01 Μάι 2024
READING

Το SMS marketing επανέρχεται

5 MIN READ

Το SMS marketing επανέρχεται

Το SMS marketing επανέρχεται

Γιατί επιλέγεται ως λύση για την αντιμετώπιση του customer engagement gap

Οι στρατηγικές marketing δεν εξελίσσονται συνήθως αρκετά γρήγορα ώστε να ανταποκρίνονται στις ακόμη ταχύτερα εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ένας retailer που επιθυμεί να δεσμεύσει τους καταναλωτές των οποίων τις διευθύνσεις έχει συγκεντρώσει με κόπο εδώ και χρόνια, πιθανότατα στέλνει τακτικά email σε χιλιάδες από αυτούς. Τo open rate και το click-through rate ωστόσο έχουν πέσει κατακόρυφα εδώ και χρόνια σε ένα 17,1% και ένα 0,7% αντίστοιχα.

Κάτι που καθιστά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα κανάλι υψηλής εμβέλειας αλλά χαμηλής δέσμευσης. Στον αντίποδα βρίσκεται η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που αν και χαμηλής εμβέλειας, εξασφαλίζει υψηλότερη δέσμευση από τους πιο πιστούς και αφοσιωμένους πελάτες που διατηρούν τα αγαπημένα τους app στο κινητό τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί από αυτούς. Η απόκτησή τους κοστίζει ακριβά και δεν καλύπτεται από τον αριθμό των καταναλωτών που είναι πρόθυμοι να κατεβάσουν εφαρμογές από τις μάρκες των οποίων τα προϊόντα και τις υπηρεσίες χρησιμοποιούν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί είναι σημαντικό το feedback των πελατών;

Η ανάγκη για το SMS marketing

Εάν αυτά είναι τα δύο περιορισμένα κανάλια στα οποία βασίζεται αποκλειστικά ένα brand για να προωθήσει τη στρατηγική του για να δεσμεύσει τους καταναλωτές, να οικοδομήσει αφοσίωση και να αυξήσει τα έσοδά του, υπάρχει θέμα με το αποτύπωμα που έχουν στην κατανωτική συνείδηση. Σε αυτό το χάσμα μεταξύ του email marketing και του mobile marketing, πολλοί retailers στρέφονται στα SMS που συνδυάζουν άλλοτε με το mobile wallet και άλλοτε με το email.

Είναι όμως δυνατόν σε μια τέτοια εποχή που βρίθει τεχνολογικών εξελίξεων, να καταφεύγουν ξανά στα κλασικά και απλά μηνύματα; Κι όμως, ναι – όλα τα τηλέφωνα διαθέτουν σήμερα SMS και η δημοτικότητά τους αυξάνεται ραγδαία με τους marketers εμπορικών σημάτων να τα επιλέγουν ως έναν εναλλακτικό τρόπο. Η έρευνα της Omnisend δείχνει ότι το 2021, οι μάρκες έστειλαν μέσω μηνυμάτων πάνω από 59 εκατομμύρια καμπάνιες στις Η.Π.Α., ενώ το 2022, ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στα 96 εκατομμύρια.

Η προτίμηση αυτή βασίζεται σε ένα επίπεδο δέσμευσης που είναι πολύ πιο άμεσο με τα SMS από ό,τι με το email. Οι άνθρωποι ανοίγουν και διαβάζουν τα μηνύματα κειμένου τους με τρόπο που δεν έχουν κάνει ποτέ με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενώ εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να παραχωρίσουν τα στοιχεία τους για να αποτελέσουν μέρος μιας τέτοιας στρατηγικής. Γεγονός που δείχνει ότι τα μηνύματα που στέλνουν οι εταιρείες στους πελάτες του είναι έγκαιρα, συναφή και ελκυστικά.

Το να λαμβάνει κανείς μηνύματα κειμένου και ειδοποιήσεις με πληροφορίες προωθητικών ενεργειών ή άλλες ενημερώσεις σχετικά με τις υπάρχουσες συναλλαγές μπορεί να φαίνεται πιο “αποδιοργανωτικό” από το να συσσωρεύονται αυτές οι πληροφορίες σε μία ενιαία κατηγορία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε ένα φάκελο εισερχομένων. Ίσως γι’ αυτό το λόγο εκτιμάται ότι τα μηνύματα κειμένου γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ειδικά ανάμεσα στους νεότερους πελάτες.

Η περίπτωση του mobile wallet

Τόσο οι συσκευές Apple όσο και οι συσκευές Android διαθέτουν ένα εγγενές ψηφιακό πορτοφόλι που επιτρέπει στους καταναλωτές να αποθηκεύουν κάρτες επιβράβευσης, εισιτήρια, κάρτες επιβίβασης, δωροκάρτες, κάρτες μέλους, κουπόνια και πολλά άλλα. Τα δεδομένα της Omnisend έχουν δείξει ότι το 54% των καταναλωτών ηλικίας 25-54 ετών είτε το χρησιμοποιούν ήδη, είτε ενδιαφέρονται να το αξιοποιήσουν για να αποθηκεύσουν τα στοιχεία αυτά, αντί να τα αποθηκεύσουν σε ένα Gmail.

Σε συνδυασμό με το SMS, τα δύο αυτά κανάλια μπορούν να λειτουργήσουν μαζί αποδοτικά, για να ενισχύσουν το ένα το άλλο και με τη σειρά τους να τονώσουν τη δέσμευση και την αφοσίωση, χωρίς να χρειάζεται κάποια εφαρμογή ή εγγραφή σε μια πλατφόρμα ή η χρήση email.

Το ψηφιακό πορτοφόλι γεφυρώνει πραγματικά το χάσμα δέσμευσης, επειδή είναι ένα μόνιμο, ανέπαφο κανάλι δέσμευσης που συμβάλλει στην ένωση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου για το marketing, το retail, την εξυπηρέτηση και την αφοσίωση – και το σημαντικότερο; Χωρίς την ανάγκη λήψης εφαρμογών. Tα brands μπορούν εύκολα να ενημερώνουν το περιεχόμενο του πάσο του wallet και να στέλνουν έγκαιρες, σχετικές ειδοποιήσεις στην οθόνη του χρήστη, οδηγώντας τον στα καταστήματά τους για να εξαργυρώσουν κουπόνια, προσφορές και πόντους.

Διαβάστε ακόμα: Το SMS marketing γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ανάμεσα στις νεότερες γενιές

Και το digital marketing;

Το email marketing και τα newsletters αποτελούν όμως σημαντικά στοιχεία του digital marketing που πρέπει να αναπτύξει κάθε επιχείρηση. Παρόλο που η άνοδος των κοινωνικών δικτύων έχει επισκιάσει το email marketing, αυτό συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα για πολλές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τα rates. Είναι ενδεικτικό πως ένα newsletter μπορεί να παράγει πολλές περισσότερες πωλήσεις από μια αντίστοιχη δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.

Η έκθεση “Email In 2022 – The Trends, Behaviors & Benchmarks Driving Email Forward”, τοποθέτησε τον αυξανόμενο ρόλο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πλαίσιο της ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Διαπίστωσε ότι το 63% των υπεύθυνων marketing παγκοσμίως δηλώνουν ότι οι προϋπολογισμοί τους αντανακλούν τα προ της κρίσης επίπεδα. Ωστόσο, η πανδημία έχει αφήσει τα σημάδια της κάνοντας τις προτεραιότητες να μετατοπίζονται, καθώς οι προσπάθειες διαφήμισης δια ζώσης αποτέλεσαν για μεγάλο διάστημα ρίσκο για τις εταιρείες. Αντ’ αυτού, οι επιχειρήσεις στράφηκαν στο branding, το CRM (Customer relationship management) και το email marketing. Μήπως ήρθε η ώρα να συνδυαστούν όλα αυτά με το παραδοσιακό SMS;

Με πληροφορίες από AMA

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.