29 Απρ 2024
READING

Τι σηματοδοτεί το πέρασμα της ΙΟΝ στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο;

6 MIN READ

Τι σηματοδοτεί το πέρασμα της ΙΟΝ στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο;

Τι σηματοδοτεί το πέρασμα της ΙΟΝ στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο;

Πώς η εμβληματική εταιρεία περνάει στην επόμενη φάση ανάπτυξης

Επικαλούμενοι την ευθύνη προς τους παλαιούς μετόχους και τους καταναλωτές που αγάπησαν και εδραίωσαν τα προϊόντα της ΙΟΝ στην αγορά, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και το επιχειρηματικό του σχήμα Bespoke SGA Holdings Α.Ε. απέκτησαν το 60% της σοκολατοβιομηχανίας, θέτοντάς την έτσι στην επόμενη ημέρα που περιλαμβάνει την καινοτομία, τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων και φυσικά την ενίσχυση της εξωστρέφειας, προκειμένου να αναδειχθεί η ΙΟΝ σημαντικός περιφερειακός παίκτης στον κλάδο.

Με σήμα το ευωδιαστό “ίον” (μενεξές) -απ’ όπου πήρε το όνομά της- γεννήθηκε η ΙΟΝ το 1930 από τον Κωνσταντίνο Κωτσιόπουλο με την έδρα της να βρίσκεται στην οδό Πειραιώς, όπου παραμένει έως και σήμερα.

93 χρόνια πρωτοπορίας

Το 1938 η ΙΟΝ στράφηκε και στην παραγωγή καραμέλας ιδρύοντας την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε. που θα δημιουργούσε αργότερα τις χαρακτηριστικές καραμέλες ΙΟΝ. Το 1947 δημιουργήθηκε ένα προϊόν που αποτέλεσε τομή στις ελληνικές καταναλωτικές συνήθειες, η ΙΟΝ Αμυγδάλου με σήμα την ανθισμένη αμυγδαλιά. Το 1956 μπήκαν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι και το πρώτο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αργότερα ακολούθησαν κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και μονάδες παραγωγής σε Νέο Φάληρο, Μαρκόπουλο Αττικής και Άρτα. Παράλληλα η ΙΟΝ απορρόφησε τη ΝΑΣΚΟ και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της.

Στις δεκαετίες ’60 και ’70 η πρωτοπορία της ΙΟΝ αποτυπώθηκε σε έντυπες διαφημίσεις με σλόγκαν που εντυπώθηκαν στην καταναλωτική συνείδηση, όπως το “Η πρώτη αγάπη και παντοτινή”. Η εδραίωσή της συνδυάστηκε με την περαιτέρω εξέλιξη της εταιρείας του Γιάννη Κωτσιόπουλου που εξαγόραζε τη μία μετά την άλλη τις ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωδών, όπως η Ιντέρια και η Mabel (1999).

Το 1975 εγκαινιάστηκε η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας στην Άρτα που θα παράγει την πρώτη Σοκοφρέτα το 1977, ενώ το 1976 ξεκίνησε να παράγεται η Noisetta που ταυτίστηκε με το περίφημο “κέρασμα” καθόλη τη δεκαετία του 1980. Το 1986 η ΙΟΝ λάνσαρε την τετράγωνη σοκολάτα Break, όπως και μια σειρά από εμβληματικά πλέον προϊόντα, όπως το Derby και οι καραμέλες Baloo.

Η εταιρεία συνέχισε να δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα όπως η ΙΟΝ Υγείας το 2003 και η ΙΟΝ με στέβια το 2015, ενώ μπήκε και στην αγορά παγωτού σε συνεργασία με τη βιομηχανία γάλακτος Κρι-Κρι το 2006.

Αντικείμενο του πόθου για πολυεθνικές

Η διαδρομή της ΙΟΝ χαρακτηρίστηκε από την εν γένει σταθερότητα στην ελληνικότητα της καταγωγής της, δεχόμενη ωστόσο σειρά προτάσεων εξαγοράς από εταιρείες όπως η τότε Kraft Jacobs Suchard (σημερινή Mondelēz International), που είχε ήδη εξαγοράσει την σοκολατοβιομηχανία Παυλίδη, γνωστή για την παραγωγή της σοκολάτας Lacta. Προτάσεις είχαν έρθει στο τραπέζι της ΙΟΝ κατά καιρούς και από επιχειρήσεις όπως η Nestlé, η Vivartia και η RJR Nabisco.

Ήταν το 1988, όμως, όταν το 24,5% της εξαγοράστηκε τελικά από την πολυεθνική εταιρεία Kraft Jacobs Suchard. Δέκα χρόνια αργότερα οι ιδιοκτήτες της Κωτσιόπουλος και Καρκαζής, κατάφεραν να τις επαναγοράσουν, κερδίζοντας το στοίχημα της ελληνικότητας στην επιχείρηση, η οποία έκανε τότε τα πρώτα της βήματα στις αγορές του εξωτερικού.

Ενδεικτικό της δυναμικής της εξωστρέφειάς της είναι το γεγονός ότι η ΙΟΝ σημείωσε πωλήσεις στο εξωτερικό που το 2021 άγγιξαν τα 13,73 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 24,8%. Την μεγαλύτερη κίνηση εμφάνισε η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Αλβανία, οι Η.Π.Α., η Λιβύη και η Ρωσία. Οι πωλήσεις της στην Βουλγαρία με προϊόντα Nucrema καθώς και οι εξαγωγές στην Ρωσία, καλύφθηκαν από την θυγατρική της μονάδα στη Σόφια. Το 41% του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

Η εποχή Θεοδωρόπουλου

Η είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο Δ.Σ. της εταιρείας το 2022 σηματοδότησε και επίσημα την έναρξη μίας νέας περιόδου για την ιστορική βιομηχανία. Πέρυσι το 45% της επιχείρησης πέρασε στην Bespoke SGA Holdings που δημιούργησε ο επιχειρηματίας μετά την πώληση της Chipita στη Mondelēz αντί 2 δισ. δολλαρίων.

Και τώρα, ύστερα από ένα χρόνο επιτυχούς συνεργασίας, ενεργοποιήθηκε η ρήτρα της συμφωνίας μεταξύ της Bespoke και των μετόχων-κληρονόμων της ΙΟΝ, που είχε εγκριθεί απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για αύξηση του μεριδίου της πρώτης στην ΙΟΝ σε ποσοστό 60%.

Βάσει της ίδιας συμφωνίας η εταιρεία του κ. Θεοδωρόπουλου θα ελέγχει και περίπου το 70% των μετοχών της θυγατρικής χονδρεμπορικής εταιρείας Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι Α.Ε.

Σε ορίζοντα τετραετίας, οι μέτοχοι μειοψηφίας των δύο παραπάνω εταιρειών έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν και τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Bespoke SGA Holdings σε προκαθορισμένο τίμημα.

Τι θα κάνει η Bespoke

Με απώτερο στόχο την ισχυροποίηση ενός εμβληματικού παίκτη της ελληνικής αγοράς σοκολατοπιοιίας, ο Σπύρος Θεωδορόπουλος θέτει και επισήμως με τον τρόπο αυτό την ΙΟΝ εξ ολοκλήρου κάτω απ’ την ομπρέλα του νέου ομίλου. Δίπλα της βρίσκονται η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Wonderplant -που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας-, η εταιρεία αλλαντικών Έδεσμα και η αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, η Ελληνικοί Χυμοί (από κοινού εξαγορά με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη), που κυριαρχεί στην παραγωγή PL χυμών και έχει το σήμα Viva, και η Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία. Ενώ ο επιχειρηματίες έχει και άλλες επιχειρηματικές συμμετοχές, όπως το 25% της ΜΕΒΓΑΛ και το 5% της Larisa Face Covers.

Στο μετοχικό σχήμα της Bespoke SGA Holdings συμμετέχουν και επιχειρηματίες όπως ο Αχιλλέας Φώλιας -εκ των πρώτων μετόχων της Goody’s-, ο Μιχάλης Αραμπατζής (Ελληνική Ζύμη), ο Σταύρος Νένδος (Select Bakery) και η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ). Οι μέτοχοι μάλιστα κατέβαλαν ολοσχερώς το αρχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατ. ευρώ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

Σήμερα η ΙΟΝ έχει ολοκληρωμένη διαδικασία παραγωγής σοκολάτας και κακάο, από τον καρπό του κακάο έως το τελικό προϊόν. Εισάγει καρπούς υψηλής ποιότητας από τις διάφορες χώρες παραγωγής κακάο (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Εκουαδόρ, Μαδαγασκάρη, Τζαμάικα κλπ.) και τους επεξεργάζεται για την παραγωγή σοκολάτας και κακάο σε σκόνη. Με τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκ. ευρώ ετησίως, η ΙΟΝ κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. Μάλιστα το 2021 η ΙΟΝ επένδυσε 4,82 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί ένα χρόνο πριν με επενδύσεις 4,94 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διατηρεί επενδυτικά ακίνητα στην περιοχή Kostinbrod και στην πόλη Plovdiv της Βουλγαρίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.