19 Σεπ 2024
READING

Πώς θα αλλάξει το Αρκάδι την εικόνα της Παπουτσάνης

4 MIN READ

Πώς θα αλλάξει το Αρκάδι την εικόνα της Παπουτσάνης

Πώς θα αλλάξει το Αρκάδι την εικόνα της Παπουτσάνης

Το rebranding θα ενισχύσει τα μεγέθη της ιστορικής σαπωνοποιίας

Με 153 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Παπουτσάνης ετοιμάζεται για τη ριζική και ολική ανανέωση των προϊόντων Αρκάδι, την ίδια στιγμή που σχεδιάζει να ενισχύσει τα ήδη διψήφια ποσοστά ανάπτυξης σε εξαγωγές και ξενοδοχειακά προϊόντα στο πεντάμηνο της χρονιάς.

Το γεμάτο ελαιόδεντρα νησί της Λέσβου ενέπνευσε το 1870 τον επιχειρηματία της εποχής Δημήτρη Παπουτσάνη, για την κατασκευή του πρώτου ατμοκίνητου εργοστασίου παραγωγής ελαιόλαδου και σαπωνοποιείου της περιοχής. Με πρώτες ύλες τα αγνά φυτικά έλαια, άρχισε να παράγει πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία μιας ιστορικής εταιρείας, που μέχρι σήμερα φέρει το όνομά του, και έχει ταυτιστεί με εμβληματικό σαπούνι σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από τον Ταμπακά στο baby Αρκάδι

Η σαπωνοποιία Αρκάδι ιδρύθηκε το 1946 από τον Γεώργιο Μαλικούτη, φτιάχνοντας από τα ελαιόλαδα της περιοχής Αρκάδι στο Ρέθυμνο τα οποία έμεναν αδιάθετα λόγω υψηλής οξύτητας, λευκό σαπούνι σε μεγάλες άσπρες πλάκες. Γνωστό και ως “Ταμπακάς”, αποτέλεσε πρωτοπορία σε μια εποχή που η παραγωγή αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από πράσινο σαπούνι.

Το 1951 η εταιρεία λάνσαρε το Αρκάδι Τρίμμα Πράσινου Σαπουνιού που έκανε ευκολότερο το πλύσιμο των ρούχων στα πρώτα πλυντήρια που μπήκαν στα ελληνική σπίτια εκείνη την εποχή. Το 1970 ανέλαβαν την εταιρεία τα παιδιά του Γ. Μαλικούτη, Νίκος και Ζαχαρίας Μαλικούτης, οι οποίοι ξεκίνησαν να διαθέτουν τα προϊόντα και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μια δεκαετία μετά η παραγωγή μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο στον Ασπρόπυργο και η εταιρεία ξεκίνησε να λανσάρει στην αγορά μια σειρά από προϊόντα που ειδικεύονταν στην περιποίηση βρεφών και παιδιών.

Η επιτυχία της ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα το Αρκάδι να διατηρεί μέχρι σήμερα σημαντική θέση στις εξειδικευμένες υποκατηγορίες των απορρυπαντικών και κυρίως στα baby και τα vegan. Ο κύκλος εργασιών της το 2020 ήταν 2,46 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 0,99 εκατ. ευρώ.

Στα χέρια της Παπουτσάνης

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Αρκάδι πέρασε στην ιδιοκτησία της Παπουτσάνης, με την οποία εισήλθε στην κατηγορία των απορρυπαντικών φροντίδας ρούχων και των καθαριστικών γενικής χρήσης. Το προηγούμενο διάστημα εξάλλου η σαπωνοποιία είχε διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, καθώς μετά τα σαπούνια, υγρά και σε πλάκες, εισήλθε στην αγορά των προϊόντων περιποίησης μαλλιών, ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια λόγω πανδημίας τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά μεγάλων επιφανειών.

Με κοινή αφετηρία την ελληνική ταυτότητα, την παράδοση, την καινοτομία και την άριστη ποιότητα των προϊόντων και των δύο εταιρειών, στο επίκεντρο της μέχρι τότε συνεργασίας -τα σαπούνια Αρκάδι παράγονταν ήδη για χρόνια στις εγκαταστάσεις της Παπουτσάνης- που εξελίχθηκε σε εξαγορά, τοποθετήθηκε η ανάπτυξη των προϊόντων με το σήμα Αρκάδι και ο περαιτέρω εμπλουτισμός του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και των εξαγωγών.

Τα σχέδια για το Αρκάδι

Σήμερα η παραγωγή από τον Ασπρόπυργο έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Παπαουτσάνης στη Χαλκδία, βελτιώνοντας την παραγωγική διαδικασία και την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν αλλαγή στη συσκευασία των σαπουνιών, που θα γίνουν eco-friendly, paper wrap οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα (περίπου 3,5 τόνοι λιγότερο πλαστικό/έτος), με οδηγό την zero plastic τάση. Ενώ αναμένεται μια αλλαγή φιλοσοφίας στο brand ώστε να αποτυπωθεί ως το ελληνικό home-care brand, με μακρά παράδοση και φυσικό positioning, που θα εξελίσσεται και θα πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά και το εξωτερικό, με όχημα τη βιωσιμότητα και τις καινοτομίες του.

Έμφαση στην εξωστρέφεια

H διοίκηση της Παπουτσάνης υπό τον Μενέλαο Τασόπουλο υποστηρίζει τη μεγάλη εξωστρέφεια έχοντας αναπτύξει σημαντικές σχέσεις με αγορές του εξωτερικού. Το Αρκάδι θα αποτελέσει ακόμη ένα όχημα για ενίσχυση των εξαγωγών. Ενδεικτικό είναι ότι το 2022 εμφάνισαν σημαντική αύξηση οι εξαγωγές που ανήλθαν σε 46,4 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 36% σε σύγκριση με το 2021.

Ισχυρά μεγέθη

Η σημαντική ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών της εταιρείας -αύξηση κατά 29% με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 70,8 εκατ. ευρώ έναντι 54,8 εκατ. ευρώ το 2021- αποδίδεται στη θετική πορεία που σημείωσαν και οι τέσσερις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία, branded προϊόντα, ξενοδοχειακά, προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα) και βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών κυρίως προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, διπλάσιες πωλήσεις επιτεύχθηκαν στα ξενοδοχειακά προϊόντα (+98%), χάρη στη επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σημαντική ενίσχυση παρουσίασαν και οι πωλήσεις των ειδικών σαπωνομαζών (+54%). Ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων -χωρίς το Αρκάδι- (+16%) και παραγωγών για τρίτους (+12%) σε Ελλάδα και εξωτερικό, ήταν επίσης θετικός.

Στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, μάλιστα, η ανάπτυξή της Παπουτσάνης σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αγγίζει για τις εξαγωγές το +30%, ενώ υπερβαίνει το +40% για την εγχώρια αγορά με τα hotel amenities να κινούνται σε διψήφια ανάπτυξη.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.