02 Μάι 2024
READING

Υπάρχει τελικά ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο;

3 MIN READ

Υπάρχει τελικά ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο;

Υπάρχει τελικά ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο;

Χάσμα αντίληψης: Οι εργαζόμενοι αμφιβάλλουν για την εταιρική ενσυναίσθηση, καθώς οι CEOs παραμένουν ανυποψίαστοι

Η σημερινή αγορά εργασίας παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες εντείνονται περαιτέρω από τις διαρκείς επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη επαγγελματική εξουθένωση και ένα γενικό αίσθημα δυσαρέσκειας μεταξύ των εργαζομένων. Είναι ανησυχητικό ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα ενσυναίσθησης μεταξύ εργαζομένων και εταιρειών, με τους διευθύνοντες συμβούλους να παραμένουν ανυποψίαστοι απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα.

Το ποσοστό των εργαζομένων που αντιλαμβάνονται ότι οι εργοδότες τους νοιάζονται πραγματικά γι’ αυτούς βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση 2023 State of Workplace Empathy Report της εταιρείας τεχνολογίας παροχών ανθρώπινου δυναμικού, Businessolver.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η “επιδημία της μοναξιάς” που απασχολεί τους εργοδότες;

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη σε 1.000 εργαζόμενους, επαγγελματίες του τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού και διευθύνοντες συμβούλους, παγκοσμίως, σε έξι κλάδους σχετικά με τις συμπεριφορές και τις παροχές που τους κάνουν να αισθάνονται ότι ο χώρος εργασίας τους νοιάζεται γι’ αυτούς και πώς πιστεύουν ότι οι εργοδότες τους τα καταφέρνουν από αυτή την άποψη.

Τι έδειξε η έρευνα

  • Το 2018, ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζόμενων (78%) πίστευαν ότι εργάζονταν σε έναν εργασιακό χώρο με ενσυναίσθηση. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε μόλις 66% το 2023, γεγονός που υποδηλώνει μια αξιοσημείωτη μείωση της αντίληψης της ενσυναίσθησης μεταξύ των εργαζομένων.

  • Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των αντιλήψεων της κατάστασης που έχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι εργαζόμενοι. Ενώ ένα αξιοσημείωτο 67% των CEOs αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως πιο ενσυναισθητικό σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, μόνο το 59% των εργαζομένων συμμερίζεται αυτό το συναίσθημα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναδεικνύοντας το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι CEOs και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο.

  • Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δείχνουν μειωμένη διάθεση να αναλάβουν την ευθύνη για την προώθηση ενός ενσυναισθητικού εργασιακού περιβάλλοντος. Μόλις το 53% των CEOs εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να ασκούν ισχυρή επιρροή στην ενσυναίσθηση στο χώρο εργασίας, σημειώνοντας σημαντική μείωση κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό υποδηλώνει μια φθίνουσα αίσθηση υπευθυνότητας μεταξύ των CEOs όσον αφορά την καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος συμπόνιας στην εργασία.

  • Η έρευνα δείχνει, επίσης, ασυμφωνία μεταξύ των παροχών που προσφέρουν οι εταιρείες και αυτών που πραγματικά επιθυμούν οι εργαζόμενοι. Οι πέντε πιο επιθυμητές παροχές μεταξύ των εργαζομένων – συμπεριλαμβανομένων των ευέλικτων ωρών εργασίας, της άδειας μητρότητας με αποδοχές, των ευέλικτων θέσεων εργασίας, των οικογενειακών παροχών, όπως η αμειβόμενη ημερήσια φροντίδα, και της άδειας πατρότητας με αποδοχές – ήταν επιθυμητές από πάνω από το 90% του εργατικού δυναμικού. Παραδόξως, λιγότεροι από τους μισούς εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα παρείχαν στην πραγματικότητα αυτές τις επιθυμητές παροχές, γεγονός που υποδηλώνει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των προτιμήσεων των εργαζομένων και των παροχών που προσφέρουν οι εταιρείες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η εταιρική ευθύνη έχει μεγάλη σημασία

  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 63% των CEOs ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές επιστροφής στο γραφείο είχαν θετική επίδραση στην ψυχική τους ευεξία, ενώ μόνο το 39% των επαγγελματιών του τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού εκφράζουν παρόμοια άποψη. Αυτό σηματοδοτεί μια μείωση 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που υποδηλώνει μια σημαντική μετατόπιση στην αντίληψη των επιπτώσεων των πολιτικών επιστροφής στην εργασία στην ψυχική υγεία μεταξύ των CEOs και των επαγγελματιών του τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι διαφορές που αναδεικνύονται, χρησιμεύουν ως σαφής προειδοποίηση ότι οι ηγέτες στον εργασιακό χώρο καλούνται να αξιολογήσουν και να ευθυγραμμίσουν τις αντιλήψεις τους με τις πραγματικές εμπειρίες των υπαλλήλων τους. Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της αντιλαμβανόμενης και της πραγματικής κατάστασης, οι ηγέτες μπορούν να καλλιεργήσουν ένα πιο ενσυναισθητικό και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ουσιαστικές ανάγκες των εργαζομένων τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.