες και γεύσεις, για να έχουν οι πελάτες της ακόμα περισσότερες επιλογές. Σήμερα πλέον, με δικό της στόλο και χάρη σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών, παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 11 χιλιάδες καταστήματα σε 70 πόλεις της Ελλάδας – και συνεχίζει να επεκτείνεται.

Κατά τη χρήση του 2022 τα έσοδα και η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκαν κατά 4%, με την αντίστοιχη αύξηση για τις ταμειακές ροές να είναι σε ποσοστό 24%. Παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται λόγω της μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας και ο ανταγωνισμός εντείνεται, ο ΟΤΕ έχει όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά, αξιοποιώντας τα δυνατά του σημεία. Οι επενδύσεις θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα -των 640 εκατ. ευρώ- για να επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά στην κάλυψη FTTH, το 5G και τη δραστηριοποίηση σε νέες αγορές. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.