02 Μάι 2024
READING

Το online shopping έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για το ένα τέταρτο των καταναλωτών

4 MIN READ

Το online shopping έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για το ένα τέταρτο των καταναλωτών

Το online shopping έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για το ένα τέταρτο των καταναλωτών

Οι καθημερινές ηλεκτρονικές αγορές έχουν εκτοξευθεί κατά 380% τα τελευταία έξι χρόνια.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία digital marketing, Adtaxi, έριξε φως στην εκθετική αύξηση των καθημερινών online αγορών μεταξύ των ενηλίκων. Η έρευνα δείχνει ότι η συχνότητα των ηλεκτρονικών αγορών έχει εκτοξευθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 380% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι 228,9 εκατομμύρια ενήλικες -μόνο στις Η.Π.Α.- πρόκειται να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές φέτος.

Η έρευνα της Adtaxi διεξήχθη διαδικτυακά τον Απρίλιο του 2023 και σε αυτή συμμετείχε ένα ποικίλο δείγμα 1.088 ενηλίκων που περιλάμβανε διάφορες γεωγραφικές περιοχές των ΗΠΑ, επίπεδα εισοδήματος, φύλο και ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε ακόμα: Η βιωσιμότητα κυρίαρχος παράγοντας απόφασης στους online αγοραστές ηλεκτρονικών ειδών

Ποιες κατηγορίες περνάνε στην ψηφιακή σφαίρα

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα είδη ένδυσης και μόδας κατέχουν την πρωτιά ως τα πιο δημοφιλή προϊόντα που αγοράζονται online φέτος, αντιπροσωπεύοντας το 67% των προτιμήσεων για online αγορές. Τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας ακολουθούν από κοντά με 53%, ενώ τα προϊόντα υγείας και ευεξίας και τα είδη παντοπωλείου και διατροφής διεκδικούν το 51% και το 44% αντίστοιχα. Από την άλλη, τα στρώματα και τα προϊόντα κανναβιδιόλης -γνωστά και ως CBD- κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου με μόλις 8% και 10% των διαδικτυακών αγορών.

Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί καταναλωτές εκφράζουν την προθυμία τους να αγοράσουν αντικείμενα υψηλής αξίας, όπως σπίτια ή οχήματα, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών αναδεικνύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και την ευκολία και την προσβασιμότητα που παρέχουν τα ψηφιακά κανάλια.

Οι συνήθειες των online αγοραστών

Η ευκολία παραμένει το κύριο κίνητρο για τους καταναλωτές να ψωνίζουν μέσω διαδικτύου, το οποίο αναφέρεται από το 79% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Μετά από την ευκολία, οι τρεις κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές στρέφονται στις ηλεκτρονικές αγορές είναι η σύγκριση τιμών (52%), οι αξιολογήσεις των καταναλωτών (51%) και η εύρεση προσφορών ή και εκπτωτικών κουπονιών (46%).

Μάλιστα, η πλειονότητα των ενηλίκων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (93%) συμμετέχει σε δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου σε μηνιαία βάση, μια σημαντική αύξηση από τους επτά έως δέκα ενήλικες που είχε παρατηρηθέι το 2017.

Ένας στους τέσσερις διαδικτυακούς αγοραστές πραγματοποιεί πλέον μια αγορά σε καθημερινή βάση, έναντι μόλις 5% το 2017. Επιπλέον, τα δύο τρίτα των online αγοραστών πραγματοποιούν εβδομαδιαίες αγορές, γεγονός που αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 27% πριν από έξι χρόνια.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις συσκευών, το 78% των καταναλωτών χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για ηλεκτρονικές αγορές, ξεπερνώντας τους άλλους τύπους συσκευών. Ωστόσο, ο μέσος online αγοραστής χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς τύπους συσκευών για τις αγορές του. Ενώ το 46% προτιμά να ψωνίζει από laptop, το 30% επιλέγει tablet και το 20% ένα desktop.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την επικράτηση της “εγκατάλειψης του καλαθιού”, όπου οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα στο διαδίκτυο αλλά δεν προχωρούν στην ολοκλήρωση της αγοράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 88% των συμμετεχόντων παραδέχεται ότι οι άμεσες υπενθυμίσεις ή τα κίνητρα από τις επιχειρήσεις μπορούν να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στα εγκαταλελειμμένα καλάθια. Οι προσφορές για μείωση των τιμών ή παροχή δωρεάν αποστολής αναδεικνύονται ως οι κύριοι λόγοι για την επανεξέταση και την οριστικοποίηση των αγορών.

Διαβάστε ακόμα: Θα καταφέρει τελικά το livestream shopping να κατακτήσει το e-commerce;

Αγκαλιάζοντας την εξέλιξη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2023 επιβεβαιώνει την αξιοσημείωτη άνοδο των ηλεκτρονικών αγορών, η οποία οφείλεται στην ευκολία, την προσβασιμότητα και την εξατομίκευση που προσφέρει στους καταναλωτές. Καθώς οι ηλεκτρονικές αγορές συνεχίζουν να αναδιαμορφώνουν το τοπίο του λιανικού εμπορίου, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση να προσαρμοστούν σε αυτές τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και να ανταποκριθούν στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών τους.

Υιοθετώντας καινοτόμες στρατηγικές, αξιοποιώντας την τεχνολογία και δίνοντας προτεραιότητα σε πελατοκεντρικές προσεγγίσεις, οι retailers μπορούν να πετύχουν στο δυναμικό τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου, παρέχοντας απρόσκοπτες και ικανοποιητικές εμπειρίες που βρίσκουν απήχηση στους σημερινούς ψηφιακά ενδυναμωμένους καταναλωτές. Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών αγορών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και όσοι αγκαλιάσουν την αλλαγή θα είναι σε καλύτερη θέση για να επιτύχουν στο διαρκώς διευρυνόμενο πεδίο του e-commerce.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.