01 Μάι 2024
READING

Οδυσσέας Αθανασίου: Ο άνθρωπος που συνδέεται με το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project της ΝΑ Ευρώπης

5 MIN READ

Οδυσσέας Αθανασίου: Ο άνθρωπος που συνδέεται με το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project της ΝΑ Ευρώπης

Οδυσσέας Αθανασίου: Ο άνθρωπος που συνδέεται με το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project της ΝΑ Ευρώπης

Ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development που υλοποιεί το μεγαλεπίβολο project κατασκευής της επένδυσης στο Ελληνικό, είναι το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με τις δύσκολες αλλά και με τις δημιουργικότερες στιγμές της επένδυσης. Έχοντας αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια στο δρόμο του, καταφέρνοντας ωστόσο να είναι ο μάνατζερ που με πολλούς τρόπους θα συνδεθεί με τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. 

Αμερικανοτραφής, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας πολυετής από όπου κατέκτησε τίτλο MBA, διατηρεί εμπειρία σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατέχει τη θέση του Chief Executive Officer στη LAMDA Development S.A. για περισσότερα από 15 χρόνια. Στην 9ετή καριέρα του στις Η.Π.Α., εργάστηκε στην Ernst & Young και την Emerson Electric. Έχει διατελέσει CFO Δυτικής Ευρώπης στην Βαrilla, με έδρα το Παρίσι, CFO στη Diageo  Ηub Ελλάδας-Τουρκίας και CFO Ελλάδος στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Το project του Ελληνικού κατά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο εμβληματικά μεικτά project παγκοσμίως που θα προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον. Και παρά την έντονη αμφισβήτηση που έχει δεχτεί το εγχείρημα αυτό, η πραγματικότητα φαίνεται ότι διαψεύδει όσους την παρακολουθούν από πιο κοντά, δεδομένου ότι τα έργα αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πολλά ακόμη θα ξεκινήσουν στη διάρκεια του 2023. 

Το Ελληνικό θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών

Κύριο επιχείρημα σε όσους κατά καιρούς έχουν σπεύσει να αμφισβητήσουν το μεγάλο έργο, από πλευράς του Οδυσσέα Αθανασίου, είναι ότι το Ελληνικό θα αναβαθμίζει ριζικά τη ζωή όχι μόνο όσων θα διαμένουν εντός αυτού, αλλά και όσων μένουν στις γύρω περιοχές καθώς και εκείνων που θα το επισκέπτονται. Στο Ελληνικό να θυμίσουμε πρόκειται να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο παραθαλάσιο πάρκο παγκοσμίως και 50 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και δρόμων περιπάτου. Επίσης θα δημιουργηθούν και κτίρια – τοπόσημα, που θα αποτελέσουν διεθνές σημείο αναφοράς. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Forbes, ο ίδιος είχε αναφερθεί στις προκήσεις που αντιμετώπισε κατά την πολυετή θητεία του ως διευθύνων σύμβουλος της Lamda. Όπως είχε πει μεταξύ άλλων, η διεθνής οικονοµική κρίση µε συνόδευσε έντονα στην πρώτη τριετία του ως διευθύνοντα Συµβούλου. Χαρακτήριζε μάλιστα ως τη µεγαλύτερη πρόσκληση το έργο του Ελληνικού. Προσέθετε μάλιστα ότι στο Ελληνικό όλα προχωρούν γρήγορα και καµία µέρα δεν µοιάζει µε την προηγούµενη, υποστηρίζοντας ότι µια µεγάλη πρόκληση ήταν να γίνει κατανοητό σε όλους, στο ελληνικό Δηµόσιο, αλλά και στην κοινωνία, ότι το Ελληνικό δεν µοιάζει µε τίποτα που έχει γίνει µέχρι στιγµής στην Ελλάδα. Ο ίδιος και η Lamda μέχρι να φτάσουν στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης χρειάστηκε να ξεπεράσουν κατεστηµένες αντιλήψεις, δυσκολίες της γραφειοκρατίας, αλλά να να δώσουν απαντήσεις με έργα και όχι µε λόγια σε επιφυλάξεις για το Ελληνικό.

Τα έργα στο Ελληνικό

To 2022 ήταν μία χρονιά ορόσημο για τον όμιλο της Lamda καθώς άρχισαν τα έργα υποδομών και ανέγερσης κτιρίων στο Ελληνικό. Επίσης, τα εμπορικά κέντρα έκαναν ρεκόρ κερδοφορίας ιστορικά.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τελικό σχέδιο ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός όλων των κτιρίων όπως ο ουρανοξύστης, το Vouliagmenis Mall, το Riviera Galleria και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Στόχος, όπως είπε ο επικεφαλής της Lamda, είναι όλος ο κόσμος να μιλάει για το Ελληνικό. «Το 2026 θα έιμαστε σε θέση να δείχνουμε κάτι που θα αποτελεί παράδειγμα για κάποιον που θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Ήδη αρκετές μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και της Ελλάδας δουλεύουν σε αυτό το έργο, όπως η Βouygues, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει τον πύργο κατοικιών του Ελληνικού μαζί με την Ιntrakat. Το εν λόγω έργω προχωράει βάσει χρονοδιαγράμματος. Επίσης η κοινοπραξία Rιzzani-Avax έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο έργο του Vouliagmenis Mall που θα ξεκινήσει το 2024, ενώ η Avax έχει αναλάβει και το έργο υποδομών, με την υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου. Επίσης η ΕΚΤΕΡ ανέλαβε το κτίριο ΑμεΑ, το οποίο ολοκληρώνεται κατασκευαστικά και σε δύο μήνες θα παραδοθεί προς χρήση. Εντός του επόμενου διμήνου θα ανακηρυχθουν οι ανάδοχες εταιρείες για το πάρκο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το Riviera Galleria και τον πύργο μεικτής χρήσης στη Βουλιαγμένης, που θα αποτελείται από ξενοδοχείο και διαμερίσματα». Στη διαχείριση του έργου αυτού συμμετέχει η κοινοπραξία Jacobs-Mace, ενώ η Hill International είναι ο σύμβουλος διαχείρισης των έργων υποδομών και η Salfo έχει αναλάβει τη διαχείριση των condos (κατοικίες) στο παραλιακό μέτωπο.

Οι προπωλήσεις στα οικιστικά έργα όπως ο ουρανοξύστης, τα condos και οι βίλες ανέρχoνται έως τώρα σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, εάν προστεθούν οι πωλήσεις οικοπέδων και οι κοινοπραξίες (όπως αυτή με την ΤΕΜΕΣ για τα δύο ξενοδοχεία), η αξία αυτή ξεπερνάει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως προς την εξέλιξη του έργου αυτή τη στιγμή, έως το τέλος του 2023 θα έχουν ξεκινήσει και αρκετά ακόμα έργα όπως η διαμόρφωση της παραλίας του Αγίου Κοσμά, η ανέγερση του Riviera Galleria, η κατασκευή των The Cove Villas και The Cove Residences, το ένα ξενοδοχείο (με operator τη Mandarin) σε κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ, καθώς και το Vouliagmenis Mall. Eντός του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες αναμένεται ότι θα είναι έτοιμες το αργότερο έως και τις αρχές του 2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.