30 Απρ 2024
READING

Η Coca-Cola HBC από την βότκα Finlandia μέχρι τον καφέ Vergnano και τα premium Three Cents

5 MIN READ

Η Coca-Cola HBC από την βότκα Finlandia μέχρι τον καφέ Vergnano και τα premium Three Cents

Η Coca-Cola HBC από την βότκα Finlandia μέχρι τον καφέ Vergnano και τα premium Three Cents

Ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει σε εξαγορές που ενισχύουν τον χαρακτήρα 24/7

Συνεχίζοντας τις επενδύσεις με κατεύθυνση να καταστεί ο 24/7 Beverage Partner κάθε σύγχρονης επιχείρησης, η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε την εξαγορά της της Brown-Forman Finland, στην οποία ανήκει η βότκα Finlandia, αντί 220 εκατ. δολαρίων.

Μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ζόραν Μπογκντάνοβιτς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές στον απόηχο δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, είχε κάνει λόγο για την αξιολόγηση δύο πιθανών εξαγορών. Λίγους μήνες μετά, ανακοίνωσε την κτήση της Brown-Forman Finland.

Ποια είναι η Finlandia

Η Finlandia ιδρύθηκε το 1970 και είναι κορυφαία μάρκα βότκας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με ετήσιους όγκους 2,7 εκατομμυρίων κιβωτίων 9L παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερο από το 60% παράγεται εντός του γεωγραφικού αποτυπώματος της Coca-Cola HBC. Η Finlandia εμφιαλώνεται από την Anora Group στη Φινλανδία βάσει μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας παροχής υπηρεσιών παραγωγής και διατίθεται στην καθαρή έκδοση και σε πολλές ακόμα εκδόσεις με γεύση.

Η Coca-Cola HBC διανέμει τη Finlandia και άλλες μάρκες υψηλής ποιότητας οινοπνευματωδών ποτών για περισσότερα από 17 χρόνια και αυτή η εξαγορά θα εμπλουτίσει και θα ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της σε περισσότερες από τις αγορές της, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η εξαγορά της Finlandia αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Coca-Cola HBC στα premium ποτά, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάμειξης με premium και super-premium μη αλκοολικά έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (NARTD) και ενισχύοντας τις συνεργασίες της με πελάτες σε στρατηγικά σημαντικά κανάλια όπως το HoReCa.

Είναι προφανές ότι η Coca-Cola HBC μεταμορφώνεται από μια εταιρεία εμφιάλωσης και διανομής αναψυκτικών σε έναν πολυδιάσταστο οργανισμό σε ρορφήματα, ποτά και αναψυκτικά  θέλοντας να κατακτήσει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από αυτά που πίνουν καθημερινά καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η λογική του “Share of throat” είναι η στρατηγική της Coca-Cola Company και είναι σαφές οτι η Coca-Cola HBC ακολουθεί την ίδια στρατηγική.

Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου μέσω εξαγορών

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η Coca Cola HBC προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις. Ήταν τον περασμένο Αύγουστο όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της Three Cents πάλι από τη CC Beverages Holdings II B.V., με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ενώ οι ιδρυτές της Three Cents, Δημήτρης Νταφόπουλος, Γιώργος Μπάγκος, Γιώργος Τσιρίκος και Βασίλης Καλαντζής, εντάχθηκαν στο δυναμικό του ομίλου της Coca-Cola HBC, προκειμένου να συνεχίσουν να προωθούν το brand.

Η Three Cents είχε βρεθεί και στο επενδυτικό στόχαστρο του fund Virtus από τον Σεπτέμβριο του 2018, το οποίο τελικά εξαγόρασε τον Ιανουάριο του 2020 το 51% της εταιρείας και στη συνέχεια το 100% αυτής. Πέρυσι το fund Virtus έγινε ο κύριος μέτοχος της εισηγμένης στο Χ.Α. Ideal Holdings -σε αυτήν συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κάτσος, ο Πάνος Γερμανός, η οικογένεια Δαυίδ-, εισφέροντας σε αυτή τις μετοχές και της Three Cents. Με πρώτο ουσιαστικά έτος λειτουργίας το 2015, η Three Cents κατάφερε μέσα σε επτά χρόνια να έχει πωλήσεις, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, 7,7 εκατ. ευρώ (το 2021) και EBITDA 1,5 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα της Three Cents εξάγονται σήμερα σε πάνω από 36 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ από τον Νοέμβριο του 2020 διατίθενται και στη “ζεστή αγορά”.

Αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει πριν λίγο καιρό στην αγορά του καφέ με την εξαγορά της Casa Del Caffe Vergnano SpA θέλοντας να αποκτήσει αυτόνομη παρουσία σε αυτή την αγορά μετά την εξαγορά της Costa Coffee από την Coca-Cola.

Με σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από την αγορά των αναψυκτικών, η Coca Cola HBC θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές των εσόδων της διεκδικώντας μερίδιο και στην αγορά του καφέ.Την ίδια στρατηγική υπηρετούν όλες αυτές οι κινήσεις στα premium αναψυκτικά και τώρα στα αλκοολούχα ποτά ώστε να καλύψει πιθανές απώλειες που θα έχει από τη στροφή σε πιο υγιεινή διατροφή, τάση που ήταν ήδη ισχυρή, αλλά φαίνεται ότι ενισχύεται περαιτέρω μετά την πανδημία. Και κυρίως να έχει μερίδιο σε κάθε ρόφημα ή ποτό που αγοράζουν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η είσοδος στην αιγυπτιακή αγορά

Παράλληλα, ήδη από το 2021 είχε πραγματοποιήσει την είσοδό της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Αφρικής, εξαγοράζοντας την εμφιαλώτρια εταιρεία της Coca Cola της Αιγύπτου, σε μια κίνηση που έφτασε τα 427 εκατ. δολ., για το 94,7% της εταιρείας το οποίο κατείχαν η The Coca Cola Co., η MAC Beverages Ltd και κάποιοι μικρομέτοχοι.

Μαζί με αυτή της Νιγηρίας, η αιγυπτιακή αγορά καλύπτουν το 25% του πληθυσμού της ηπείρου. Η συγκεκριμένη εξαγορά έδωσε την ευκαιρία για μόχλευση της παρουσίας της σε μία αναπτυσσόμενη αγορά μέσω της εμπειρίας της και του χαρτοφυλακίου των brands της, διευρύνοντας παράλληλα την έκθεση της Coca Cola HBC σε αγορές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο όμιλος Coca Cola HBC αύξησε το 2022 τις επενδύσεις του κατά 49 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να μεριμνά για κρίσιμα projects ανάπτυξης, για την αναβάθμιση εργοστασίων σε συγκεκριμένες αγορές, την διεύρυνση της βάσης των ψυγείων ενεργειακής απόδοσης και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που έχουν τεθεί. Μένει να δούμε μετά την περίπτωση της Finlandia, ποια θα είναι η επόμενη -δεύτερη- κίνηση εξαγοράς του ομίλου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.