02 Μάι 2024
READING

Θα καταφέρει τελικά το livestream shopping να κατακτήσει το e-commerce;

5 MIN READ

Θα καταφέρει τελικά το livestream shopping να κατακτήσει το e-commerce;

Θα καταφέρει τελικά το livestream shopping να κατακτήσει το e-commerce;

Ποια θα είναι η πορεία του live shopping;

Το livestream shopping επιτρέπει στους πωλητές, τα brands και τις εταιρείες να αλληλεπιδρούν μέσω μιας ζωντανής ροής βίντεο με τους πελάτες τους, ενθαρρύνοντάς τους να αγοράζουν απευθείας τα προϊόντα που εμφανίζονται, χωρίς να εγκαταλείπουν τη ροή. Και είναι όλοι ευχαριστημένοι: οι εταιρείες κερδίζουν και οι καταναλωτές αγοράζουν διασκεδάζοντας.

Το livestream shopping εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016, όταν η Alibaba το εισήγαγε ως μέρος της Single’s Day – μιας κινεζικής ανεπίσημης γιορτής για όσους δεν βρίσκονται σε σχέση. Είχε άμεση επιτυχία και τελικά έγινε θεσμός. Στη συνέχεια, οι αγορές μέσω livestream υιοθετήθηκαν και από άλλες πλατφόρμες και retailers στην Κίνα και μέχρι το 2019 αναπτύσσονταν με καταιγιστικό ρυθμό.

Διαβάστε ακόμα: To ΥouTube βασίζεται στη βιομηχανία της ομορφιάς για να απογειώσει το livestream shopping

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι retailers στρέφονται στο “ζωντανό εμπόριο” μέσω του live video shopping, την διασταύρωση δηλαδή του livestream και των online αγορών. Όταν, μάλιστα, μεγάλοι παίκτες λαμβάνουν γνώση μιας τάσης και επενδύουν σ’ αυτήν, είναι συνήθως επειδή αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έχουν μπροστά τους έχει τεράστια δυναμική.

Η Δύση και η πανδημία

Οι ζωντανές αγορές είχαν ήδη γίνει γνωστές στη Δύση το 2019 και σίγουρα γίνονταν όλο και πιο δημοφιλείς στην Κίνα – ειδικά στο TikTok. Κατά τη διάρκεια των lockdowns το live shopping απογειώθηκε και στις Η.Π.Α. Αργότερα όμως, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας χαλάρωναν, οι καταναλωτές φάνηκε πως επέστρεψαν στις προηγούμενες αγοραστικές τους συνήθειες και, κυρίως, στα φυσικά καταστήματα.

Στις Η.Π.Α., το 2022 οι αγορές μέσω livestream άγγιξαν τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και οι συνολικές πωλήσεις retail περίπου τα  6,7 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό καθιστά το live shopping περίπου το 2% της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου και το 0,3% της συνολικής αγοράς λιανικής.

Τι λένε οι αριθμοί

Μία πρόσφατη έκθεση της Morning Consult για την αμερικανική αγορά, διαπιστώνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων έχουν δει, ακούσει ή διαβάσει για ζωντανές εκδηλώσεις αγορών συνολικά. Συγκεκριμένα, μόνο το 45% των ενήλικων Gen Z-ers και το 42% των Millennials γνωρίζουν ότι υπάρχουν ζωντανές εκδηλώσεις αγορών.

Παρόλο που η έκθεση της Morning Consult παραθέτει την πρόβλεψη της McKinsey ότι οι αγορές μέσω livestream θα μπορούσαν να αποτελέσουν έως και το 20% των online πωλήσεων έως το 2026, η τελευταία της έρευνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της υιοθέτησης των αγορών μέσω livestream στις Η.Π.Α.

Το 78% των ενηλίκων δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε κάποιο live shopping event, κυρίως επειδή δεν αισθάνεται άνετα να πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και ανησυχεί για την ποιότητα των προϊόντων και την ακεραιότητα των πωλητών. Από την άλλη, το 86% των καταναλωτών που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση αγορών μέσω livestreaming τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένο από την εμπειρία του.

Ενώ οι άνδρες ήταν ελαφρώς πιο πιθανό από τις γυναίκες να έχουν λάβει μέρος σε μια εκδήλωση livestream shopping, πολλές εταιρείες τις χρησιμοποίησαν για να λανσάρουν παραδοσιακά κατηγορίες προϊόντων που απευθύνονται προς το γυναικείο καταναλωτικό κοινό, όπως η ομορφιά και η μόδα.

Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες

Το live shopping θα είναι πάντα διαφορετικό στις Η.Π.Α. από ό,τι στην Κίνα, επειδή από τεχνολογικής άποψης βρίσκονται σε δύο εντελώς διαφορετικά μέρη. Ο Elon Musk έχει δεσμευτεί να μετατρέψει το Twitter σε μια super εφαρμογή προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στο αποτύπωμα των εφαρμογών τους στα τηλέφωνα των Αμερικανών -και όχι μόνο- καταναλωτών.

Η Google θα μπορούσε να γίνει μια κορυφαία στο είδος εφαρμογή, αλλά δεν φαίνεται να είναι κάτι που επιδιώκει. Οι αγορές του Amazon εξυπηρετούνται μέσω διαφορετικής εφαρμογής από το Prime streaming. Αυτός ο κατακερματισμός δημιουργεί τριβές που καθιστούν δύσκολη την απογείωση του livestream shopping.

Διαβάστε ακόμα: Το Twitch ποντάρει στο livestream shopping και φέτος

Τι ρόλο παίζουν οι πλατφόρμες

Παρά τις διάφορες πλατφόρμες όπου δραστηριοποιούνται οι influencers σήμερα, τα πρώτα βήματα των influencers έγιναν στο YouTube. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το Facebook ήταν –μέχρι να διακόψει την λειτουργία livestream shopping- η κορυφαία πλατφόρμα για αγορές μέσω livestream στις περισσότερες γενιές, εκτός από τους καταναλωτές της Gen Z. Η νεότερη αυτή γενιά καταναλωτών στρέφεται αντ’ αυτού στο Instagram για livestream shopping events.

Καθώς το Facebook εγκατέλειψε την αγορά livestream shopping, άλλες πλατφόρμες έχουν επιστρατεύσει retailers για να πειραματιστούν με τη μορφή αυτή. Τον Μάρτιο του 2022, η Walmart χρησιμοποίησε την εφαρμογή TalkShopLive για να ξεκινήσει οκτώ livestream εμπειρίες αγορών με τη συμμετοχή διασημοτήτων, όπως η Drew Barrymore και η Rachael Ray. Τον Δεκέμβριο, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών Best Buy ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα παραλαβής στο κατάστημα για τις αγορές που πραγματοποιούνται στο TalkShopLive.

Το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Coresight Research, η κινεζική αγορά livestreaming έφτασε τα 310 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το livestreaming στις Η.Π.Α. ακολουθήσει το πρότυπο της Κίνας, η αγορά της Αμερικής θα εκτοξευθεί. Μένει να δούμε, αν αυτό θα συμβεί.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.