01 Μάι 2024
READING

Γιατί οι καταναλωτές κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ από τις πλατφόρμες;

6 MIN READ

Γιατί οι καταναλωτές κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ από τις πλατφόρμες;

Γιατί οι καταναλωτές κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ από τις πλατφόρμες;

Σε προτεραιότητα η ταχύτητα και ειδικότερα η παράδοση των προϊόντων που πραγματοποιείται εντός περίπου 1 ώρας από την παραγγελία

Οι κινήσεις των σούπερ μάρκετ για διαρκή ενίσχυση της omnichannel εμπειρίας των πελατών τους φαίνεται πως έχουν όντως ανταπόκριση, όπως έδειξε και έρευνα της Exceed Consulting που παρουσιάστηκε στο 15ο συνέδριο ECR Hellas. Γιατί οι καταναλωτές πλέον δεν διστάζουν να παραγγείλουν τα ψώνια τους ηλεκτρονικά, δείχνοντας τη σαφέσταση προτίμησή τους ωστόσο στις πλατφόρμες με τις οποίες έχουν συνάψει συνεργασία και λιγότερα συχνά στα e-shops των ίδιων των σούπερ μάρκετ.

Το λανσάρισμα των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ αποτέλεσε μια ταχύτατη αντίδρασή τους κατά την πανδημική διετία, δημιουργώντας ένα σημαντικό υπόβαθρο για περαιτέρω ανάπτυξη. Ξεκινώντας οι περισσότερες από μηδενική βάση, εξέλιξαν τα e-shop τους βάσει των αναδυόμενων αγοραστικών αναγκών και των εξωτερικών συνθηκών, φτάνοντας το 2022 να εμφανίσουν άνοδο 5% στην αξία των online πωλήσεων συγκριτικά με το 2021, οι οποίες άγγιξαν τα 266 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group.

Τι κάνουν τα σούπερ μάρκετ

Σήμερα συνεργασία με ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ αλυσίδων έχει η efood (με Σκλαβενίτη), η Wolt (με MyMarket, ΑΒ Βασιλόπουλο, Μασούτη, Κρητικό και e-fresh.gr), η BOX (με Μασούτη, Κρητικό και e-fresh.gr) και η InstaShop (με MyMarket και ΑΒ Βασιλόπουλο).

Ο Σκλαβενίτης ήταν η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ξεκίνησε συνεργασία με πλατφόρμα για της ηλεκτρονικές παραγγελίες, κίνηση η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε εν μέσω του πρώτου lockdown το 2020, αρχικά στην Αττική και σιγά σιγά σε πολλές περιοχές της χώρας. Η συνεργασία της με την efood καλά κρατεί, αφού η Σκλαβενίτης βρίσκεται στην πλατφόρμα ήδη τρία χρόνια χωρίς ανταγωνιστή, διαθέτοντας χιλιάδες κωδικούς προϊόντων και μάλιστα, διατηρώντας δωρεάν την παράδοση άνω των 30 ευρώ επωμιζόμενη το σύνολο του κόστους προς την efood.

Τον Μάιο του 2022 η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με το InstaShop, με στόχο την παράδοση προϊόντων κατ’ οίκον αρχικά για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για την Αθήνα. Στην εφαρμογή είναι διαθέσιμα περισσότερα από 10.000 προϊόντα, τα οποία παραδίδονται εντός 1 ώρας και στις ίδιες τιμές με τα σημεία της αλυσίδας. Το καλοκαίρι του 2022 εγκαινίασε τη συνεργασία της με την Wolt με περισσότερους από 7.500 κωδικούς προϊόντων, τους οποίους μπορούν να αποκτούν οι καταναλωτές από Δευτέρα έως και Σάββατο, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, σε περίπου 40 λεπτά. Η συνεργασία εκτός από την Αττική, πλέον έχει επεκταθεί και σε καταστήματα σε, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Κοζάνη, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Ρέθυμνο, Ιωάννινα, Σέρρες και Χαλκίδα.

Από τον Ιανουάριο του 2022, η My market διατηρεί συνεργασία με τη Wolt για την ταχεία παράδοση των προϊόντων της μέσω της εφαρμογής της εταιρείας delivery. Ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο στους q-commerce συνεργάτες της My market προστέθηκε και η InstaShop. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή διατίθενται περισσότερα από 7.000 προϊόντα, τα οποία καλύπτουν όλες τις βασικές κατηγορίες, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι διαθέσιμοι κωδικοί σε τιμές καταστημάτων.

Από την πλευρά της η Μασούτης εγκαινίασε στα τέλη του 2022 τη συνεργασία της με την πλατφόρμα της Wolt, για παραδόσεις σε λιγότερο από 1 ώρα. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη σε Bόλο, Λάρισα, Πάτρα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, για παραγγελία ανάμεσα σε 5.000 κωδικούς, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα προ-παραγγελίας μέσω της Wolt όλες τις ημέρες της εβδομάδας για όλο το 24ωρο με παράδοση εντός του προκαθορισμένου ωραρίου. Το ίδιο έπραξε και με την ΒΟΧ

Εκτός αυτών, η e-fresh.gr μέσω της πρόσφατης συνεργασίας της με τη Wolt εξυπηρετεί τις παραγγελίες όλο το 24ωρο, γίνονται δηλαδή παραδόσεις ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, υπηρεσία που παρέχεται από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ταχύτητα υπέρ πάντων

Οι υπηρεσίες γρήγορης παράδοσης προϊόντων στο χώρο του πελάτη αποτέλεσαν ωστόσο συνειδητή επιλογή για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να ενισχύσουν αποδοτικά το last mile τους. Οι συνεργασίες που έχουν ήδη συνάψει μεγάλοι παίκτες της αγοράς με εταιρείες delivery εστιάζουν στη μείωση του χρόνου παράδοσης, σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν δέλεαρ για την προτίμηση των καταναλωτών.

Και τα κατάφεραν περίφημα, αφού πάνω από το 42% των καταναλωτών που ψωνίζει από ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, κάνει τις παραγγελίες του μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες. Ειδικοτερα, το 5,80% πάντοτε και το 36,30% πολύ συχνά.

Βασικός λόγος που επιλέγουν το κανάλι αυτό αντί να ψωνίσουν απευθείας από το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ είναι ο γρήγορος χρόνος παράδοσης των προϊόντων, χρόνος που συνήθως είναι λιγότερος από 1 ώρα.

Μάλιστα, οι καταναλωτές, ως απόλυτα εξοικειωμένοι με τα συστήματα live tracking από τις γενικότερες online παραγγελίες σε μεγάλα marketplaces, ζητούν το ίδιο και από τα καταστήματα που βρίσκονται καθημερινά στην πραγματικότητά τους, τα σούπερ μάρκετ. Έτσι μέσω συστήματος ζωντανής παρακολούθησης, οι χρήστες θέλουν να είναι σε θέση να βλέπουν τόσο τα στάδια της παραγγελίας, όσο και το πού βρίσκεται ο/η διανομέας, μετά την παραλαβή της παραγγελίας τους από το κατάστημα. Επιπλέον, εκτός από την άμεση παράδοση, οι πελάτες επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν την παραγγελία τους για την ημέρα και την ώρα που τους εξυπηρετεί, όπως και να τους δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με κάρτα ή με μετρητά κατά την παράδοση.

Προσφορές και πρόσβαση

Οι καταναλωτές σε ποσοστό 44,18% επιλέγουν να ψωνίζουν μέσα από τις πλατφόρμες διότι θεωρούν ότι βρίσκουν τις καλύτερες προσφορές, ενώ ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι θεωρούν πως έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις εν λόγω πλατφόρμες. Τάδε έφη το 40,86 των e-shoppers που συμμετείχαν στην έρευνα της Exceed Consulting, κάτι που δείχνει τη μεγάλη διείσδυση που έχουν πλέον οι πλατφόρμες στους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι είναι πλέον εξοικειωμένοι με την παραγγελία κυρίως φαγητού.

Τι επιτυγχάνουν οι q-commerce συνεργασίες

Μέσα από τη συνεργασία με τις πλατφόρμες, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενισχύουν την πελατειακή τους βάση, προσελκύοντας κυρίως καταναλωτές μικρότερων ηλικιών, οι οποίοι κατά βάση χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες, ενώ μειώνουν κατά πολύ το κόστος παράδοσης από τα μικρότερα φυσικά καταστήματα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως εμφανίζονται ιδιαίτερα δημοφιλείς κυρίως γυναίκες (64,7%) ηλικίας 25-55 ετών, ανωτέρου και ανωτάτου μορφωτικού επιπέδου και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Εκτός από τη μείωση κόστους -που απασχολεί εξάλλου τα σούπερ μάρκετ λόγω και των χαμηλων πτήσεων των δικών τους e-shops- μέσα από τις πλατφόρμες οι αλυσίδες μπορούν να προβούν και σε άλλα είδη προσφορών, συμμετέχοντας στις προωθητικές ενέργειες που κάνουν οι πλατφόρμες και στα προγράμματα επιβράβευσης που εφαρμόζουν αυτές.

Οι συμπράξεις των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με εταιρείες delivery, όπως η efood, η Wolt, η BOX και η InstaShop, δείχνουν ότι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και τις τάσεις της αγοράς, που θέλουν ευκολία και ταχύτητα, δημιουργώντας ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για γρήγορες ηλεκτρονικές αγορές και ακόμη πιο γρήγορες παραδόσεις προϊόντων. Στόχος όλων, να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες των καταναλωτών και μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι, προκειμένου να φτάσουν στο σημείο το 5% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του 2023.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.