02 Μάι 2024
READING

Πώς μπορεί να αλλάξει η εμπειρία αγοράς αυτοκινήτων

4 MIN READ

Πώς μπορεί να αλλάξει η εμπειρία αγοράς αυτοκινήτων

Πώς μπορεί να αλλάξει η εμπειρία αγοράς αυτοκινήτων

Επαναπροσδιορίζοντας το μοντέλο της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων

Πάνε οι μέρες των παραδοσιακών, γεμάτων κόσμο αντιπροσωπειών αυτοκινήτων. Η Rivian, ένας ανερχόμενος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων, πρόκειται να φέρει επανάσταση στην εμπειρία αγοράς αυτοκινήτων με μια σειρά καινοτόμων εκθεσιακών χώρων retail που έχουν ως στόχο να επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία αγοράς αυτοκινήτων, απομακρυνόμενοι από τη συμβατική έννοια της αντιπροσωπείας.

Με την ονομασία “Spaces”, αυτά τα σημεία λιανικής πώλησης δίνουν λιγότερη έμφαση στην επίδειξη αυτοκινήτων και περισσότερη έμφαση στο lifestyle και τις εμπειρίες που προσφέρουν τα EVs της Rivian. Το πρώτο Rivian Space έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στην Meatpacking District της Νέας Υόρκης, ενώ σχεδιάζονται επιπλέον τοποθεσίες στην Καλιφόρνια, το Τέξας και σε άλλες περιοχές.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Lamborghini περνάει στην αιωνιότητα

Rivian Space

Οι επισκέπτες σε ένα από τα Rivian Spaces θα συναντήσουν ένα συναρπαστικό περιβάλλον που παρουσιάζει τα εξαρτήματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα R1T και R1S της Rivian. Ο χώρος διαθέτει ένα σαλόνι που κοσμείται με vintage έπιπλα, έναν καθορισμένο χώρο για εκδηλώσεις της κοινότητας και ένα ή δύο αυτοκίνητα που εκτίθενται. Αυτό που δεν θα βρουν οι επισκέπτες είναι υπερβολικές επιδείξεις γυαλιστερών οχημάτων ή επιθετικούς πωλητές που ανυπομονούν να κλείσουν συμφωνίες.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν χώροι όπου οι πελάτες θα μπορούν να αισθάνονται συνδεδεμένοι και να συμμετέχουν. Αυτοί οι χώροι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με τα οχήματα της Rivian και να ασχολούνται με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.

Αυτός ο επαναπροσδιορισμός του μοντέλου της αντιπροσωπείας ακολουθεί τα βήματα άλλων κατασκευαστών EV. Η Tesla, για παράδειγμα, έχει “αντιπροσωπείες” στρατηγικά τοποθετημένες σε συμπαγείς βιτρίνες καταστημάτων σε εμπορικούς δρόμους, αλλά και μέσα σε εμπορικά κέντρα. Η πολυτελής μάρκα EV, Lucid Motors, έχει επίσης παρουσιάσει εκθεσιακούς χώρους σχεδιασμένους ως κομψά εκσυγχρονιστικά σαλόνια.

Για τη Rivian, αυτή η επένδυση σε χώρους λιανικής πώλησης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία βαθύτερων δεσμών με δυνητικούς πελάτες, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ανακάμψει από την πτώση της από τη λίστα Nasdaq-100 και μία πρόσφατη ανάκληση οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

Έμπνευση για την αποδοχή των EVs

Κεντρική ιδέα της προσέγγισης της Rivian είναι η αντιμετώπιση των δισταγμών που μπορεί να έχουν ορισμένοι αγοραστές αυτοκινήτων σχετικά με τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Τα Spaces θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων και των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, καλύπτοντας πτυχές όπως η υποδομή φόρτισης και οι περιορισμοί εμβέλειας. Ο σχεδιασμός ταξιδιών θα αποτελέσει βασική εστίαση σε όλα τα Spaces, προσφέροντας βοήθεια στη χαρτογράφηση των διαδρομών και διαλύοντας τυχόν παρανοήσεις σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα θα τονίζονται τα μοναδικά χαρακτηριστικά των οχημάτων της εταιρείας.

Προτεραιότητα στις εμπειρίες

Η Rivian έχει δεσμευτεί να δημιουργεί εκθεσιακούς χώρους που δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες. Για παράδειγμα, ένα Space καταλαμβάνει έναν πρώην κινηματογράφο στη Laguna Beach της Καλιφόρνια, με το λόμπι να έχει μετατραπεί σε μια φιλόξενη βιτρίνα. Ένα άλλο Space, που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στο Groveland της Καλιφόρνια, επαναχρησιμοποιεί ένα πρώην πρατήριο καυσίμων και διαθέτει εμπορεύματα της Rivian, σταθμούς φόρτισης EV και μια παιδική χαρά για τα παιδιά που μπορούν να απολαύσουν όσο τα αυτοκίνητα φορτίζουν. Στο Ώστιν του Τέξας, ένα επερχόμενο Rivian Space θα εκτείνεται σε 930 τετραγωνικά μέτρα, προσφέροντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με θέα από την ταράτσα στο κέντρο της πόλης και άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το νέο εργοστάσιο της BMW θα αλλάξει την αυτοκινητοβιομηχανία

Πέρα από την πώληση

Ενώ αυτοί οι χώροι έχουν αναμφισβήτητα ως στόχο να προσελκύσουν τους πελάτες να αγοράσουν οχήματα Rivian, ο στόχος της εταιρείας επεκτείνεται πέρα από τις πωλήσεις. Τα spaces έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευέλικτα και να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια απλή παρουσίαση πωλήσεων. Θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις όπως συνεδρίες κηπουρικής και πάρτι ιδιοκτητών, προωθώντας περαιτέρω την εμπλοκή της κοινότητας.

Καθώς η Rivian συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο των Spaces της, είναι πολύ πιθανό να εμπνεύσει και άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επανεξετάσουν το παραδοσιακό μοντέλο της αντιπροσωπείας. Δημιουργώντας χώρους που ενσωματώνουν την ουσία της μάρκας και προωθούν ουσιαστικές συνδέσεις με τους πελάτες, η Rivian στοχεύει να ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή εμπειριών αγοράς αυτοκινήτων. Η αφοσίωση της εταιρείας στην παροχή ενός φιλόξενου περιβάλλοντος, στην εκπαίδευση σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα και στη φιλοξενία κοινοτικών εκδηλώσεων θέτει νέα πρότυπα για τον κλάδο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo:Rivian

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.