02 Μάι 2024
READING

Γιατί το επαγγελματικό Plan B δεν αποδίδει;

3 MIN READ

Γιατί το επαγγελματικό Plan B δεν αποδίδει;

Γιατί το επαγγελματικό Plan B δεν αποδίδει;

Η απατηλή αναζήτηση μιας εφεδρικής καριέρας

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, ιδίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν καταστήσει ορισμένους ρόλους παρωχημένους. Ακόμη και όσοι εργάζονται σε παραδοσιακά σταθερούς κλάδους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης ή της αναποτελεσματικής ηγεσίας. Για να μην να βρεθούν απροετοίμαστοι, πολλοί εργαζόμενοι καταστρώνουν ένα εφεδρικό σχέδιο που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις – το περίφημο “back-up career” πλάνο.

Ωστόσο, στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο, η αναζήτηση μιας εφεδρικής καριέρας γίνεται όλο και πιο δύσκολη και άπιαστη. Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή τη μετατόπιση και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην υλοποίηση των εναλλακτικών επαγγελματικών τους φιλοδοξιών;

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει τελικά ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο;

Οικονομικά εμπόδια και κόστος επανεκπαίδευσης

Παραδοσιακά, οι εφεδρικές σταδιοδρομίες επιλέγονταν συχνά από κλάδους όπως η διδασκαλία ή το εμπόριο, οι οποίοι θεωρούνταν σχετικά σταθεροί. Ωστόσο, η επιδίωξη μιας διαφορετικής επαγγελματικής πορείας συνήθως συνεπάγεται επανεκπαίδευση ή επιμόρφωση, η οποία χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Στο παρελθόν, το κόστος αυτό ήταν διαχειρίσιμο για πολλούς, αλλά οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες έχουν μεγαλώσει τις προκλήσεις.

Η χρηματοδότηση της επανεκπαίδευσης σε συνδυασμό με την κάλυψη των βασικών δαπανών διαβίωσης έχει καταστεί σημαντικό εμπόδιο. Η εκτίναξη του κόστους διαβίωσης έχει συμπιέσει τα διαθέσιμα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να αποταμιεύσουν και να επενδύσουν στις μελλοντικές τους επαγγελματικές προσπάθειες.

Το βάρος της αβεβαιότητας

Ενώ τα back-up πλάνα καριέρας θεωρούνταν ιστορικά ως ασφαλείς επιλογές, πολλοί κλάδοι – ακόμη και αυτοί που παραδοσιακά θεωρούνταν ασφαλείς, όπως η πληροφορική ή η νομική – έχουν βιώσει κύματα απολύσεων και οργανωτικών αλλαγών. Ο τομέας της τεχνολογίας, για παράδειγμα, έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών απολύσεων, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον αυτών των κλάδων δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη σταθερότητά τους και την ικανότητά τους να χρησιμεύουν ως αξιόπιστες εφεδρικές επιλογές.

Την ίδια στιγμή, άλλα παραδοσιακά εφεδρικά επαγγέλματα -όπως η διδασκαλία αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις. Η υπερεργασία, οι χαμηλές αμοιβές και η εξουθένωση έχουν γίνει διαδεδομένα ζητήματα, οδηγώντας σε απεργίες και αποτρέποντας τους ενδιαφερόμενους. Η γοητεία αυτών των κάποτε αξιόπιστων κλάδων έχει μειωθεί, καθώς οι υφιστάμενοι επαγγελματίες αμφισβητούν τις επαγγελματικές τους επιλογές και οι νεότερες γενιές εκφράζουν δισταγμούς για την είσοδό τους σε αυτούς.

Η μεταβαλλόμενη φύση της εκπαίδευσης

Η επιδίωξη εναλλακτικής καριέρας συχνά απαιτεί εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Ενώ η διαδικτυακή μάθηση και τα ψηφιακά εργαλεία έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητα για την ατομική ανάπτυξη και εξερεύνηση, ορισμένοι κλάδοι απαιτούν πρακτική εκπαίδευση και εμπειρία που δεν μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν σε εικονικά περιβάλλοντα. Αυτή η ανισότητα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για όσους επιδιώκουν να μεταβούν σε τομείς που απαιτούν εκτεταμένη προσωπική εκπαίδευση.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια

Η έννοια της back-up καριέρας έχει αρχίσει όμως να μεταβάλλεται. Το αυξανόμενο κόστος της επανεκπαίδευσης και η οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η επιδίωξη εναλλακτικών μονοπατιών καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να στραφούν σε έναν διαφορετικό κλάδο. Επιπλέον, ακόμη και οι παραδοσιακά σταθεροί κλάδοι αντιμετωπίζουν τις δικές τους αβεβαιότητες και δεν προσφέρουν πλέον το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που προσέφεραν κάποτε.

Καθώς το τοπίο εξελίσσεται, οι εργαζόμενοι καλούνται να αξιολογούν προσεκτικά τη σκοπιμότητα και την πρακτικότητα της επιδίωξης εναλλακτικής σταδιοδρομίας. Η διαχείριση των οικονομικών εμποδίων, ο εντοπισμός κλάδων με βιώσιμη ανάπτυξη και η αξιοποίηση των προσβάσιμων εκπαιδευτικών ευκαιριών θα είναι το κλειδί για την υλοποίηση των εναλλακτικών επαγγελματικών φιλοδοξιών σε μια εποχή όπου η ιδέα για εφεδρική καριέρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.