02 Μάι 2024
READING

Πώς κινούνται ξένοι και Έλληνες παίκτες της βιομηχανίας συσκευασίας

4 MIN READ

Πώς κινούνται ξένοι και Έλληνες παίκτες της βιομηχανίας συσκευασίας

Πώς κινούνται ξένοι και Έλληνες παίκτες της βιομηχανίας συσκευασίας

Εξαγορές και συνεργασίες με φόντο την βιωσιμότητα

Με προϊόντα από πλαστικό και χαρτί μέχρι μέταλλο και γυαλί, η βιομηχανία συσκευασίας απευθύνεται σε κλάδους, όπως η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ομορφιάς και φαρμάκων, με την αξία της να υπολογίζεται σε 1 τρισ. δολάρια διεθνώς. Η ελληνική πραγματικότητα διακρίνεται για μια σειρά από εξαγορές μικρότερων εταιρειών από ξένους παίκτες, αλλά και από την αύξηση μεγεθών άλλων που εγκαινίασαν τη δραστηριοποίησή τους εκτός ελληνικών συνόρων.

Την ίδια στιγμή η πλαστική συσκευασία αποτελεί σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας, αφού γύρω από αυτά έχει “χτιστεί” μια ολόκληρη βιομηχανία, που περιλαμβάνει εκτός από μεταποίηση πλαστικών και χονδρικό εμπόριο πλαστικών πρώτων υλών, κατασκευή μηχανημάτων για την εγχώρια βιομηχανία πλαστικών και ανακύκλωση πλαστικών. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία μελέτης του 2021 του ΙΟΒΕ για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, το 1,2% του ΑΕΠ της χώρας ή 2,2 δισ. ευρώ στηρίζεται άμεσα ή έμμεσα στον ευρύτερο κλάδο πλαστικών.

Μετά και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Συσκευασίες και τα Απορρίμματα Συσκευασίας, στόχος είναι όλες οι συσκευασίες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή αγορά να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες (με οικονομικά βιώσιμο τρόπο) έως το 2030. Μια εξέλιξη που δίνει άλλη κατεύθυνση στην αγορά, προσδίδοντάς της “πράσινα” χαρακτηριστικά και αναδεικνύοντάς την σε ισχυρό πεδίο ανταγωνισμού και δραστηριοποίησης.

Η Tetra Pak και το πρόγραμμα Go Nature Go Carton

H σουηδικής προέλευσης Tetra Pak του ομίλου Tetra Laval, δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από 40 χρόνια, με όχημα τις καινοτόμες συσκευασίες της που βρίσκουν οι καταναλωτές σε προϊόντα εταιρειών όπως Coca Cola 3E, ΜΕΒΓΑΛ, Κρι Κρι, Pepsico, Δέλτα, Friesland Campina (ΝΟΥΝΟΥ), Μινέρβα Ελαιουργική.

Έχοντας ως υπόβαθρο την καινοτομία -ασηπτική επεξεργασία κατά τη συσκευασία υγρών τροφίμων-, το όραμα της Tetra Pak για το μέλλον περιλαμβάνει τη συμβολή της στην κυκλική οικονομία και την εκκίνηση της πρωτοβουλίας “Go Nature Go Carton”, για τη δημιουργία ακόμα πιο βιώσιμων, χάρτινων συσκευασιών. Οι συσκευασίες αυτές αποτελούνται από φυτικά υλικά, είναι πλήρως ανανεώσιμες, ανακυκλώσιμες και με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Ενώ έχει εγκαινιάσει και τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που διαχειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης και τα οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως και με την LM Eco και την πρώτη μονάδα ανακύκλωσης στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων, που εδρεύει στην Καρδίτσα.

Η περίπτωση της Berlin Packaging

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο σε γυάλινα, πλαστικά και μεταλλικά είδη συσκευασίας και πώματα, η αμερικανική εταιρεία Berlin Packaging, συνηθίζει να ακολουθεί την στρατηγική των εξαγορών -έχει προβεί σε 30 τουλάχιστον από το 2016- που την έχουν οδηγήσει σε ηγετική θέση στην αγορά. Ανάμεσά του συγκαταλέγονται και ελληνικές εταιρείες, με τις οποίες κατάφερε να διευρύνει την διείσδυσή της σε όμορες χώρες.

Τον Ιούνιο του 2021, απέκτησε την εταιρεία Ηλίας Βαλαβάνης Α.Ε. -με τον ίδιο να εξελίσσεται σήμερα σε CEO της Berlin Packaging MED- με δραστηριότητα στον κλάδο υαλουργίας από το 1950.

Ένα χρόνο αργότερα, εξαγόρασε την θεσσαλονικιώτικη StyleGlass, με πλέον των 30 χρόνων δραστηριότητας στη διακόσμηση γυάλινων συσκευασιών για τρόφιμα, ποτά, ομορφιά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά της Κοροπούλης Συσκευασίες, μιας εταιρείας που διακρίνεταιγια την τεχνογνωσία στη συσκευασία της βιομηχανίας κρασιού, οινοπνευματωδών ποτών, τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών για πάνω από έναν αιώνα. Η οικογένεια Κοροπούλη, με εγκαταστάσεις στην Αθήνα και ιστορία από το 1893, διαθέτει επίσης τεχνογνωσία σε πώματα, φελλούς και γυάλινες συσκευασίες και παρέχει μηχανήματα εμφιάλωσης και πωματισμού, καθώς και τεχνική υποστήριξη. Ο τζίρος της πέρυσι αυξήθηκε κατά 50% στα 14,4 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία της υπερδιπλασιάστηκε, ήτοι 1,6 εκατ. ευρώ το 2022 από 0,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο Σαράντης, η Ideal και η Matrix Pack

Τον περασμένο Απρίλιο ο όμιλος Σαράντη προχώρησε στην απόκτηση της πολωνικής Stella Pack, που παράγει συσκευασίες τροφίμων, σακούλες απορριμμάτων και εργαλεία καθαρισμού, με τζίρο 73 εκατ. ευρώ και EBITDA 8,5 εκατ. ευρώ το 2022.

H συμφωνία με το επενδυτικό fund Virtus στις αρχές του 2021 και η εκχώρηση της Astir Vitogiannis, με εμπειρία 60 ετών στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων για τις γυάλινες φιάλες μπίρας, αναψυκτικών και άλλων ποτών, έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη της Ideal Holdings σε έναν όμιλο με φιλοσοφία private equity fund. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2022, η Αστήρ Βυτόγιαννης εξαγόρασε από την AB Inbev, την θυγατρική της Coleus Packaging Proprietary Limited στη Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής κατά ποσοστό 74,99%.

Ενώ η Matrix Pack του Λυμπέρη Πολυχρονόπουλου με μακρά ιστορία στα είδη μιας χρήσεως, εξέλιξε το concept της με στροφή στο χάρτινο καλαμάκι. Μάλιστα αφού άντλησε κεφάλαια από το όχημα Venture Debt της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, EIB, προσέλκυσε επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ με την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου “SouthBridge Europe Mezzanine II” και εξέδωσε μακροπρόθεσμο πράσινο ομολογιακού δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε ισομερώς από δυο ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία για τις αγορές των Η.Π.Α. και του Καναδά, αφού είχε εξαγοράσει και τη βρετανική The Paper Straw.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.