03 Μάι 2024
READING

Μακροπρόθεσμο πλάνο επενδύσεων από την HIG Capital στην Ελλάδα

4 MIN READ

Μακροπρόθεσμο πλάνο επενδύσεων από την HIG Capital στην Ελλάδα

Μακροπρόθεσμο πλάνο επενδύσεων από την HIG Capital στην Ελλάδα

Δημιούργησε δύο πλατφόρμες για να “τρέξουν” τις επενδύσεις σε logistics και ξενοδοχεία

Ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, η HIG Capital έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,350 δισ., και συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές αυτής, έχοντας εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δισ., με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Το αμερικανικό fund HIG Capital αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα private equity στον κόσμο, απασχολώντας 4.500 εργαζόμενους, ενώ από το 2018 δημιούργησε δύο μεγάλες πλατφόρμες σε logistics και φιλοξενία όπου θα συνεχίσει να επενδύει εντός κι εκτός Ελλάδος με ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση για περαιτέρω μεγέθυνση.

Ο συνολικός τζίρος των δράσεων της HIG, που εκπροσωπείται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την Inventio, ανέρχεται σε περίπου 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατ. από τα logistics και τα 70 εκατ. από τον τομέα φιλοξενίας. Ωστόσο η δυναμική των ξενοδοχείων θα είναι μεγαλύτερη με δεδομένες τις νέες επενδύσεις για αναβαθμίσεις. Στόχος είναι μέσα στην προσεχή πενταετία να ανέλθει στα επίπεδα των 600 -650 εκατ. ευρώ.

Τα logistics και τα σχέδια για τον Ασπρόπυργο

Το αμερικανικό fund έχει εξαγοράσει τρεις εταιρείες της μεταφορικής Olympias Κανδύλη (Επενδυτική Ψυκτική, Εμπορική Αξία και Ατλαντίς) οι οποίες συγχωνεύτηκαν. Eπίσης έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της Makios Logistics η οποία προωθεί τη δημιουργία νέων αποθηκών 20.000 τ.μ. Έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδος και σχεδιάζει τη λειτουργία ενός σύγχρονου logistics center 100.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της. Και με την απόκτηση της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας μεταφορών και logistics στη χώρα, Ορφεύς Βεϊνόγλου, τον περασμένο Μάρτιο, απέκτησε μερίδιο 18% στην αγορά των logistics.

Έτσι το γκρουπ έχει υπό την σκέπη του 6 εταιρείες με συνολικό τζίρο 320 -350 εκατ. ευρώ, που απασχολούν πάνω από 2.500 υπαλλήλους, με παρουσία σε 7-8 χώρες. Ειδικότερα, για τον Ασπρόπυργο, η διοίκηση του γκρουπ έχει προγραμματιζόμενες επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ που αφορούν στη Χαλυβουργία -η έκταση έχει στρατηγική θέση δίπλα στα Ελληνικά Πετρέλαια, κατέχει λιμενική άδεια-, ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που προορίζονται για επενδύσεις αναβαθμίσεων και τεχνολογίας.

Βασικό σχέδιο του ομίλου είναι να αυξήσει τα υπό διαχείριση τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει στην Ελλάδα από 400.000 τ.μ. σήμερα σε περίπου 600.000 τ.μ. με επενδύσεις κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ώστε ο βραχίονας της HIG στα logistics, η Streem, να παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Στις μελλοντικές κινήσεις της, δε, περιλαμβάνονται και υπηρεσίες που αφορούν το courier και το last mile εντός Ελλάδας.

Η εστίαση στον τουριστικό κλάδο

Την ίδια στιγμή στρέφεται και στην ενίσχυση του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου της με την απόκτηση πέντε ξενοδοχείων στην ηπειρωτική και στη νησιωτική χώρα έως το τέλος του χρόνου. Αυτό το διάστημα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της εξαγοράς τριών ακόμα ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, εξέλιξη που τοποθετείται σε ορίζοντα δωδεκαμήνου και θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτησή τους κι άλλων 100 εκατ. για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Ήδη η HIG Capital που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο στη χώρα μας το 2018, έχει δύο μονάδες στη Ρόδο, τέσσερις μονάδες στην Κέρκυρα, τη Mayor Holdings Α.Ε., τα δάνεια της Kυπριώτης Α.Ε. -συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ- που ελέγχει πέντε μονάδες στην Κω, και πρόσφατα το ξενοδοχείο Aldiana στην Κρήτη.

Στόχος της για την Ελλάδα είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πολυτελών ξενοδοχείων, δυναμικότητας 6.000 δωματίων, ενώ για την Ευρώπη είναι η ανάπτυξη ενός ένα portfolio 10.000 δωματίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, η HIG έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα φιλοξενίας, την ELLA Resorts, κάτω από την ομπρέλα της οποίας εκτός από τα ξενοδοχεία δυναμικότητας 3.500 δωματίων που ήδη διαθέτει, θα ενταχθούν και όσα αποκτήσει μελλοντικά σε Ιταλία και Ισπανία.

Εν γένει, το fund επενδύει σε beach resorts, που είτε έχουν δυναμικότητα είτε μπορούν να φτάσουν σε αριθμό τα 200 δωμάτια. Εξετάζει ακίνητα σε όλες τις περιοχές που έχουν πρόσβαση σε κάποιο αεροδρόμιο, με ιδιαίτερη έφεση σε κτίρια τα οποία είναι μεγαλύτερης ηλικίας και απαιτούν rebranding.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.