01 Μάι 2024
READING

Γιατί έγινε η εξαγορά των Attica και ποιο είναι το μέλλον

4 MIN READ

Γιατί έγινε η εξαγορά των Attica και ποιο είναι το μέλλον

Γιατί έγινε η εξαγορά των Attica και ποιο είναι το μέλλον

Μία εξαγορά που για τον όμιλο Ideal Συμμετοχών που την πραγματοποίησε, αποτελεί ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, είναι αυτή της Attica Department Stores. Γιατί αφενός η γνωστή εταιρεία πολυκαταστημάτων λιανικής έχει διαρκώς ανοδική πορεία, καθαρό ισολογισμό και υψηλή κερδοφορία. Αφετέρου η πρόκληση του διαρκώς αυξανόμενου τουρισμού στη χώρα θεωρείται ένας ακόμα ενισχυτικός παράγοντας που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση της Ideal Συμμετοχών μετά από διαπραγματεύσεις με τους μετόχους της Attica, να αποκτήσει το 100% των μετοχών της. 

Από την πλευρά της οι μέτοχοι της Attica αποκτούν ποσοστό 17,36% στον όμιλο Ideal, ως μέρος της συμφωνίας στην οποία το 65% του τιμήματος προέρχεται από μετρητά που θα εισπράξουν και το υπόλοιπο 35% από την εισφορά των μετοχών. 

Την ίδια ώρα το ισχυρό brand της Attica αποτελεί εχέγγυο για καλές αποδόσεις σε τζίρο και κέρδη, ενώ σε συνδυασμό με τα κομβικά σημεία που καταλαμβάνουν τα καταστήματα σε Mall, Golden Hall, Πανεπιστημίου και στη Θεσσαλονίκη σε Τσιμισκή και Cosmos, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της επένδυσης αυτής. 

Στα 100 εκατομμύρια ευρώ το τίμημα

Η συμφωνία προβλέπει ότι το τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η IDEAL θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την IDEAL τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της IDEAL Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της IDEAL μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Εξετάζοντας τα οικονομικά μεγέθη της Attica, θα δούμε ότι το 2022 ο τζίρος της ήταν στα 190 εκατομμύρια ευρώ με EBITDA 19,3 εκατομμύρια και κέρδη προ φόρων 12, εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν μάλιστα η πιο αποδοτική από πλευράς τζίρου, ξεπερνώντας ακόμα και το 2019 όπου είχε τζίρο 183,7 εκατομμύρια, EBITDA 18,1, ενώ τα κέρδη της προ φόρων ήταν ελαφρώς υψηλότερα τη συγκεκριμένη χρονιά στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Attica έχει την ονομασία «Ελληνικό» και εκεί πρόκειται να δημιουργήσει μελλοντικά δύο ακόμα καταστήματα στο Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria. Πρόσφατα όμως επέκτεινε και στην ανακαίνιση και επέκταση του 5ου ορόφου, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις στον 3ο και στον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου. 

Δυνατότητα να επιλέγει εκείνη τους προμηθευτές της

Σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται ότι η Attica έχει την διαπραγματευτική ισχύ και το εκτόπισμα να επιλέγει εκείνη τους προμηθευτές που επιθυμεί για τα καταστήματά της. Στα ράφια της οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ευρωπαϊκά και αμερικανικά brands ένδυσης και υπόδησης όπως τα Marni, JW Anderson, Ganni, AMI Paris, Alexandre Mattiussi, Anya Hindmarch, Ganni, Chiara Boni, Farm Rio, Fabiana Filippi, St. John, Self-Portrait και Acne Studios και γνωστά luxury brands, που χαίρουν υψηλής αναγνωρισιμότητας σε πιο απαιτητικά κοινά μεσο-υψηλής εισοδηματικής τάξης, όπως οι Hugo Boss, Polo, Gant, Lacoste, Burberry, Moncler, Max Mara, Zadig & Voltaire, MCM, Kalista, Michael Kors, Marc Jacobs.

Αυτό που κατάφεραν τα καταστήματα Attica είτε πρόκειται για το Golden Hall και το Σύνταγμα, είτε για τη Θεσσαλονίκη, ήταν να κερδίσουν ένα αφοσιωμένο κοινό στον τομέα των ειδών πολυτελούς ένδυσης αλλά και στα επώνυμα προϊόντα βασικής ένδυσης που είναι πιο οικονομικά ως προς την τιμή τους. Ταυτόχρονα όμως κέρδισαν και μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών που προέρχεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίοι επέστρεψαν ύστερα από την άρση των περιορισμών λόγω Covid οι πρώτοι και των άμεσων επιπτώσεων λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου οι δεύτεροι.

Ενδιαφέρον βέβαια για το μέλλον έχει και τι θα αποφασίσει να κάνει η Ideal με τα Attica, γιατί η φιλοσοφία της αγγίζει αυτή ενός fund, το οποίο επενδύει αρχικά και αποεπενδύει πουλώντας τη συμμετοχή του με τις ανάλογες υπεραξίας. Επομένως η στρατηγική κατεύθυνση της Ideal που φάνηκε και στην πώληση της Three Cents με 49,5 εκατομμύρια ευρώ στην Coca Cola HBC, δείχνει πιθανότατα το δρόμο και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.