30 Απρ 2024
READING

Πως το Walmart έχασε από το Amazon στην κούρσα του e-commerce

3 MIN READ

Πως το Walmart έχασε από το Amazon στην κούρσα του e-commerce

Πως το Walmart έχασε από το Amazon στην κούρσα του e-commerce

Τα λάθη της Walmart στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Walmart, η κολοσσιαία δύναμη του retail, είχε την ευκαιρία να καθιερωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο, μια σειρά από στρατηγικά λάθη επέτρεψαν στο Amazon, μια εκκολαπτόμενη τότε νεοσύστατη διαδικτυακή επιχείρηση, να ξεπεράσει τη Walmart και να διεκδικήσει το θρόνο του online retail.

Η διορατικότητα του Bezos

Στο μεταίχμιο της ψηφιακής επανάστασης, όταν τα ετήσια έσοδα της Walmart ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, οι συνθήκες ήταν έτοιμες για να κατακτήσει ο κυρίαρχος του retail τον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Με εκτεταμένη γκάμα προϊόντων, άφθονους πόρους και απαράμιλλες υλικοτεχνικές δυνατότητες, η Walmart είχε όλα τα συστατικά για να επισκιάσει τον μικρότερο διαδικτυακό αντίπαλό της, το Amazon.

Διαβάστε ακόμα: Παραμένει το Amazon στο θρόνο του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Αναγνωρίζοντας τη δυνητική απειλή της εισβολής της Walmart στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ο ιδρυτής του Amazon, Jeff Bezos, άρχισε έξυπνα να προσλαμβάνει κορυφαία στελέχη της Walmart για να ενταχθούν στην ομάδα του. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Rick Dalzell, ηγετικό στέλεχος του τμήματος πληροφορικής της Walmart, ο οποίος έγινε ο πρώτος Chief Information Officer του Amazon. Η μετακίνηση ταλέντων από τη Walmart στο Amazon ήταν μια απόδειξη της κατανόησης του Bezos για το μέλλον του λιανικού εμπορίου στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η χαμένη ευκαιρία

Μια κρίσιμη στιγμή ήρθε το 1998, όταν ο Robert Davis, ένας υπάλληλος της Walmart που ηγείτο μιας ομάδας αφιερωμένης στην εξερεύνηση των διαδικτυακών πωλήσεων, πλησίασε τον CEO της Walmart, David Glass, με μια πρόταση για την πλήρη υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο Davis πίστευε ότι η Walmart χρειαζόταν μεγαλύτερη υποστήριξη από τα τμήματα εμπορίας και αποθήκευσης για να αξιοποιήσει την αναδυόμενη ευκαιρία. Δυστυχώς, ο Glass αρνήθηκε να αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις, χάνοντας μια σημαντική ευκαιρία να εδραιώσει την κυριαρχία της Walmart στο τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Απογοητευμένος από την έλλειψη υποστήριξης, ο Robert Davis αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Walmart και να ενταχθεί στο Amazon, παίρνοντας μαζί του τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησε αναπτύσσοντας τον πρώτο διαδικτυακό ιστότοπο retail της Walmart. Χρειάστηκαν άλλα δύο χρόνια για να κάνει η Walmart άλλη μια σοβαρή προσπάθεια να δημιουργήσει μια ουσιαστική διαδικτυακή παρουσία. Το 2000, η Walmart.com ξεκίνησε ως ξεχωριστή οντότητα, αλλά οι αρχικές επιδόσεις της δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Εσωτερικοί αγώνες και ανταγωνιστικά συμφέροντα

Η Walmart.com βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις που αφορούσαν την εσωτερική δυναμική και τις αντιφατικές προτεραιότητες εντός της εταιρείας. Υπήρχαν αντικρουόμενα μηνύματα, με ορισμένους να προτρέπουν για επιθετικές επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ άλλοι αμφισβητούσαν την κερδοφορία του διαδικτυακού εγχειρήματος. Αυτή η εσωτερική διαμάχη εμπόδισε την ικανότητα της Walmart να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην ταχεία ανάπτυξη και την καινοτομία του Amazon στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διαβάστε ακόμα: Το καλό retail μοιάζει με τον έρωτα

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σημαντικές αναποδιές, η Walmart.com γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις μέχρι το 2005. Ενώ η ανάπτυξη αυτή ήταν αξιοσημείωτη, η επένδυση της Walmart στο ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν σχεδόν ασήμαντη σε σύγκριση με την αδιάκοπη επιδίωξη του Amazon για επέκταση. Η απροθυμία να διαθέσει σημαντικούς πόρους και να δει το Amazon ως έναν τρομερό ανταγωνιστή αποδείχθηκε τελικά ένα σημαντικό στρατηγικό λάθος για τη Walmart.

Ο συνδυασμός χαμένων ευκαιριών, εσωτερικών αντιπαραθέσεων και η υποτίμηση της ανατρεπτικής δύναμης του ηλεκτρονικού εμπορίου επέτρεψε στο Amazon να φτάσει στην κορυφή. Η ιστορία της Walmart χρησιμεύει ως πολύτιμο μάθημα για τη σημασία της υιοθέτησης των αναδυόμενων τεχνολογιών, της πραγματοποίησης στρατηγικών επενδύσεων και της αναγνώρισης των δυνατοτήτων των μεταβαλλόμενων δυνάμεων της αγοράς.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.