30 Απρ 2024
READING

Πώς η Ασία και η Ευρώπη ενισχύουν την παγκόσμια αγορά πολυτελείας

4 MIN READ

Πώς η Ασία και η Ευρώπη ενισχύουν την παγκόσμια αγορά πολυτελείας

Πώς η Ασία και η Ευρώπη ενισχύουν την παγκόσμια αγορά πολυτελείας

Η παγκόσμια αγορά πολυτελείας προβλέπεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος έως το 2030

Η αγορά της πολυτέλειας είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος κλάδος που συνεχίζει να γοητεύει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Με τον συνδυασμό της αποκλειστικότητας, της υψηλής δεξιοτεχνίας και της προσδοκίας, τα είδη πολυτελείας διατηρούν τη γοητεία τους παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες. Τα τελευταία χρόνια, η αγορά έχει βιώσει σημαντικές μεταβολές λόγω των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτιμήσεων και των παγκόσμιων γεγονότων. Τώρα, μια νέα έκθεση της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Bain και της ιταλικής ένωσης πολυτελείας Altagamma ρίχνει φως στη μελλοντική πορεία της αγοράς πολυτελείας.

Σύμφωνα με την έκθεση “Luxury Goods Worldwide Market Study – Spring 2023”, η παγκόσμια αγορά πολυτελείας είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Με τη ζήτηση να αποκτά δυναμική στη “μετα-πανδημική” εποχή, η αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% έως 12% σε ετήσια βάση το 2023. Η έκθεση προβλέπει ότι η αγορά θα φτάσει σε αξία μεταξύ 360 και 380 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος – μια αξιοσημείωτη αύξηση από 345 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Επιπλέον, υποδηλώνει ότι μέχρι το 2030, η αγορά θα μπορούσε να επεκταθεί μεταξύ 530 και 570 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθος που είχε το 2020.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πως προγραμματίζεται η αγορά πολυτελών προϊόντων και τα ταξίδια

Η Ασία και η Ευρώπη οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς πολυτελείας

Η εν λόγω μελέτη αναδεικνύει την Ασία και την Ευρώπη ως τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγοράς πολυτελείας. Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν στασιμότητα λόγω των αυξανόμενων ποσοστών πληθωρισμού και της παρατεταμένης ύφεσης, η Ασία και η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσουν την ισχυρή ανάπτυξή τους. Η έκθεση προσδιορίζει την ηπειρωτική Κίνα ως μια αγορά που βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη, με τις δαπάνες πολυτελείας να επιταχύνονται στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, δημοφιλείς προορισμούς για τους Κινέζους τουρίστες. Τα luxury brands επωφελούνται από αυτή την τάση, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και αξιοποιώντας τα τοπικά ταλέντα για να προσελκύσουν τους Κινέζους καταναλωτές.

Η Νοτιοανατολική Ασία παρουσιάζει επίσης ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά πολυτελείας, χάρη στην εισροή Ρώσων τουριστών με υψηλές δαπάνες, την άφιξη Κινέζων καταναλωτών, καθώς και την αυξημένη ζήτηση για κοσμήματα και ρολόγια. Στη Νότια Κορέα, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αλλαγή, καθώς οι ντόπιοι αρχίζουν να ξοδεύουν περισσότερα στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην επανεξισορρόπηση της αγοράς. Η Ιαπωνία αναδεικνύεται σε “ανερχόμενο αστέρι”, με τους ντόπιους καταναλωτές να επιδεικνύουν συνεχή “δίψα” για αγαθά πολυτελείας, ενώ οι εισερχόμενοι τουρίστες οδηγούν την ανάπτυξη αγοράζοντας τα πιο δημοφιλή αξεσουάρ.

Η Ευρώπη επέδειξε ανθεκτικότητα το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι η μείωση των τουριστών από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιδόσεις της στο δεύτερο εξάμηνο. Στα θετικά, οι Κινέζοι τουρίστες αρχίζουν να επιστρέφουν στη Γηραιά ήπειρο, προσφέροντας δυνατότητες για συνεχή ανάπτυξη.

Τι γίνεται με την Αμερική

Από την άλλη, η αγορά ειδών πολυτελείας στις ΗΠΑ παραμένει στάσιμη, γεγονός που ωθεί τα brands να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τους. Οι Αμερικανοί καταναλωτές πολυτελείας επιλέγουν statement κομμάτια σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων ενδυμάτων. Την ίδια στιγμή, οι εύποροι Αμερικανοί επιλέγουν όλο και περισσότερο να αγοράζουν αγαθά πολυτελείας στο εξωτερικό λόγω της διεύρυνσης των διαφορών στις τιμές. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια ανακτούν τη δημοτικότητά τους, ενώ δημοφιλείς προορισμοί διακοπών όπως η Χαβάη και το Λας Βέγκας δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Διαβάστε ακόμα: Τα luxury brands χρειάζεται να δημιουργούν “πολιτιστικό κεφάλαιο”

Το μέλλον διαμορφώνεται από τις πιέσεις ESG και τις τεχνολογικές εξελίξεις

Ο κλάδος της πολυτέλειας πρόκειται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια. Καθώς οι ρυθμιστικές πιέσεις που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ESG) συνεχίζουν να αυξάνονται, τα εμπορικά σήματα πολυτελείας θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην απαλλαγή της εφοδιαστικής τους αλυσίδας από τον άνθρακα και να μειώσουν τις εκπομπές του πεδίου εφαρμογής 3 (scope 3). Αυτό απαιτεί την αποσύνδεση της αναμενόμενης επιχειρηματικής ανάπτυξης από την απόλυτη αύξηση των εκπομπών, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του κλάδου για βιωσιμότητα.

Επιπλέον, η εμφάνιση της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση σε διάφορες πτυχές της αλυσίδας αξίας της πολυτέλειας. Από τη διανομή έως τη δημιουργικότητα, οι τεχνολογίες AI θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του κλάδου. Οι ηγέτες που αγκαλιάζουν και ενσωματώνουν αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες θα τοποθετηθούν ως οι πρωτοπόροι του αύριο.

Με πληροφορίες από Vogue Busines

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.