30 Απρ 2024
READING

Δέλτα & Δωδώνη αντεπιτίθενται

5 MIN READ

Δέλτα & Δωδώνη αντεπιτίθενται

Δέλτα & Δωδώνη αντεπιτίθενται

Έρχεται η ώρα της ενοποίησης και των συνεργειών;

Το 2022 αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο μίγμα ενεργειακής κρίσης, οικονομικής κρίσης και κρίσης γάλακτος, με ελλείψεις και πολύ υψηλές τιμές πρώτων υλών, που αυξήθηκαν κατά 50-60%, λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, η Δέλτα και η Δωδώνη δεν σταμάτησαν να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο αγοράς, παρά το γεγονός ότι τελούσαν και οι δύο υπό την ομπρέλα της CVC Capital Partners. Και τώρα ήρθε η στιγμή να αλληλοσυμπληρωθούν, σε μια μορφή μεγάλης αντεπίθεσης απέναντι στον ανταγωνισμό.

Αυτή την στιγμή Δέλτα και Δωδώνη παρά το γεγονός ότι κατά πλειοψηφία ανήκουν στη CVC Capital διατηρούν προς το παρόν ξεχωριστή λειτουργία η μία από την άλλη, η καθεμία με τα δικά της στελέχη και το δικό της δίκτυο διανομής και παρουσία στην αγορά. Αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς βρίσκεται σε φάση υλοποίησης η συμφωνία μεταξύ CVC και SI Foods για τις τελικές αποφάσεις που αφορούν το τι μέλει γενέσθαι με τα δύο brands.

Οι κινήσεις της Δέλτα προς την ελληνική αγορά

Η δεύτερη αυτή την στιγμή μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα -βάσει τζίρου- μετά τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, που ανήκει στη Vivartia της CVC, είχε δώσει ήδη από πέρυσι τα πρώτα δείγματα της στροφής της προς τα έσω, στην ελληνική αγορά.

Αρχικά προχώρησε στην πώληση δύο ουσιαστικά ανενεργών εργοστασίων της κατά το 2022. Το πρώτο αφορά τη βιομηχανική εγκατάσταση του Ταύρου, όπου τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν η παραγωγική μονάδα φρέσκου γάλακτος, πριν η γραμμή παραγωγής μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, η οποία διατέθηκε στον όμιλο The Mart Cash & Carry. Η δεύτερη περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακού στοιχείου αφορά στην υπογραφή προσυμφώνου πώλησης για το εργοστάσιο της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας σε ομάδα επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίκα, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βέροιας και επικεφαλής του Bikas Group με κύρια δραστηριότητα τον τομέα της σφαγής, επεξεργασίας, τυποποίησης αλλά και εμπορίας κρέατος.

Τα δύο αυτά εργοστάσια ήταν ανενεργά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ το δεύτερο, αυτό στο Πλατύ Ημαθίας ήταν αυτό που κατά το παρελθόν είχε την παραγωγή του γάλακτος εβαπορέ, Γάλα Βλάχας, πριν η παραγωγή του μεταφερθεί το 2018 στo εξωτερικό και στη γερμανική εταιρεία Hochwald. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο μισθώθηκε μετά την διακοπή παραγωγής του Βλάχας στον Θανάση Σαβάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής κουτιών συσκευασίας, Savvy Can.

Ενώ η τρίτη περιπτωση πώλησης περιουσιακού στοιχείου για τη Δέλτα έγινε πράξη στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου με την United Milk Company, θυγατρική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα τη γειτονική Βουλγαρία. Την εταιρεία που κάνει τζίρο 52 εκατομμύρια ευρώ και είναι κερδοφόρα, εξαγόρασε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία με σκοπό να ενισχύσει την παραγωγική του δραστηριότητα στη συγκεκριμένη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια καθώς ήδη διατηρεί εργοστάσια τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία.

Μαζί με την την εξαγορά της εισαγωγικής εταιρείας τυροκομικών προϊόντων Γκατένιο, η Δέλτα έδειξε ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά.

Η περιπέτεια της Δωδώνης

Η Δωδώνη ιδρύθηκε στα Ιωάννινα πάνω από μισό αιώνα πριν. Τότε ήταν μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων, συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές φάρμες της περιοχής.

Η ηπειρώτικη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην ρωσικών συμφερόντων SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners Ltd που απέκτησε το 2019 την εταιρεία παραγωγής σνακ από το Κιλκίς U&S Unismack ΑΒΕΕ.

Από την ιδιωτικοποίηση της μέχρι τον Απρίλιο 2021 όταν και εξαγοράστηκε το πλειοψηφικό της πακέτο (75%) από την CVC Capital Partners, επετεύχθη σημαντική αναδιοργάνωση της εταιρείας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, στην ανάπτυξη της οργανωτικής δομής και στην ενίσχυση των πωλήσεων και της εμπορικής παρουσίας. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις της Δωδώνης διπλασιάστηκαν, με το 50% αυτών να προέρχεται από τη σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού.

Σήμερα, με το 25% να ανήκει στη Venetiko Holdings στον αποκλειστικό έλεγχο της οποίας πέρασε τον Αύγουστο του 2021, η εταιρεία που διαθέτει σύγχρονες εργοστασιακές μονάδες σε Ιωάννινα και Θήβα και προσωπικό που ξεπερνάει τα 450 άτομα, αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία που ασχολείται κυρίως με την εισκόμιση αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας, για την οποία μάλιστα είναι διάσημη και αρκετά δραστήρια και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα όμως, η Δωδώνη έχει δραστηριότητα και στην παραγωγή χαλουμιού στην Κύπρο, η βάση του οποίου ως πρώτη ύλη είναι και πάλι το αιγοπρόβειο γάλα.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει την περαιτέρω επέκτασή της στην κατηγορία των plant based προϊόντων, ενώ ενισχύει την παρουσία της και στην κατηγορία των σκληρών τυριών, μέσω και της επένδυσης που ολοκλήρωσε πρόσφατα σε νέα μονάδα συσκευασίας.

Τώρα η Vivartia αναμένεται να ενοποιηθεί με τη Venetiko Holdings, σε μια κίνηση που αποσκοπά στην απλοποίηση της δομής του κοινού ομίλου, στον οποίο ανήκουν οι συγχωνευόμενες εταιρείες με απώτερο στόχο το ενιαίο σχήμα να καταστεί ισχυρότερο χρηματοοικονομικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.