01 Μάι 2024
READING

Πώς αναπτύσσεται το δίκτυο της Carrefour

4 MIN READ

Πώς αναπτύσσεται το δίκτυο της Carrefour

Πώς αναπτύσσεται το δίκτυο της Carrefour

Ανοίγει νέο κατάστημα Express στην Αγορά Μοδιάνο, στη Θεσσαλονίκη.

Η Carrefour συνεχίζει την επανείσοδό της στην ελληνική αγορά, σταθερά, μεθοδικά, ενίοτε και σιωπηλά, με νέα, ευέλικτα concepts.

Στην εντατικοποίηση του πλάνου ανάπτυξης καταστημάτων με το σήμα Carrefour μέσα στη φετινή χρονιά, επενδύει η Retail & More, που ανέλαβε από πέρυσι να επανασυστήσει το γαλλικό brand στο ελληνικό κοινό. Η εταιρεία που ανήκει στον όμιλο AVE, συμφερόντων Νίκου Βαρδινογιάννη, έχει θέσει ως στόχο το άνοιγμα 20 νέων καταστημάτων Carrefour στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μέσω της στραγητικής των εξαγορών.

Η ταραχώδης παρουσία της Carrefour στην Ελλάδα

Παγκοσμίως, ο όμιλος Carrefour είχε τζίρο 90 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 1999, αποχώρησε τον Ιούνιο του 2012 από την εγχώρια αγορά και πούλησε το μερίδιο του 50% που διατηρούσε στην Carrefour – Μαρινόπουλος, στον όμιλο Μαρινόπουλου. Ο λόγος για τον οποίο διάλεξε τότε να αποχωρήσει η γαλλική αλυσίδα, ήταν διότι έβλεπε ότι η Ελλάδα δεν ήταν από τις αγορές που παρουσίαζαν προοπτική ανάπτυξης. Στο τέλος Μαρτίου του 2017 αφαιρέθηκαν οριστικά και οι τελευταίες ταμπέλες Carrefour, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα και την απορρόφηση του ομίλου Μαρινόπουλου από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Έμφαση σε επιμέρους εμπορικά σήματα

To μοντέλο λειτουργίας της Retail & More βασίζεται στο δυνατό “know how” του retail των super markets και του κλάδου των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG), στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά και στη διαφορετικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόβλεψη του επιχειρηματικού μοντέλου αναφέρει ότι στην Ελλάδα πρόκειται να αναπτυχθούν τα εμπορικά σήμερα Carrefour express, Carrefour market, Carrefour bio και Supeco.

Ακολουθώντας, μάλιστα, τα πρότυπα των convenience stores που γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση στα αστικά κέντρα, και δη στην Αθήνα, ένα επιπλέον μοντέλο που θα δούμε αφορά το πλήρως αυτοματοποιημένο Carrefour Flash 10/10. Πρόκειται για ένα κατάστημα που δεν θα διαθέτει ταμεία και η πληρωμή θα γίνεται αυτοματοποιημένα, όπως συμβαίνει στα καταστήματα χωρίς ταμεία που δημιούργησε το Amazon στο εξωτερικό. Ένα αντίστοιχο κατάστημα και μάλιστα το πρώτο αυτής της μορφής, δημιουργήθηκε από τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο του 2021 στην οδό Parmentier του Παρισιού.

Δυναμικό πλάνο ανάπτυξης

Για το 2023 η επιχείρηση προχώρησε στην εντατικοποίηση του πλάνου ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour. Στον υφιστάμενο σχεδιασμό έχει ενσωματωθεί η ωρίμανση των καταστημάτων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2022. Προβλέπεται εκτός των άλλων η έναρξη λειτουργίας 20 νέων καταστημάτων, όλα με τη μέθοδο του franchise και με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στις τουριστικές περιοχές και στην ελληνική περιφέρεια.

Ο όμιλος AVE, στον οποίο υπάγεται η Retail & More εξετάζει ταυτόχρονα την αξιοποίηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν ως συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου. Είναι ένας τρόπος να μεγαλώσει ταχύτερα, πέραν της οργανικής ανάπτυξης, εντάσσοντας καταστήματα-σημεία πώλησης στο δίκτυο της Carrefour και επιτυγχάνοντας αύξηση τζίρου και ενίσχυση του εκτοπίσματος της αλυσίδας.

Και PL από Έλληνες παραγωγούς

Σε σημαντικό στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη της Carrefour αναδεικνύεται η προμήθεια προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς – ένα μοντέλο λειτουργίας στο οποίο βασίστηκε με άκρως επιτυχημένα αποτελέσματα η Lidl Ελλάς. Και που όπως φαίνεται αποδίδει, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται έμφαση σε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, από επιλεγμένους παραγωγούς και με την απαιτούμενη συσκευασία.

Στα βασικά σημεία λειτουργίας και στρατηγικής για την Carrefour στην Ελλάδα είναι επίσης η αντιπροσώπευση και διανομή προϊόντων (τροφίμων-ποτών) για λογαριασμό τρίτων. Ο όμιλος της AVE μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής Retail & More εξάλλου έχει εισέλθει στο χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης -συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων-, αναζητώντας πιο επικερδείς δραστηριότητες που θα προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους και ισχυρότερες ταμειακές ροές.

Πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων με κοινή εταιρική ταυτότητα

Στους άμεσους στόχους της Retail & More και του διευθύνοντος συμβούλου, Βασίλη Στασινούλια, είναι η δημιουργία ενός νέου πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων με κοινή εταιρική ταυτότητα, όπου θα διατίθενται, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour, θα παρέχονται προϊόντα υψηλής ποιότητας και κορυφαίες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών.

Η αποτελεσματική υλοποίηση του Master Franchise Agreement του ομίλου AVE με την Carrefour, θεωρείται σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις, μία από τις περιπτώσεις όπου ο όμιλος πρέπει να δώσει βαρύτητα, προκειμένου να στηρίξει την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του συνολικά.

Άλλωστε, η σημαντικότερη εξέλιξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου αφορά στην υλοποίηση του Master Franchise Agreement με την Carrefour και την επένδυση σε υποδομές όπως συστήματα μηχανοργάνωσης, υπηρεσίες logistics και ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον εφαρμόστηκε νέο πλαίσιο ποιοτικού ελέγχου για τα προϊόντα που διακινούνται.

Τα πρώτα καταστήματα λιανικής άνοιξαν το καλοκαίρι του 2022 με την μέθοδο franchise. Αυτή την στιγμή λειτουργούν 22 καταστήματασε διάφορες περιοχές της χώρας, με πιο πρόσφατη προσθήκη στο δίκτυο το Carrefour Express στην ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Οι λιανικές πωλήσεις των franchise καταστημάτων ξεπέρασαν τα 7,5 εκ. ευρώ κατά τους μήνες λειτουργίας τους εντός του 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.