02 Μάι 2024
READING

Το σίριαλ του εμπορικού σήματος της Apple

4 MIN READ

Το σίριαλ του εμπορικού σήματος της Apple

Το σίριαλ του εμπορικού σήματος της Apple

Η ασυνήθιστη μάχη της Apple για τα δικαιώματα του εμπορικού της σήματος

Ο τεχνολογικός κολοσσός ενεπλάκη πρόσφατα σε μια διαμάχη με την ένωση φρουτοπαραγωγών σχετικά με το εμπορικό σήμα και την εικόνα του εμβληματικού μήλου του στην Ελβετία. Η περίεργη αυτή υπόθεση όμως δεν είναι η μοναδική για την εταιρεία που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε πλέον την τεχνολογία.

Η Fruit Union Suisse, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τους Ελβετούς φρουτοπαραγωγούς και ιδρύθηκε πριν από 111 χρόνια, έχει σήμερα ως λογότυπο ένα κόκκινο μήλο με λευκό σταυρό, ενσωματώνοντας την εθνική σημαία της Ελβετίας σε ένα από τα πιο συνηθισμένα φρούτα της χώρας. Ωστόσο, η προσπάθεια της Apple να εξασφαλίσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των απεικονίσεων των μήλων έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ένωση Φρούτων Ελβετίας, γεγονός που ενδεχομένως καθιστά αναγκαία την αλλαγή του λογότυπου. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο στόχος της τεχνολογικής εταιρείας δεν είναι να προστατεύσει το εικονικό λογότυπο με το δαγκωμένο μήλο, αλλά να μονοπωλήσει τα δικαιώματα του ίδιου του πραγματικού φρούτου.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Apple ξαναφέρνει την επανάσταση στην τεχνολογία

Γιατί, όμως, οι Ελβετοί φρουτοπαραγωγοί έχουν αυτές τις ανησυχίες; Φαίνεται πως η υπόθεση της Fruit Union Suisse αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης. Η Apple έχει υποβάλει παρόμοια αιτήματα στις αρχές πνευματικής ιδιοκτησίας παγκοσμίως, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας. Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Αρμενία έχουν ικανοποιήσει τα αιτήματα της Apple, αντανακλώντας τη δυναμική μιας ακμάζουσας παγκόσμιας βιομηχανίας που ενθαρρύνει τις εταιρείες να ανταγωνίζονται έντονα για εμπορικά σήματα.

Πώς ξεκίνησαν οι νομικές μάχες

Οι αρχές για την επιδίωξη της Apple να αποκτήσει το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα στην Ελβετία, πηγαίνουν πίσω στο 2017, όταν η εταιρεία υπέβαλε αίτηση στο Ελβετικό Ινστιτούτο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IPI). Η αίτηση επεδίωκε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για μια ρεαλιστική ασπρόμαυρη απεικόνιση της ποικιλίας μήλου Granny Smith, κοινώς γνωστής ως πράσινο μήλο. Ο εκτενής κατάλογος των αιτούμενων χρήσεων της Apple επικεντρώθηκε κυρίως σε ηλεκτρονικά, ψηφιακά και οπτικοακουστικά καταναλωτικά αγαθά και υλικό.

Μετά από μια παρατεταμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Apple και της IPI, το αίτημα έγινε εν μέρει δεκτό το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Ωστόσο, η απόφαση της IPI ήταν περιορισμένη, επιτρέποντας στην Apple δικαιώματα που αφορούσαν μόνο ορισμένα αγαθά. Η IPI επικαλέστηκε μια νομική αρχή που θεωρεί ότι οι γενικές εικόνες κοινών αγαθών, όπως τα μήλα, αποτελούν μέρος του δημόσιου τομέα. Σε απάντηση, η Apple άσκησε έφεση την άνοιξη.

Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει σαφήνεια όσον αφορά τις χρήσεις του σχήματος μήλου που επιδιώκει να προστατεύσει η Apple, η Ένωση Φρουτοπαραγωγών φοβάται τους πιθανούς περιορισμούς σε κάθε οπτικοακουστική αναπαράσταση ενός μήλου, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα ενημέρωσης. Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις δραστηριότητες της οργάνωσης, δημιουργώντας ενδεχομένως μια επισφαλή κατάσταση κάθε φορά που διαφημίζεται με ένα μήλο.

Άλλες μάχες της Apple

Τα τελευταία χρόνια, η Apple έχει διεκδικήσει διάφορες υποθέσεις που σχετίζονται με τα εμπορικά της σήματα, όπως μια εφαρμογή προετοιμασίας γευμάτων με λογότυπο αχλαδιού, έναν τραγουδοποιό με το όνομα Frankie Pineapple, έναν γερμανικό ποδηλατόδρομο, ένα ζευγάρι κατασκευαστών χαρτικών – ακόμη και μια σχολική περιφέρεια. Η εταιρεία ενεπλάκη, επίσης, σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη με τη μουσική εταιρεία των Beatles, την Apple Corps, η οποία τελικά κατέληξε σε λύση το 2007.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που διεξήχθη το 2022 από το Tech Transparency Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην έρευνα μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η Apple υπέβαλε περισσότερες ενστάσεις για εμπορικά σήματα -δηλαδή προσπάθειες για την επιβολή της πνευματικής της ιδιοκτησίας έναντι άλλων εταιρειών- από ό,τι η Microsoft, το Facebook, η Amazon και η Google μαζί μεταξύ 2019 και 2021. Οι ίδιες αυτές οι εταιρείες έχουν κατοχυρώσει εμπορικά σήματα κοινών όρων όπως “Windows” ή “Prime”.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Apple επισημαίνει την επιτυχία του App Store;

Τι συμβαίνει σήμερα

Το τρέχον αίτημα της Apple επιδιώκει μόνο δικαιώματα επί μιας ασπρόμαυρης εικόνας ενός μήλου. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να παρέχει την ευρύτερη δυνατή προστασία επί του σχήματος, επιτρέποντας στην Apple να καταδιώξει παραβιάσεις που αφορούν μήλα που απεικονίζονται σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων.

Η ετυμηγορία του ελβετικού δικαστηρίου για την εν λόγω υπόθεση θα αργήσει να εκδοθεί για αρκετούς μήνες, ενδεχομένως και για χρόνια. Για τους Ελβετούς καλλιεργητές μήλων, διακυβεύονται “εκατομμύρια” αν χρειαστεί να αλλάξουν το σήμα τους μετά από μια απόφαση. Η Fruit Union Suisse υποστηρίζει, επίσης, ότι το μήλο είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο που θα πρέπει να είναι ελεύθερο για όλους να το χρησιμοποιούν. Εξάλλου δεν “εφηύρε” η Apple τα μήλα.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.