03 Μάι 2024
READING

Γιατί τα DTC brands αγκαλιάζουν το affiliate marketing;

4 MIN READ

Γιατί τα DTC brands αγκαλιάζουν το affiliate marketing;

Γιατί τα DTC brands αγκαλιάζουν το affiliate marketing;

Η άνοδος του affiliate marketing στο DTC: μια στρατηγική win-win

Σε μια εποχή αυξανόμενου διαφημιστικού κόστους και αυξημένου ανταγωνισμού, τα brands που απευθύνονται απευθείας στον καταναλωτή (DTC) στρέφονται στο affiliate marketing (marketing συνεργατών) ως πολύτιμη στρατηγική για την απόκτηση πελατών. Αυτή η προσέγγιση marketing που βασίζεται στην απόδοση προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά κανάλια διαφήμισης, όπως τα πληρωμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς οι DTC μάρκες προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση της επένδυσής τους (ROI) και να καταπολεμήσουν τις προκλήσεις που θέτουν τα εξελισσόμενα ψηφιακά τοπία, το marketing συνεργατών έχει αναδειχθεί ως μια επικερδής μέθοδος για την προώθηση των πωλήσεων και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας.

Διαβάστε ακόμα: Αξιοποιώντας τη δύναμη του εμπορικού περιεχομένου

Αύξηση του κόστους και αλλαγή του διαφημιστικού τοπίου

Οι μάρκες DTC υπήρξαν μάρτυρες μιας σημαντικής αλλαγής στο διαφημιστικό τοπίο με την πάροδο των ετών. Η αύξηση του κόστους των ψηφιακών διαφημίσεων – που οφείλεται εν μέρει στις αυξημένες προσπάθειες προστασίας της ιδιωτικής ζωής από εταιρείες όπως η Google και η Apple – έχει καταστήσει την απόκτηση πελατών μέσω των πληρωμένων καναλιών marketing όλο και πιο δύσκολη και ακριβή. Οι κάποτε αγαπημένες πλατφόρμες του Facebook και του Instagram έχουν γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και λιγότερο αποτελεσματικές για την απόκτηση πελατών σε σύγκριση με τις παλιότερες ημέρες του τομέα DTC.

Η ελκυστικότητα του affiliate marketing

Συνεργαζόμενες με δημιουργούς περιεχομένου, influencers ή πρεσβευτές μάρκας, οι μάρκες DTC μπορούν να προσεγγίσουν το υπάρχον κοινό και να αξιοποιήσουν τις διαφημιστικές τους προσπάθειες για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή διαφήμιση, το affiliate marketing λειτουργεί με βάση το μοντέλο κόστους ανά ενέργεια (CPA) – δηλαδή οι μάρκες πληρώνουν προμήθεια μόνο όταν ολοκληρωθεί μια αγορά. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι μάρκες DTC πληρώνουν για πραγματικά αποτελέσματα και όχι για απλές εμφανίσεις ή κλικ.

Πώς λειτουργεί; Όταν ένας χρήστης κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο προϊόντος σε ένα άρθρο εμπορικού περιεχομένου, μεταβαίνει στον ιστότοπο του retailer και αν εκεί πραγματοποιήσει μια αγορά, ο δημιουργός περιεχομένου κερδίζει προμήθεια από αυτή – συνήθως μεταξύ 5-20%.

Χαμηλότερο κόστος απόκτησης πελατών

Τα αυξανόμενα έξοδα που σχετίζονται με πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram έχουν ωθήσει τα εμπορικά σήματα να διερευνήσουν εναλλακτικές στρατηγικές. Γι’ αυτό, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι μάρκες DTC επενδύουν στο μάρκετινγκ συνεργατών είναι η δυνατότητα απόκτησης πελατών με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Μέσω του affiliate marketing, οι μάρκες DTC μπορούν να απολαμβάνουν εξοικονόμηση κόστους, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό μέσω των δικτύων των συνεργατών τους. Αυτή η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας επιτρέπει στις μάρκες να κατανέμουν τους προϋπολογισμούς marketing πιο αποτελεσματικά και να μεγιστοποιούν την απόδοση της επένδυσης τους.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως η Nike αλλάζει στρατηγική με το Direct To Consumer;

Σαφής μέτρηση της απόδοσης

Το affiliate marketing παρέχει στα DTC brands μια σαφή μέτρηση της απόδοσής τους. Παρακολουθώντας τις μετατροπές και αποδίδοντάς τες σε συγκεκριμένους συνεργάτες, οι μάρκες μπορούν εύκολα να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των συνεργασιών τους με τους συνεργάτες τους. Αυτή η διαφάνεια επιτρέπει στις μάρκες να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων, να βελτιστοποιούν τις εκστρατείες τους και να καλλιεργούν ισχυρότερες σχέσεις με τους συνεργάτες τους. Καθώς ο τομέας DTC ωριμάζει και η κερδοφορία γίνεται όλο και πιο σημαντική, η ικανότητα απόδειξης της απόδοσης και της αξίας των προσπαθειών marketing είναι υψίστης σημασίας, καθιστώντας το μάρκετινγκ συνεργατών μια ελκυστική επιλογή.

Σχέση win-win

Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, τα DTC brands αναγνωρίζουν το μάρκετινγκ συνεργατών ως ένα αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό κανάλι για να ευδοκιμήσουν στην αγορά. Η συμβιωτική σχέση μεταξύ των εμπορικών σημάτων και των συνεργατών τους δημιουργεί ένα αμοιβαία επωφελές πλαίσιο. Οι retailers αποκτούν πρόσβαση σε μια νέα πελατειακή βάση, ενώ οι affiliates κερδίζουν αποζημίωση για το περιεχόμενό τους. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές επωφελούνται από αξιόπιστες πληροφορίες και κριτικές για προϊόντα, πραγματοποιώντας συνειδητές αγορές. Αυτός ο “κύκλος” αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο για τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Με πληροφορίες από Ad Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.