03 Μάι 2024
READING

Γιατί η Lamda Development ίδρυσε την Ellinikon Hospitality Investments

4 MIN READ

Γιατί η Lamda Development ίδρυσε την Ellinikon Hospitality Investments

Γιατί η Lamda Development ίδρυσε την Ellinikon Hospitality Investments
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Μεταβιβάστηκαν οι συμμετοχές της σε Belt Riviera και Malt Riviera

Τον Νοέμβριο του 2020 η Lamda Development και η ΤΕΜΕΣ είχαν ανακοινώσει τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου. Η σύμπραξη αυτή θα υλοποιούσε το όραμα των δύο εταιρειών για την εδραίωση της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Στα σχέδια αυτά είχαν αναφερθεί εξάλλου τον περασμένο Οκτώβριο Σπύρος Ι. Λάτσης και ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου κατά την τελετή έναρξης των εργασιών για το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού, μιλώντας επισήμως και για ένα οικιστικό πρόγραμμα 15 ορόφων ή 50 μέτρων στην περιοχή υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος, και σε δεύτερη φάση έναν πύργο 50 μέτρων και παραθαλάσσιες κατοικίες πλησίον της λεωφόρου Αλίμου, που θα ήταν διαθέσιμες προς πώληση το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα ξενοδοχεία

Ενάμισι χρόνο μετά, η συμφωνία μεταξύ Lamda Development και ομίλου ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτη της Costa Navarino, για τα πεντάστερα ξενοδοχεία προχώρησε, με την ίδρυση δύο μικτών εταιρειών που θα αναπτύξουν αντίστοιχες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά όσο και στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού.

Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί εμπορική ζώνη με πολυτελή καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα branded τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα, που θα θα καλύψουν συνολικά επιφάνεια 63.000 τ.μ, ανέρχεται αρχικά σε 300 εκατομμύρια ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της κατασκευής των αναπτύξεων στο τέλος 2026.

Προϊόν της σύμπραξης των δύο εταιρειών ήταν η Belt Riviera με συμμετοχή 70% της ΤΕΜΕΣ και 30% της Ελληνικό Α.Ε. (100% θυγατρική της Lamda Development) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 46,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άμεσα καταβλήθηκε ποσό 18,6 εκατ. ευρώ κατ’ αναλογία από τα δύο μέρη, και το υπόλοιπο δύναται να καταβληθεί σε βάθος πενταετίας. Αντίστοιχα, το δεύτερο joint venture Malt Riviera συστήθηκε με αναλογία 70% από την ΤΕΜΕΣ και 30% από την Ελληνικό Α.Ε., και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 62,5 εκατ. ευρώ.

Η Ellinikon Hospitality Investments

Και τώρα, η Lamda Development προχώρησε στην ίδρυση μιας νέας εταιρείας, της Ellinikon Hospitality Investments, ως θυγατρικής της Ελληνικό Α.Ε., όπου μεταβιβάστηκαν οι συμμετοχές της στις δύο τουριστικές αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο.

Η συνολική αξία των πολυτελών τουριστικών επενδύσεων που σχεδιάζουν ΤΕΜΕΣ και Lamda εκτιμάται, βάσει των τελευταίων δεδομένων όσο αφορά το κόστος κατασκευής, σε 0,5 δις. (αξία γης και κατασκευή). Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία συνεργασίας στο Ελληνικό που είχε ανακοινωθεί το 2020 και αρχικά είχε γίνει λόγος για συνολική επένδυση 300 εκατ. ευρώ.

Η Belt Riviera έχει αποκτήσει την πλήρη κυριότητα επί ακινήτου έκτασης 80.011 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α2» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, στο οποίο θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες – διαμερίσματα (branded residences). Θα συνορεύουν με την προνομιακή παράκτια οικιστική ζώνη των υπερπολυτελών κατοικιών (The Cove Villas και The Cove Residences). Πρόσφατα, δε, η Βελτ Riviera υπέγραψε συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης.

Η Malt Riviera, από την άλλη, έχει στην κατοχή της το δικαίωμα επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» στο οποίο θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια και οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences). Θα βρίσκονται δίπλα στην αναβαθμισμένη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και σε μικρή απόσταση από το Riviera Galleria και το εμβληματικό ψηλό κτήριο κατοικιών Riviera Tower.

Με βάση το καταστατικό της η Ellinikon Hospitality Investments έχει διευρυμένο αντικείμενο – μεταξύ άλλων, παροχή υπηρεσιών εταιρειών επενδύσεων, κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτήρια, παροχή υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης, αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η Lamda Development στοχεύει κυρίως στην βέλτιστη διαχείριση των χρηματικών ροών της, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντικά να μπουν στην ίδια εταιρεία και άλλες αναπτύξεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.