30 Απρ 2024
READING

Γιατί το burnout “χτυπάει” και τους άνεργους;

3 MIN READ

Γιατί το burnout “χτυπάει” και τους άνεργους;

Γιατί το burnout “χτυπάει” και τους άνεργους;

Οι άνεργοι που αναζητούν εργασία βιώνουν ακραία εξουθένωση

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα γνωστό φαινόμενο μεταξύ των εργαζομένων σήμερα, αλλά δεν απειλεί μόνο αυτούς. Οι άνεργοι που αναζητούν ενεργά εργασία έρχοντα, επίσης, αντιμέτωποι με σημαντική επαγγελματική εξουθένωση.

Ο απόηχος των απολύσεων μπορεί να είναι μια συγκλονιστική και απαιτητική περίοδος για πολλούς εργαζόμενους. Η διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας είναι συχνά ένα εξαντλητικό ταξίδι που επιβαρύνει τους ανθρώπους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν νέους ρόλους. Από τη συναισθηματική φόρτιση που συνεπάγεται η αντιμετώπιση της απώλειας εργασίας έως τις δυσκολίες της πλοήγησης στην αγορά εργασίας, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία (jobseekres) βιώνουν μια μοναδική και δύσκολη μορφή burnout.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το “θέατρο παραγωγικότητας”;

Η εξαντλητική προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας

Για πολλούς jobseekers, η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων γίνεται απογοητευτική και χρονοβόρα. Ξοδεύουν ώρες για να δικτυωθούν, να φτιάξουν το βιογραφικό τους σημείωμα και τις συνοδευτικές επιστολές, να περάσουν από συνεντεύξεις και να συνεχίσουν, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουν βιαστικές απορρίψεις ή ακόμα και την έλλειψη ανταπόκρισης από τις εταιρείες. Αυτή η συνεχής απογοήτευση τους αναγκάζει να ξεκινήσουν τη διαδικασία από την αρχή, διαιωνίζοντας έναν κύκλο εξουθένωσης και απογοήτευσης.

Το Workforce Confidence Index του LinkedIn διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 30.000 επαγγελματίες των Η.Π.Α., εστιάζοντας ειδικά στην εμπιστοσύνη τους στην εύρεση ή τη διατήρηση μιας θέσης εργασίας. Η κλίμακα κυμαινόταν από +100 (μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση) έως -100 (ελάχιστη αυτοπεποίθηση). Τον Ιανουάριο του 2023, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια συνολική ανταπόκριση της τάξης του +36 για όσους αναζητούν ενεργά θέσεις εργασίας. Ωστόσο, μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός αυτός είχε πέσει στο +27, υποδηλώνοντας μείωση της εμπιστοσύνης των αιτούντων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος χρόνος εύρεσης εργασίας το 2023 είναι περίπου πέντε μήνες -αν και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη ζήτηση για συγκεκριμένες δεξιότητες- σύμφωνα με την αμερικανική επαγγελματική ένωση μελών ανθρώπινου δυναμικού, Society for Human Resource Management (Shrm). Σε κλάδους με λιγότερη ζήτηση, η διαδικασία αναζήτησης εργασίας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, επιδεινώνοντας την εξουθένωση των jobseekres.

Τα συνεχή εμπόδια και οι δυσκολίες, σε συνδυασμό με τη συναισθηματική επιβάρυνση από την αβεβαιότητα και τις απορρίψεις, αναδεικνύουν τη σημαντική εξουθένωση που υφίστανται οι αναζητούντες εργασία καθώς περιηγούνται στην απαιτητική αγορά εργασίας.

Προσαρμογή στρατηγικών καριέρας

Προκειμένου να αποφύγουν το burnout, οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν την πορεία της καριέρας τους λόγω των δύσκολων συνθηκών της αγοράς εργασίας. Ενώ μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης με παροχές μπορεί να είναι το ιδανικό plan Α, οι jobseekres θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσεων μερικής απασχόλησης ή ωρομίσθιων θέσεων, ως plan B, για να διατηρήσουν τις δεξιότητές τους σε εγρήγορση, να κερδίσουν κάποιο εισόδημα, να κάνουν γνωριμίες και να παραμείνουν δεσμευμένοι.

Διαβάστε ακόμα: Οι “κόκκινες σημαίες” του burnout

Για να ανακουφιστούν από την εξουθένωση, μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν μια καθημερινή ρουτίνα και να διαθέτουν συγκεκριμένο χρόνο για ειδοποιήσεις για θέσεις εργασίας, αιτήσεις εργασίας και δραστηριότητες δικτύωσης. Ενώ η διαδικασία αναζήτησης εργασίας παραμένει χρονοβόρα, η ενσωμάτωσή της σε μια δομημένη ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει να μην καταναλώνει ολόκληρη την ημέρα των ανθρώπων.

Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι ζωτικής σημασίας για τους αναζητούντες εργασία να προστατεύουν και να θέτουν ως προτεραιότητα την ευημερία τους, κάνοντας παράλληλα υπομονή. Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος, οι jobseekers πρέπει να επιμείνουν, φροντίζοντας παράλληλα την ψυχική και σωματική τους υγεία. Με την προσαρμογή στρατηγικών, τη διερεύνηση εναλλακτικών μονοπατιών σταδιοδρομίας και την ενσωμάτωση μιας δομημένης ρουτίνας, οι αναζητούντες εργασία μπορούν να ξεπεράσουν καλύτερα τα εμπόδια και να ελαχιστοποιήσουν το burnout.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.