01 Μάι 2024
READING

Kουλουράδες: Ένα success story πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι

4 MIN READ

Kουλουράδες: Ένα success story πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι

Kουλουράδες: Ένα success story πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι

Eάν πίσω από τη λέξη «κουλούρι», κρύβεται ένα success story, αυτό αποτυπώνεται με σαφήνεια έως τώρα στην πορεία των Κουλουράδων. Της αλυσίδας που ξεκίνησε ο αρτοποιός Δημήτρης Γρίβας πριν από μερικά χρόνια, έχοντας πρότερη θητεία ως εργαζόμενους στον Βενέτη και μεταφέροντας αυτή του την τεχνογνωσία σε συνδυασμό με πολλή δουλειά, στο δικό του επιχειρηματικό βήμα που έκανε, συστήνοντας το Grivas Group, μία πολυσχιδή επιχείρηση με αρκετά brands, το πιο γνωστό εκ των οποίων είναι οι Κουλουράδες.

Αυτό που κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι να πουλάει κουλούρι σε πολλές διαφορετικές μορφές, από κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης, έως σάντουιτς και γλυκό κουλούρι, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο να διαθέτει προϊόντα για όλα τα γούστα. 

Ο Γρίβας, γεννημένος στα Άνω Πετράλωνα, είναι γέννημα θρέμμα οικογένειας φουρναραίων καθότι οι γονείς του διατηρούσαν φούρνο στο Παλαιό Φάληρο. Ξεκίνησε να δουλεύει από πολύ μικρή ηλικία, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος, ενώ στα 15 του έκανε διανομές με το αυτοκίνητο στα πρατήρια και κρατούσε το φούρνο με τον αδερφό του όταν έλλειπαν οι γονείς τους. Επαγγελματικά ανήσυχος, διάλεξε κάποια στιγμή να πάει στη Γαλλία για να μάθει τη δουλειά με ακόμα πιο ολοκληρωμένο τρόπο, ανοίγοντας τους ορίζοντές του. 

Ο Δημήτρης Γρίβας εγκαινίασε το concept Κουλουράδες στην αγορά το 2015, λίγο μετά το εγχείρημα της croissantairie Frank Ze Paul, το οποίο ενώ ξεκίνησε πολύ δυναμικά δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη. To πρώτο μαγαζί «Κουλουράδες» που λειτούργησε, ήταν στην οδό Ναυαρίνου στον Πειραιά. Πριν φτάσει όμως έως εκεί, δοκίμαζε πολλά χρόνια πριν διαφορετικές συνταγές, ενώ εργαζόμενος ως σύμβουλος δικτύου καταστημάτων στον Βενέτη, αποκόμιζε εμπειρίες για τα δυνατά σημεία, τα λάθη και πιθανές αδυναμίες κατά τη λειτουργία ενός καταστήματος. Από την πρώτη στιγμή σχηματίστηκαν στο κατάστημα του Πειραιά ουρές αναμονής στο κατάστημα, καθώς ο κόσμος περίμενε να παραλάβει ένα ζεστό κουλούρι με σουσάμι. Το δεύτερο μαγαζί δεν άργησε να έρθει, ήταν στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και πάλι στον Πειραιά. Το καλοκαίρι του 2017, ξεκίνησε να λειτουργεί και το πρώτο franchise κατάστημα στη Νέα Ιωνία. 

Η εξαγορά της πλειοψηφίας από το Switz Group

Η επιδραστικότητα του brand, ήταν τέτοια που προσέλκυσε τον όμιλο SwitzGroup, του Ινδού επιχειρηματία Taizzon Khorakiwala, o οποίος το 2021 απέκτησε ποσοστό 70% των Κουλουράδων. Ο Khorakiwala τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τροφίμων το 2017. Από τότε έως και σήμερα προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου σε πέντε ελληνικές εταιρείες τροφίμων. Υπολογίζεται ότι οι μέχρι στιγμής επενδύσεις του σε ελληνικές επιχειρήσεις υπερβαίνουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκίνησε με την Olympic Foods της οικογένειας Μπενάκη, και συνέχισε με οντότητες όπως είναι η Artizan Hellas, πρώην SCM Hellas και άλλοτε μέλος της πολυεθνικής CSM Bakery Solutions, η Κρητών Άρτος του Μανώλη Δαμιανάκη το 2019, η εταιρεία συσκευασμένων ειδών ζαχαροπλαστικής Σαμούρη, οι Κουλουράδες. Μεταξύ άλλων ο όμιλος έχει επενδύσει τόσο στην κάβα Oak, την οποία εξαγόρασε αλλά και στην Optima Bank, όπου διατηρεί ποσοστό μειοψηφίας. 

Ο όμιλος Γρίβα έχει παρουσιάσει στην ελληνική αγορά και άλλα επιχειρηματικά project με ειδικότητα στην πώληση τοστ και υπό την εμπορική ονομασία “Σωστόστ”, με τη boulangerie Oliver’s, το Γαλακτοπωλεία κυρά Αθηνά, το Pastreet Food και αρκετά ακόμη που απαρτίζουν τον επιχειρηματικό όμιλο που έχει συστήσει. 

Η είσοδος στην Αυστραλία και την Αμερική

To φθινόπωρο του 2022 οι Κουλουράδες έκαναν και ένα αρκετά μακρύ ταξίδι, φτάνοντας έως την Αυστραλία όπου δημιούργησαν το πρώτο τους κατάστημα. Είχε προηγηθεί η Νέα Υόρκη, όπου δημιουργήθηκε επίσης ένα κατάστημα σε food hall στην αμερικανική πρωτεύουσα με την διεθνοποιημένη ταμπέλα “Crunchies”. 

Σήμερα ο όμιλος διατηρεί δίκτυο περίπου 200 καταστημάτων από όλες τις εμπορικές ονομασίες που έχει δημιουργήσει έως τώρα. Από αυτά τουλάχιστον 140 έχουν εταιρικό χαρακτήρα και τα υπόλοιπα λειτουργούν υπό καθεστώς franchise. Στα πλάνα της επιχείρησης είναι να δημιουργήσει και νέα καταστήματα, εξαπλώνοντας το δίκτυό της στην νησιωτική Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπου ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα διεθνοποίησης. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.