03 Μάι 2024
READING

Θετικές οι προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών

4 MIN READ

Θετικές οι προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Θετικές οι προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Συνεχίζει τις επενδύσεις και την αύξηση δυναμικότητας κλινών

Με την επέκταση του Διαβαλκανικού να έχει μπει στην τελική ευθεία, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών συνεχίζει να υλοποιεί έναν ακόμη επενδυτικό κύκλο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, θέτοντας στο επίκεντρο την αύξηση των κλινών και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών και προϊόντων του για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη μεταπανδημικά ζήτηση.

Από το 2017, ο όμιλος προχώρησε σε επενδύσεις συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκαν σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής, όπως για παράδειγμα το υβριδικό χειρουργείο και η ρομποτική τεχνολογία. Παράλληλα, στοχεύει στην αύξηση της δυναμικότητας των κλινών του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Ιατρικό Αθηνών υλοποιεί ακόμη μια φάση επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023 με το πέρας των εργασιών επέκτασης στο Διαβαλκανικό. Τα 12 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα διατεθούν για την αποπεράτωση και τον εξοπλισμό της νέας μονάδας, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν επενδύσεις επέκτασης στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, καθώς και την εξαγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων μαγνητικών τομογράφων.

Η επέκταση στο Διαβαλκανικό

Ειδικότερα, η σημαντική επένδυση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης αφορά την επέκτασή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές φθινόπωρο. Στο νέο κτίριο θα δημιουργηθεί νέο ογκολογικό κέντρο, ενώ εκεί αναμένεται να μεταφερθούν γραφεία και κέντρα εκπαίδευσης, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα κλινών στο υπάρχον κτίριο. Ανάλογο θα είναι το σχέδιο επέκτασης και στην Αθήνα, όπου θα γίνει χρήση όμορου ακινήτου.

Παράλληλα θα προσθέσει 100 νέες κλίνες στο Διαβαλκανικό, το οποίο έχει κλείσει 22 χρόνια λειτουργίας και σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιατρικού, βρίσκεται στην κορυφή κερδοφορίας αλλά και πληρότητας σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ συγκεντρώνει και πολύ υψηλού επιπέδου επιστήμονες που επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Η προοπτική για ένα πάρκο υγείας

Ο όμιλος εξάλλου διαθέτει προς αξιοποίηση και μια μεγάλη έκταση της τάξεως των εκατό στρεμμάτων στην Παιανία, σε προνομιακό σημείο στην Παιανία, δίπλα στην Αττική Οδό και όχι μακριά από το αεροδρόμιο, όπου υπάρχει προοπτική για αξιοποίηση προς τη δημιουργία ενός ιατρικού πάρκου στο μέλλον.

Ειδικότερα, το Ιατρικό Αθηνών μελετά για τη συγκεκριμένη περιοχή μια μεγάλη επένδυση που θα φτάσει τα 150- 180 εκατ. ευρώ, με τη δημιουργία μεγάλου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πάρκου υγείας, με πολλαπλές κλινικές, μονάδες ευεξίας, γήπεδα, συνδυάζονταςτον τομέα τομέα υγείας με τις νέες τάσεις της εποχής.

Ένα δυναμικό δίκτυο κλινικών

Σήμερα το δίκτυο των νοσοκομείων του ομίλου περιλαμβάνει εκτός από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, το Ιατρικό Ψυχικού, το Ιατρικό Περιστερίου, το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Παιδιατρικό Ιατρικού Διαβαλκανικού, η Μαιευτική Ιατρικού Διαβαλκανικού και το Ιατρικό Δάφνης. Σημαντικές είναι οι συμφωνίες συνεργασίες που έχει συνάψει με μονάδες σε όλη τη χώρα, όπως με το πολυϊατρείο Διαγωνιστική Νάξου, για την παροχή υπηρεσιών σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Ανάλογα, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών διατηρεί σταθερές συνεργασίες σε Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και στη Μ. Ανατολή.

Μέχρι το 2021, το δυναμικό του ομίλου Ιατρικού Αθηνών περιλάμβανε και την γενική κλινική Γαία, την οποία πούλησε στο Ιασώ. Η μεταβίβαση αυτή στο σύνολο της έγινε στο πλαίσιο εξορθολογισμού των λειτουργιών του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι καθώς τόσο η γενική κλινική όσο και το Γαία, λειτουργούσαν στο 100% της δυναμικότητας τους χωρίς δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της λειτουργίας τους λόγω χωροταξικών περιορισμών. Οι περιορισμοί αυτοί δεν επέτρεπαν την δημιουργία επιπλέον κλινών, αναγκαίων για να καλυφθεί η συνεχώς αυξανομένη ζήτηση.

Η περίπτωση των Medsana

Πρόκειται για τη θυγατρική του ομίλου στην Ρουμανία, η οποία πλέον -ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες- μετρά τέσσερα κέντρα με 340 άτομα έμμισθο προσωπικό και συνεργάτες ιατρούς. Τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά για τη δραστηριότητα του ομίλου στη ρουμανική αγορά, με 100.000 επισκέψεις ετησίως, 26.500 επισκέψεις εταιρικών πελατών, 11.000 ασφαλισμένους σε προγράμματα capitation (κλειστού τύπου), 204.000 εργαστηριακές αναλύσεις, 24.000 απεικονιστικές εξετάσεις το χρόνο.

Τα μεγέθη

Από το 2015 και μετά, ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 25% σε πείσμα της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Παρά μάλιστα την πανδημική διετία που επηρέασε βραχυπρόθεσμα την απόδοσή του, τα αποτελέσμα βελτιώθηκαν και έτσι το 2022 το Ιατρικό Αθηνών αύξησε τον κύκλο εργασιών του από τα 226 στα 233,4 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω του μεγαλύτερου ενεργειακού κόστους, είδε το EBITDA να μειώνεται από τα 35,6 στα 32,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 15,05 στα 6,84 εκατ. ευρώ.

Οι προσδοκίες του ομίλου για φέτος είναι ανοδικές, λόγω κυρίως της ισχυρότερης ζήτησης που παρουσιάζει η αγορά της ιδιωτικής υγείας, αλλά και του γεγονότος ότι παρατηρείται μια τάση σχετικής σταθεροποίησης στο μέτωπο των εξόδων. Οι λόγοι για την υψηλή ζήτηση καθορίστηκαν από τα περισσότερα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους ως μέρος προγράμματος κινήτρων αλλά και από την πανδημική πραγματικότητα που ανέδειξε τις δυσχέρειες των κρατικών νοσοκομείων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.